Press konferencë: E vërteta për shkarkimin e drejtorëve të shkollave për të 6-tën herë

29.07.2019

Në një konferencë për shtyp ne lidhje me shkarkimin e drejtorëve të shkollave për të 6-tën herë u prononcua Shkëlqim Veseli nga shërbimi juridik pranë komunës së Gostivari.

“Është e ditur se dy herë radhazi Kryetarit të komunës së Gostivarit i merren kompetencat nga ana e ministrit të arsimit, në pjesën për emërim dhe shkarkim të drejtorëve.

Në periudhën kur kompetencat i kryen ministri, të gjitha veprimet i ndërmerr në emër dhe llogari të kryetarit të komunës së Gostivarit, e theksuar në dispozitiv të aktvendimit.

Me marrjen e kompetencave për herë të parë, ministri ka emëruar drejtorë në të gjitha shkollat fillore dhe të mesme të komunës së Gostivarit. Po ashtu, ka një rast të veçantë pasi që ministri në këtë periudhë ka shpallur nul aktvendim për zgjedhje të drejtorit në SHFK Përparimi, me arsyetim se shpallja publike nuk ka qenë në pajtueshmëri me ligjin.

Me kthimin e kompetencave dhe duke pasur njohuri për aktvendimin e ministrit, Kryetari i komunës së Gostivarit i është drejtuar Inspektoratit Shtetëror të Arsimit (ISHA), të vërtetoj gjendjen në të gjitha shkollat e Komunës së GV.

Me njoftim të ISHA, është vërtetuar se në të gjitha shkollat shpallja publike për zgjedhje të drejtorit nuk ka qenë në pajtueshmëri me ligjin.

Me kalimin e afatit të aktvendimit për marrjen e kompetencave, Kryetari i komunës i ka ndërmarrë të gjitha veprimet në pajtueshmëri me ligjin për të evituar veprimet antiligjore të bëra nga ministri në emër dhe llogari të tij. Respektivisht kryetari i komunës në të gjitha shkollat fillore ka shpallë nul aktvendime për zgjedhje të drejtorëve pasi që shpallja publikë për zgjedhjen e tyre nuk është bërë në pajtueshmëri me ligjin, ndërsa meqë në ligjin për arsim të mesëm nuk është paraparë sakt se në sa gazeta ditore duhet të bëhet shpallja, është bërë shkarkimi i drejtorëve

Pas këtyre veprime nga ana e ISHA është kryer mbikëqyrje e jashtëzakonshme në të gjitha shkollat. Për rast të njëjtë kemi dy udhëzime te ndryshme nga ana e ISHA.

Në SHFK Ismail Qemali, është kryer mbikëqyrje është sjell përfundim se nuk është shkaktuar asnjë shkelje nga ana e Kryetarit të komunës.

Për rastin e njëjtë në shkollë fillore tjetër, është dhënë udhëzim për veprime të tjera.

E gjithë kjo procedurë e përshpejtuar nga ISHA  për të arritur deri te qëllimi politik, për ti marrë kompetencat Kryetarit të komunës. Pra misioni i ISHA ka qenë të vijë deri te marrja e kompetencave, duke e ditur se Komisioni i shkallës së dytë për vendosje në procedurë administrative dhe procedurë nga marrëdhënia e punës është organ kompetent për vendosje.

Ministri i arsimit i merr kompetencat kryetari akoma pa mos pasur vendim nga komisioni i shkallës së dytë si organ kompetent, me qëllim që ai të vendos në bazë të vendimit të komisionit.

Më pas kemi Vendime te komisionit të shkallës së dytë që janë identik me aktvendimin me të cilën  merren kompetencat. Aty theksohet se kryetari nuk është as organ i shkallës së parë, as organ i shkallës së dytë as organ që mund të ushtroj kontroll! Pyesim publikisht këto institucione çfarë organi është kryetari atëherë?

Kryetari i komunës është organ i shkallës së parë, në emër dhe për llogari të të cilit ministri i arsimit ka emëruar dhe shkarkuar drejtorë në cilësinë e organit të shkallës së parë, në periudhën kur i ka  ushtruar kompetencat ne atë pjesë. Nuk mundet dikush në emër dhe llogari të kryetarit të ketë mundësi ta bëjë, ndërsa për veprimet e njëjta kryetari të mos ketë mundësi në emër dhe për llogari te vetë të veprojë.”

