Shtabi i emergjencës raportoi për mbarëvajtjen e aktiviteteve

29.11.2019

Në mjediset e Komunës së Gostivarit sot mbajti mbledhje Shtabi i emergjencës për transport të ndihmave dedikuar rajonit të goditur nga tërmeti.

Mbledhjen, në cilësinë e kryetarit të Shtabit të emergjencës, e udhëhoqi kryetari i komunës së Gostivarit Arben Taravari, i cili u shprehu falënderim anëtarëve për angazhimin e tyre për mbarëvajtjen e aktiviteteve si dhe ua përcolli mirënjohjet e qytetarëve të Durrësit dhe Thumanës si dhe autoriteteve shqiptare për ndihmën e ofruar, që ia adresuan atij gjatë vizitës në rajonin e goditur nga tërmetet.

Anëtarët e Shtabit të emergjencës e informuan në mënyrë të detajuar kryetarin Taravari në lidhje me sfidat dhe menaxhimin e suksesshëm të grumbullimit të ndihmave nëpër vende publike, sigurimin e dokumentacionit të duhur për transport, si dhe me asistencën e ndërmarrjeve publike komunale dhe njësisë së zjarrfikësve gjatë aktiviteteve të zhvilluara.

U soll vendim që Shtabi i emergjencës të vazhdojë të jetë aktiv përderisa do të ketë nevojë për këtë.

Shërbimi për informim

 

Shtabi i emergjencës raportoi për mbarëvajtjen e aktiviteteve

29.11.2019

Në mjediset e Komunës së Gostivarit sot mbajti mbledhje Shtabi i emergjencës për transport të ndihmave dedikuar rajonit të goditur nga tërmeti.

Mbledhjen, në cilësinë e kryetarit të Shtabit të emergjencës, e udhëhoqi kryetari i komunës së Gostivarit Arben Taravari, i cili u shprehu falënderim anëtarëve për angazhimin e tyre për mbarëvajtjen e aktiviteteve si dhe ua përcolli mirënjohjet e qytetarëve të Durrësit dhe Thumanës si dhe autoriteteve shqiptare për ndihmën e ofruar, që ia adresuan atij gjatë vizitës në rajonin e goditur nga tërmetet.

Anëtarët e Shtabit të emergjencës e informuan në mënyrë të detajuar kryetarin Taravari në lidhje me sfidat dhe menaxhimin e suksesshëm të grumbullimit të ndihmave nëpër vende publike, sigurimin e dokumentacionit të duhur për transport, si dhe me asistencën e ndërmarrjeve publike komunale dhe njësisë së zjarrfikësve gjatë aktiviteteve të zhvilluara.

U soll vendim që Shtabi i emergjencës të vazhdojë të jetë aktiv përderisa do të ketë nevojë për këtë.

Shërbimi për informim

Gostivari do të bëhet me Qendër Rinore për Resurse

28.11.2019

Kryetari i Komunës së Gostivarit Arben Taravari dhe përfaqësuesja e përhershme e UNDP-së Narine Sahakzan nënshkruan një Memorandum bashkëpunimi për hapjen e një Qendre Rinore të Resurseve në Gostivar, e cila do t’i shërbejë gjithë Rajonit të Pollogut.

Kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari, shprehu kënaqësinë që pikërisht kjo komunë u zgjodh si një vend ku do të themelohet ky lloj qendre rinore dhe shprehu optimizmin e tij se një model i tillë i përkrahjes së të rinjve mund të reflektojë edhe në komunat tjera, por edhe në rajon.

“Shpresoj që kjo qendër resursesh do të kontribuojë që të rinjtë në rrethinën tonë të mos largohen nga vendi dhe të fillojnë një biznes këtu me mbështetjen e pushtetit lokal dhe atij qendror”, nënvizoi Taravari.

Nisma është pjesë e projektit “Krijimi i mundësive për punë për të gjithë”, i implementuar nga UNDP në partneritet me MPPS dhe Agjencinë për punësim, ndërsa me mbështetje të Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC).

Pritet që i njëjti të vihet në funskion vitin e ardhshëm, si mbështetje për sipërmarrësit, zejtarët dhe novatorët e rinj.

Shërbimi për informim

Komuna e Gostivarit mbështet me 18 mijë euro të prekurit nga tërmeti, shpall tri ditë zie dhe formon Shtabin e emergjencës

27.11.2019

Në seancën e sotme të jashtëzakonshme  të Këshillit të Komunës së Gostivarit të konvokuar nga kryetari Arben Taravari, këshilltarët komunalë njëzëri sollën vendim për ndarjen e mjete financiare si mbështetje për qytetarët e Republikës së Shqipërisë të prekur nga tërmeti i fuqishëm në Durrës me rrethinë. Lartësia e mjeteve financiare është në vlerë prej  1.084.500 denarë nga të cilat 184,500.00 denarë si materiale ndërsa pjesa tjetër si mjete financiare.

Duke shprehur ngushëllimet e sinqerta për familjarëve të atyre që humbën jetën dhe duke u dëshiruar shërim sa më të shpejtë të lënduarve, kryetari Taravari shpjegoi se mjetet e destinuara për dekorim të qytetit për festat e fundvitit, do të ridestinohen për këtë qëllim. 

Krahas kësaj, këshilltarët njëzëri miratuan edhe vendim për shpallje tri ditë zie, si dhe vendim për formimin e Shtabit të emergjencës për transportimin e ndihmave të grumbulluara për zonat e prekura nga tërmeti.

Anëtar të shtabit të emergjencës do të jenë kryetari i komunës, kryetari i këshillit, sekretari i komunës, drejtorët e ndërmarrjeve publike komunale, komandanti i Stacionit policor dhe drejtori i Shtëpisë së shëndetit. 

Shërbimi për informim 

Komuna e Gostivarit shpreh keqardhje lidhur me situatën e rëndë nga tërmeti i rënë në Shqipëri dhe ngushëllon familjet e viktimave dhe të lënduarve nga tërmeti.

Për këto orë të rënda që janë duke i përejtuar vllezërit dhe motrat tona nga Shqipëria, ne si pushtet lokal jemi në mobilizim të plotë që sadopak t’ua zbusim dhimbjen.

Me këtë rast dua të njoftojë se me iniciativ të kryetarit të Komunës së Gostivarit,  Arben Taravari, komuna jonë do të ndihmojë me 300 batanie dhe pesë zjarrfikës qytetin më të goditur nga tërmeti në Shqipëri, Durrësin. Me institucionet lokale të Durrësit administrata e Komunës së Gostivarit është në kontakt të vazhdueshëm dhe për çdo nevojë të tyre, jemi të gatshëm t’u dalim në ndihmë.

Për këtë rast do të ketë edhe ndihmë financiare nga Komuna e Gostivarit, për çka kryetari Taravari kërkoi mbajtjen e një séance të jashtzakonshme të Këshillit komunal të Gostivarit. Seanca është thirrur për ditën e nesërme ku do të vendoset shuma e parave që nga buxheti komunal i Gostivarit, do t’i ndihmohet qyteti i Durrësit.

Menjëherë, pas koordinimit të plotë, zjarrfikësit nga Njësia Territoriale kundër Zjarreve në Gostivar, bataniet dhe gjithçka tjetër e nevojshme, do të nisen për në Shqipëri.

Urojmë numri i viktimave të mos rritet më nga tërmeti shkatërrues dhe lutjet tona nuk do të mungojnë që të mos përsëritet kjo goditje e rëndë asnjëherë për Shqipërinë.

Kryetari i Komunës së Gostivarit solidarizohet me Shqipërinë pas tërmetit

Kryetari Taravari: Apel institucioneve të vendit tonë të ndihmojnë Shqipërinë në këto orë të vështira

Kryetari i Komunës së Gostivarit Arben Taravari shpreh keqardhje lidhur me situatën e rëndë nga tërmeti i rënë në Shqipëri dhe ngushëllon familjet e viktimave dhe të lënduarve nga tërmeti. Në emër të të gjithë banorëve të Gostivarit, kryetari Taravari ka apeluar institucionet e vendit tonë të ndihmojnë Shqipërinë në këto moment të vështira.

“Shqipëria është goditur nga një tërmet vdekjeprurës, duke shkaktuar humbje në njerëz. Ende shtohet numri i viktimave. Ka njerëz ende nën rrënoja dhe nuk dihet ende fati i tyre! Ndërkohë plagosje të shumta dhe dëme të pafundme materiale janë pjesa tjetër e këtij bilanci tragjik! Nuk kisha dashur për asnjë rrethanë të shkruaja këtë apel, e sidomos për Shqipërinë. Gjithsesi, bëj apel tek çdo insitucion, organizatë qeveritare dhe jo qeveritare, sipërmarrje private e deri tek të gjithë qytetarët e Maqedonisë së Veriut që të ndihmojmë Shqipërinë në këto orë të vështira!”, shkruan kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari në apelin e tij.