Mini-spektakël me fëmijët me nevoja speciale në kuadër të Verës Kulturore Gostivari 2019

26.07.2019

Në ditën e dytë të Verës Kulturore Gostivari 2019 që edhe sivjet mban moton “Mirë se vini mërgimtarë” u realizua aktiviteti i titulluar “Sporti na bashkon”. Ky aktivitet i cili ngjasonte në një mini-spektakël u mbajt në sallën sportive “Rinia” dhe ishte i dedikuar për fëmijët me nevoja të posaçme.

Për disponim të mirë të fëmijëve u kujdes Klubi i Karatesë “Asiart”, nën udhëheqjen e karateistit Berat Jakupi, ndërsa gjatë gjithë kohës të gjithë fëmijët pjesëmarrës bënin aktivitet sportiv dhe argëtues.

Aktiviteti u mbështet nga Komuna e Gostivarit në bashkëpunim me Shoqatën për persona me aftësi të kufizuara “Bashkërisht Mundemi”.

Nga Sektori për veprimtari publike thonë se Komuna e Gostivarit i kushton vëmendje të veçantë kësaj kategorie fëmijësh dhe se do të vazhdojë të organizojë apo mbështesë çdo aktivitet në drejtim të inkluzionit të tyre social.

Sonte, në natën e tretë të Verës Kulturore, hapet The Park Festival ku do të perfomojë MC Kresha Lirical Son dhe disa dixhejë.

Shërbimi për informim

Fillim i mbarë i Verës Kulturore Gostivari 2019 – u realizuan dy projekte me më shumë aktivitete

25.07.2019

Vera Kulturore Gostivari 2019 që edhe sivjet mban moton “Mirë se vini mërgimtarë” filloi dje me dy projekte, me ç’rast u realizuan një sërë aktivitetesh kulturore dhe sportive-rekreative.

Gjatë ditës, u mbajt “Fly, bike and hike”, projekt ky i ambasadës së Britanisë së Madhe dhe ambasadës së Holandës me mbështetje të Komunës së Gostivarit, ku u bë fluturimi me paraglajder mbi fshatin Çegran, marsh me biçikleta nga Komuna deri në stacionin filtrues ne Vërtok dhe ecje në natyrë përskaj lumit Vardar prej Vërtoku në qytet.

“Fly, bike and hike” është aktivitet në kuadër të projektit “Fuqizimi i qëndrueshmërisë kundër ekstremizmit të dhunshëm të komuniteteve lokale në Maqedoni”.

Në aktivitete u kyç edhe kryetari i komunës së Gostivarit, Arben Taravari i shoqëruar nga ambasadorja britanike Rachel Galeway dhe zv.ambasadori i Holadnës Andri Van Mens.  

Në mbrëmje, të rinjtë e Gostivarit patën rastin që në sheshin e qytetit të argëtohen nën tingujt e muzikës të bashkëmoshanikëve të tyre në koncertin e titulluar “New Stars are Coming”, ku performuan këngëtarë të përkatësive të ndryshme etnike, organizuar nga Këshilli Rinor i Komunës së Gostivarit.

Ndërsa, sonte në program është aktiviteti i titulluar “Sporti na bashkon” që do të mbahet në sallën sportive “Rinia” me fillim në ora 18:00 , me pjesëmarrje të fëmijëve me nevoja të posaçme.    

Shërbimi për informim

[/lsvr_accordion]

Njohtim për realizim të aktivitetit sportiv “Fluturim, Çiklizëm dhe Ecje“ në Komunën e Gostivarit si pjesë e projektit “Fuqizimi i qëndrueshmërisë kundër ekstremizmit të dhunshëm të komuniteteve lokale në Maqedoni”