Kryetari Taravari thotë se zemra dhe shpirti i çdo gostivarasi është me vllezërit dhe motrat tona nga Shqipëria dhe lutjet tona nuk do të mungojnë që të mos përsëritet kjo goditje e rëndë asnjëherë.

Komuna e Gostivarit me përqindje rekorde të realizimit të të ardhurave kapitale

26.11.2019

Falë një projekti të UNDP-së mbi indikatorët financiarë të njësive të vetëqeverisjes lokale në RMV, publiku i gjerë ka mundësinë të njoftohet në mënyrën më transparente mbi të ardhurat dhe shpenzimet e komunave, të paktën të atyre të cilat i bëjnë publike këto të dhëna.

Nga Sektori për financa dhe buxhet pranë Komunës së Gostivarit, njoftojnë se duke bërë prerjen e të dhënave për të gjitha komunat të futura në ueb faqen e këtij projekti, kanë ardhur në konstatim se përqindje rekorde të realizimit të të ardhurave kapitale për kuartalin e tretë, respektivisht për periudhën janar- shtator të vitit 2019, shënon Komuna e Gostivarit, edhe atë në lartësinë 98.4%.

“Në kuartalin e tretë kemi realizuar 34.227.727 denarë, ndërsa për tu realizuar kanë mbetur 572,273 denarë. Kjo nënkupton se krahasuar me të planifikuarën, realizimi për këtë periudhë të vitit është 98.4%, duke shënuar kështu rezultatin më të mire krahasuar me të gjitha komunat tjera të Maqedonisë së Veriut. Nga tabela të cilën e përgatitëm për krahasim, mund të shihet se komuna mjaft të zhvilluara si ajo e Velesit, Ohrit dhe Strumicës kanë përqindje mjaft të ulët krahasim me ne, ndërsa kemi komuna si ajo e Çairit që ka realizim prej vetën 25%, por edhe të tilla si Kumanova dhe Struga të cilat shmangin publikimin e të dhënave nga sfera e financave” – thotë Gazmend Ismaili nga Sektori i financave pranë Komunës së Gostivarit.

Nga ky sektor njoftojnë se kjo vjen si rezultat i planifikimit të mirë të buxhetit dhe efikasitetit të administratës komunale, respektivisht kryetari Arben Taravari si propozues kërkon nga shërbimet buxhet të realizueshëm e jo vistër dëshirash, ndërsa Sektori i financave e harton atë në mënyrë shumë profesionale.

Linku dhe tabela: http://indikatori.opstinskisoveti.mk

Shërbimi për informim

/

Komuna e Gostivarit organizoi pritje për vullnetarët e Korpusit të Paqes

17 vullnetarë amerikan qendrojnë dhjetë javë te familjet gostivarase

Komuna e Gostivarit ka organizuar pritje solemne për vullnetarët amerikan të cilët dhjetë javë kanë qendruar në Gostivar. Ata janë pritur nga kryetari Arben Taravari dhe bashkëpunëtorët e tij. Me këtë rast, kryetari Taravari sqaroi se qëndrimi i tyre në Gostivar ka ardhur përmes Korpusit të Paqes me seli në Shkup dhe se një organizim i këtill organizhet për herë të parë në Gostivar. Ai ka uruar që ky bashkëpunim të vazhdojë edhe në të ardhmen.

“Kënaqësi e veçantë që në Komunën tonë dhe shtëpitë tona kemi pasur mysafir nga SHBA e të cilët janë anëtar të Korpusit të Paqes. Gostivarasit, Maqedonia dhe në veçanti shqiptarët, amerikanët i konsiderojnë si miq të afërt të vetit. Kjo miqësi zhvillohet dhe bëhet më e afërt kur ata i kemi në familjet tona dhe këmbejmë përvoja, kulturat dhe rregullat e jetës. Vetëm kështu mund ta thellojmë afërsinë mes dy familjeve, një të SHBA-së e një nga Gostivari. Ky është viti i parë që ky program zhvillohet në Gostivar dhe do të ndjehesha i lumtur sikur këtë program ta zhvillojmë çdo vit”, dekraloi kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari.

I pranishëm në këtë organizim të Komunës së Gostivarit ishte dhe drejtori i Korupsit të Paqes në Maqedoninë e Veriut, Mark Hanefin, i cili ka falenderuar të gjitha familjet gostivarase që hapën dyert e tyre për 17 vullnetarët amerikan dhe për javë të tëra i kanë mbajtur në shtëpitë dhe familjet e tyre.