Të nderuar,

Qendra për bazë të përbashkët QBP me përkrahje nga Ambasada Britanike dhe Ambasada e Mbretërisë së Holandës në Shkup realizon projektin “Fuqizimi i qëndrueshmërise kundër ekstremizmit të dhunshëm të komuniteteve lokale në Maqedoni”, me kohëzgjatje prej 15 tetor 2018 deri më 15 tetor 2020. Projekti synon të mbështesë Strategjinë Kombëtare dhe Planin Aksional për Kundërshtimin e Ekstremizmit të Dhunshëm duke forcuar bashkëpunimin ndërmjet aktorëve lokal duke përfshirë drejtuesit civilë, fetarë dhe të rinjt dhe autoritetet lokale / qendrore për çështjet e Parandalimit dhe Kundërshtimin e Ekstremizmit të Dhunshëm duke krijuar Ekipet e Veprimit në Komunitetit (EVK) brenda tre pilot komunave Çair, Gostivar dhe Kërçovë.

Përveç këtyre aktiviteteve, do të organizohen ngjarje sportive dhe kulturore në tre pilot komuna, ku do të marrin pjesë të rinj, qytetarë nga Komuna e Gostvarit. Aktiviteti i dytë sportiv është paraparë të realizohet në Komunën e Gostvarit në 24.07.2019 (e mërkurë), ky aktivitet përfshin elemente të bashkëpunimit, komunikimit dhe ndërlidhjen e fëmijëve dhe të tjerëve me prejardhje të ndryshme etnike, në të njëjtën kohë, promovimin e tolerancës, bashkëjetesës paqësore, kohezionit social dhe bashkëpunim në nivel kulturor. Aktiviteti sportiv “Fluturim, Çiklizëm dhe Ecje“ do të fillojë në ora 10.00 në Fshatin Koritë. Gjatë orës së parë, paraglaiderista profesionistë do të fluturojnë së bashku me pjesëmarrësit e interesuar. Pikë-nisja me paraglaider do të jetë në fshatin Koritë, ndërsa zbritja në fshatin Çegran. E pasuar me çiklizëm, ku pjesëmarrësit do të sjellin biçikletat personale dhe do të ngasin biçikletë nga Gostivari deri në Vërtok. Në fund, qytetarët do të bëjnë ecje gjysëm malore/të lehtë rreth lumit Vardar, duke u nisur nga Vërtoku për në Gostivar.

Në orën 12.30 Kryetari i Komunës së Gostivarit Z. Arben Taravari do të mirëpresi Ambasadoren e Mbretërisë së Bashkuar Zonjën Rachel Galloway, në Vërtok dhe më pas Zonja Galloway do të marri pjesë në aktivitetitn e ecjes deri në Gostivar.
Përveç qytetarëve, çiklistë profesionistë dhe paraglaideristë do të jenë pjesë e ngjarjes një ditore.
Ngjarja nuk do të ketë fjalime oficiale, e njejta do të fokusohet vetëm në promovimin e sportit si vlerë dhe çiklizmin si mënyrë ekologjike dhe e shëndetshme transportuese.

Për më shumë informacione dhe pregaditjet e mëtejshme në lidhje me këtë ngjarje mund të më kontaktoni në mob 078/243-953.

Faleminderit paraprakisht për bashkëpunimin.

Taravari dhe Suma bisedojnë për vendosje bashkëpunimi të ngushtë

22.07.2019

Kryetari i komunës së Gostivarit, Arben Taravari priti sot në kabinetin tij kryetarin e komunës së Hanit të Elezit (Kosovë), Rufki Suma.

“Ishte nder dhe privilegj të pres sot kryetarin e komunës së Hanit të Elezit, Rufki Suma i cili me sukses po e menaxhon komunën për tre mandate. Ai është një role model për kryetar komune dhe kuptova se ai nuk ka bërë asnjëherë fushatë aktive, madje as posterë me fotografinë e tij, që do të thotë se qytetarët dinë ta vlerësojnë punët e kryetarëve të komunave. Ky është takimi ynë i dytë, hera e parë si ministër i shëndetësisë dhe tani si kryetar i komunës së Gostivarit. Biseduam për vendosjen e një bashkëpunimi të ngushtë dhe shpresoj së shpejti t’i bëj një vizitë kthese në komunën e Hanit të Elezit”, theksoi kryetari Taravari, pas takimit.

Ndërkaq kryetari i komunës së Hanit të Elezit theksoi se komuna që drejton ai ka nevojë për eksperiencën e Komunës së Gostivarit dhe se kjo është një arsye më shumë që të rritet bashkëpunimi ndërmjet dy komunave.

“Falënderoj kryetarin Taravari për pritjen e ngrohtë. Biseduam për shkëmbim të përvojave dhe shpresojmë si rezultat i bashkëpunimit do të mund të aplikojmë për projekte të IPA fondeve”, nënvizoi kryetari i komunës së Hanit të Elezit Suma.

Shërbimi për informim

U shpalos agjenda e Verës Kulturore Gostivari 2019

22.07.2019

Bashkëpunëtorja për kulturë pranë Komunës së Gostivarit, Imërlije Saliu në një konferencë për shtyp shpalosi sot agjendën e aktiviteteve në kuadër të Verës Kulturore – Gostivari 2019 që edhe sivjet mban moton “Mirë se Vini Mërgimtarë”, sepse përkon me qëndrimin e mërgimtarëve tanë në vendlindje.

“Në agjendë janë përfshirë projekte të larmishme kulturore që kanë mbështetje financiare dhe logjistike nga ana e Komunës. E rëndësishme është të theksohet se në këto aktivitete janë përfshirë të gjitha etnicitetet që jetojnë në Komunën tonë pa përjashtim, dhe të gjitha përkatësitë fetare. Risi këtë vit është The Park Festival, projekt ky i mbështetur financiarisht nga Ministria e Kulturës, nga Komuna e Gostivarit si dhe me mjete vetanake të Shoqatës Inbox Entertaiment, të cilën publiku do të mund ta shijojë në dy fundjavët e ardhshme, edhe atë: 26, 27, 28 Korrik dhe 2, 3, 4 Gusht” theksoi znj. Saliu.

Ajo njoftoi se një aktivitet tjetër është “Fly Hike and Bike”, projekt ky i mbështetur nga Britania e Madhe, ku qytetarët në mënyrë vullnetare do të bashkëngjiten në paraglaiding, ciklizëm dhe ecje në natyrë.
“Në kuadër të Verës Kulturore, 4 nga projektet janë të mbështetura financiarisht dhe të organizuara nga vetë Komuna, edhe atë: New Stars Are Coming” – projekt multietnik që ka për qëllim promovimin e artistëve të rinj të qytetit tonë, pastaj Koncerti me Ilahi. Do të kemi edhe Stand up Comedy me Hadsim Memishi Sopi, si dhe manifestimin kushtuar Ditës së Ilindenit”, theksoi në vazhdim Imërlije Saliu.

Ajo sqaroi se në kuadër të aktiviteteve është edhe projekti nga shoqata Bashkërisht Mundemi i titulluar “Sporti na bashkon” ku pjesëmarrës do të jenë njerëzit me aftësi të veçanta. Si dhe konferenca shkencore me temë ”Etnokultura e trevave të Gostivarit”
“Siç shihet, hapësirë për bashkëpunim kanë pasur të gjithë shoqatat dhe qytetarët që kanë pasur dëshirë dhe vullnet për bashkëpunim”, nënvizoi znj, Saliu.

Ajo u bëri thirrje të gjithë qytetarëve që të bëhen pjesë e kësaj agjende, ndërsa mërgimtarëve u dëshiroi qëndrim të këndshëm në vendlindje.

Shërbimi për informim

 

NP “Parkingjet publike dhe gjelbërimi” – Gostivar, shënon rezultatet më të mira që nga themelimi i saj

22.07.2019

Ndërmarrja publike për menaxhim me parkingjet publike dhe sipërfaqet e gjelbëruara nga Gostivari, këtyre muajve ka shtuar aktivitetet dhe është duke shënuar rezultatet më kulminante që nga themelimi.

Në parkun e madh të qytetit sapo ka përfunduar instalimi i sistemit automatik për ujitje, ndërsa në vijim është rregullimi i rretheve të reja me lule dekorative në anën përskaj rrugës në lagjen Dutllëk. Rrethrrotullimet nëpër qytet kanë marrë një pamje krejtësisht të re, ndërsa është bërë edhe edhe rregullimi hortikulturor i oborreve të disa shkollave komunale.