“Faleminderit kryetarit të Komunës së Gostivarit Arben Taravari, Afërdita Mislimi – Hamza dhe të gjithë ekipit nga Komuna e Gostivarit të cilët u angazhuan që të jetë ky një bashkëpunim i suksesshëm mes komunës suaj dhe Korpusit të Paqes. Falemenderim i veçantë për të gjitha familjet të cilat i hapën derën e tyre për të pranuar një vullnetarë në shtëpitë e tyre. Kur kam ardhur për herë të parë  në Maqedoni, Gostivari ishte qyteti i parë që vizitova dhe që atëher ky qytet më impresionoi pasi me vizitën edhe të vullnetarëve të atëhershëm në Gostivar, mësova që dera për ata ishte hapur nga të gjithë dhe këtu takon të gjithë kulturat pasi jetojnë shqiptar, turq, maqedonas e të tjerë”, deklaroi Mark Hanefin – drejtorë i Korpusit të Paqes në RMV.

17 vullnetarët amerikan do të largohen nga Gostivari me 6 dhjetor. Ardhja e tyre ka për qellim këmbimin e kulturave, traditave dhe mësimin e gjuhës së vendit ku ata kanë qendruar. Në fund të takimit, Komuna e Gostivarit ka shtruar një koktej rasti për mysafirët amerikan. Ndryshe, Korupi i Paqes në Maqedoninë e Veriut ekziston që nga viti 1996.

 

Komuna e Gostivarit vendosi në funksion stacionarin e dytë për qentë endacak

Kryetari Taravari: Për dy vite kemi trajtuar rreth 500 qenë endacak

Komuna e Gostivarit ka vendosur zyrtarisht në funksion stacionarin e dytë për qentë edacak. Ky investim i radhës nga Komuna e Gostivarit vjen falë projektit në kuadër të Programit “Më ofro strehë për shpëtim”, financuar nga Programi rajonal në Ballkanin Perëndimor ReLOaD me financim të BE, bashkë-financim të Komunës së Gostivarit dhe implementim nga UNDP-së. Në lëshimin në përdorim të stacionarit të ri ka marrë pjesë kryetari Arben Taravari, i cili me këtë rast deklaroi se për dy vite nga 700 qenë sa mendohet të ketë Gostivari, rreth 500 janë operuar dhe një pjesë e tyre janë vendosur te dy staconarët për endacak.

“Mendoj se Komuna e Gostivarit ka nevojë për një stacionar si ky, dhe ky stacionarë është i dyti që e ndërtojmë, ndërsa i pari ndodhet 300-400 metra më mposhtë se satcionari i ri. Në këto të dy qendra kemi të vendosura afërsisht 110 qenë. Iniciativa jonë për trajtimin e qenve endacak nuk nis prej sot. Prej kur e kemi marrë pushtetin lokal kemi trajtuar 370 qenë endacak të cilët janë të operuar, respektivisht të sterilizuar dhe të kastruar. Shpresojë sa më pak qenë të kemi tani e tutje rrugëve të Gostivarit, ndërsa këtë qendrër planifikojmë ta zgjerojmë e pse jo të ndërtojmë edhe një qendër tjetër”, deklaroi kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari.

Kryetari Taravari ka kërkuar masa të rrepta për pengim të sjelljes së qenve nga komunat tjera nga policia. Sipas tij, ky problem i cili tangon gjithë shtetin, duhet ta shqetësojë edhe qeverinë që edhe ajo të merr masa për zgjidhjen e problemit me qentë edacak.

“Gjatë vitit 2018-të bëmë një analizë fizibiliteti dhe vlerësimet ishin se në Gostivar afërsisht ka 700 qenë endacak. Prej tyre 370 janë operu dhe 110 janë vendosur në dy qendrat dhe praktikisht i bie që në të gjithë territorin e Gostivarit të ketë 200 qenë. Por, përshtypja është se ka më shumë. Ata transportohen nga qytete tjera te ne dhe pa ndihmën e policisë ne si pushtet lokal nuk mund ta parandalojmë këtë problem. Jemi në koordinim me policinë dhe disa herë u kemi dërguar video ku shihet se si qentë lëshohen në Gostivar nga qytetet tjera, por deri tani si kryetar komune nuk kam asnjë informatë se policia ka marrë ndonjë hap për të parandaluar këtë fenomen”, shtoi kryetari i Komunës së Gostivarit, ArbenTaravari.

Me hapjen e kësaj qendre, do të rritet kapaciteti i strehimit të qenve endacakë dhe përmes kësaj duke forcuar masat parandaluese, ky problem shumëvjeçar do të vihet nën kontroll dhe reduktohet deri në maksimum endacaktët. Biljana Georgievska – projekt koordinatore pranë UNDP-së në Maqededoni, theksoi se Komuna e Gostivarit është nga komunat e pakta në vend që ka punuar për reduktimin e endacakëve nga rruga.