“Qytetarët e duan gjelbërimin dhe e duan të bukurën. Për këtë që bëjmë na përgëzojnë jo vetëm qytetarët e komunës së Gostivarit, por edhe nga qytetet tjera dhe na thonë se puna jonë duhet të shërbejë si shembull edhe për komunat tjera. Në bazë të mundësive financiare dhe kapaciteteve me të cilat disponojmë, ne do të vazhdojmë të punojmë që në qytet por edhe nëpër fshatra të krijojmë sa më shumë sipërfaqe të gjelbra dhe të rregulluara në aspektin hortikulturor”, thekson Bekim Çelebiu – drejtor i NP “Parkingjet publike dhe gjelbërimi”.

Çelebiu thotë se për çdo aktivitet të ndërmarrjes të cilën ai e drejton, ka pasur përkrahje të pa rezervë nga kryetari i komunës së Gostivarit, Arben Taravari.

Ai apelon deri tek qytetarët që të kujdesen për sipërfaqet e gjelbra, sepse ato janë një pasuri e përbashkët.

Shërbimi për informim

Së shpejti do të hapet edhe një kopsht fëmijësh në Gostivar

19.02.2019

Në objektin e  ish Shkollës fillore në fshatin Banjicë e Poshtme, në vijim janë punët intensive për adaptimin e tij për Kopsht fëmijësh.

Bëhet fjalë për një investim të Komunës së Gostivarit në vlerë prej rreth 50 mijë euro, me çka do të bëhet rikonstruktim i plotë i objektit në fjalë.

Rikonstruktimi i brendshëm dhe i jashtëm do të përfshijë instalimin e ri të rrymës elektrike, banjo të reja, pllaka të reja të qeramikës, sistem i ri i ujësjellësit dhe kanalizimit, si dhe do të bëhet zëvendësimi i dritareve të vejtra me dritare me efikasitet energjetik. Ndërsa sa i përket ngrohjes qendrore, do të instalohet edhe pompa termike si standard më bashkëkohor.

Pritet që së shpejti të përfundojnë punimet, dhe Kopshti i ri i fëmijëve të jetë i gatshëm të pranojë fëmijë të të gjitha nacionaliteteve, respektivisht përkujdesja dhe edukimi i tyre do të bëhet në gjuhën shqipe, maqedonase dhe turke.

Nga Sektori për veprimtari publike pranë Komunës së Gostivarit thonë se kjo bëhet për shkak se në listën e  pritjes të  IPKF “Gëzimi Fëmijëror” vazhdimisht numri është i madh dhe se kjo do të jetë një rast i mirë sidomos për banorët e dy Banjicave dhe lagjeve Dutllok, Lajthia, Banjeshnica dhe Fazaneria që të regjistrojnë fëmijët në këtë kopsht.

Shërbimi për informim 

Debreshi bëhet me stadium bashkëkohor për futboll të vogël

18.07.2019

Një nga kërkesat kryesore të banorëve të fshatit Debresh, njëhertit dhe premtim I kryetarit të komunës së Gostivarit, Arben Taravari, këtyre ditëve u realizua në tërësi. Debreshi u bë me stadium për futboll të vogël i cili plotëson të gjitha standardet bashkëkohore.

“Ishte kjo një ndër kërkesat dhe nevojat kryesore të Debreshit. Ne si Komunë përpiqemi të investojmë sa më shumë për krijimin e kushteve më të mira për fëmijët dhe të rinjtë tanë, që sadopak të ndikojmë në reduktimin e migrimit të rinisë dhe të pengojmë dukuritë devijante te kjo grupmoshë. Stadiumi që sapondërtuam në Debresh plotëson të gjitha standardet bashkëkohore dhe uroj që rinia e këtij vendbanimi ta shfrytëzojë sa mël shumë dhe sa më gjatë”, thotë kryetari Arben Taravari.

Për asfaltimin dhe shtrimin me bare artificial me granula ekologjike, ulëseve dhe bankave, Komuna e Gostivarit ka pagur rreth 50 mijë euro, ndërsa krahas kësaj janë realizuar edhe punë shtesë për çka është angazhuar edhe Bashkësia lokale e fshatit.

Shërbimi për informim