“Ky është një nga shtatë projektet që përkrahen në Komunën e Gostivarit dhe falenderim i madh deri te Komuna e Gostivarit e cila bashkë-financon një pjesë të aktiviteteve në të gjitha shtatë projektet. Poashtu, Komuna ka dhënë mbështetje financiare edhe për mjetet shtesë që nuk ishin paraparë në projekt. Më gëzon fakti se ky projekt ka ardhur si nevojë e qytetarëve të Gostivarit ku në prill  të 2019-tës me organizimin e debatës publike, organizatat qytetare dhe qytetarët i definuan prioritetet e Gostivarit për këtë vit dhe në bazë të atyre prioriteteve u bë edhe thirrja publike dhe erdhi ky projekt me të cilin do të trajtohen qentë endacak”, thekson Biljana Georgievska – projekt koordinatore pranë UNDP-së në Maqededoninë e Veriut.

Te stacionari i ri, i cili përkohësisht do të jetë nën monitorim të Shoqatës civile “Iniciativa për Integrim Qytetarë (IIQ) – Gostivar”, janë punësuar 4 persona. Aneta Filiposka, projekt koordinatore pranë kësaj shoqate, thotë se projekti parasheh edhe strehim të endacakëve dhe nëpër familje.

“Apel deri te qytetarët të cilët kanë qenë në shtëpi, ta mirëmbajnë dhe vaksinojnë rregullisht atë, e nëse nuk dëshirojnë t’i mbajnë, duhet t’i sjellin te ky stacionarë. Qytetarët që kanë dëshirë të mbajnë qenë, u bëjmë aple t’i hapin shtëpitë e tyre për këto kafshë të pastrehë”, tha Aneta Filiposka, projekt koordinatore pranë Shoqatës civile “Iniciativa për Integrim Qytetarë (IIQ) – Gostivar”.

Stacionari i ri ndodhet në afërsi të stacionarit të vjetër te ish kazermat në fshatin Banjicë ka 30 bokse, ndërsa ngritja e tij ka kushtuar 9000 euro. Komuna e Gostivarit ka bashkë-financuar 25 për qind të mjeteve dhe ka mbuluar të gjitha harxhimet tjera që nuk kanë qenë të parapara në projekt.

NJOFTIM – Njoftohet publiku i interesuar se Këshilli ndërkomunal për menaxhim me mbetjet në rajonin planor të Pollogut solli Vendim për implementim të vlerësimit strategjik të mjedisit jetësor për dokumentin planor Plani rajonal për menaxhim me mbetjet për rajonin planor të Pollogut me çka është nisur me procedurën e vlerësimit strategjik të dokumentit planor.

Në bazë të nenit 69 paragrafi 1 nga Ligji për mjedis jetësor (G. zyrtare e RM nr.53/05, 81/05, 24/07, 159/08, 83/09, 48/10, 124/10 51/11) dhe nenit 3 nga Rregullorja për pjesëmarrje të publikut gjatë përpilimit të rregullave dhe akteve të tjera si dhe të planeve dhe programeve në fushën e mjedisit jetësor (G. zyrtare nr.147/08), Qendra për zhvillim të rajonit planor të Pollogut solli

NJOFTIM

Njoftohet publiku i interesuar se Këshilli ndërkomunal për menaxhim me mbetjet në rajonin planor të Pollogut solli Vendim për implementim të vlerësimit strategjik të mjedisit jetësor për dokumentin planor Plani rajonal për menaxhim me mbetjet për rajonin planor të Pollogut me çka është nisur me procedurën e vlerësimit strategjik të dokumentit planor.

Propozim raporti për vlerësim strategjik të mjedisit jetësor, së bashku me Planin rajonal për menaxhim me mbetjet për rajonin planor të Pollogut do të jenë në dispozicion për vrojtim publik në faqen e internetit të Qendrës për zhvillim të rajonit planor të Pollogut (https://rdcpolog.mk) dhe në hapësirat e qendrës, çdo ditë nga ora 08.00 deri 16.00 gjatë periudhës për vrojtim publik (13.11.2019 – 13.12.2019). Vrojtimi publik do të zgjasë 30 (tridhjetë) ditë nga dita e shpalljes së njoftimit. Diskutimet publike për Propozim raportin për vlerësim strategjik do të mbahen në Tetovë më 12.12.2019 në hapësirat e sallës së këshillit në ora 12.00 dhe në Gostivar më 11.12.2019 në hapësirat e sallës së këshillit në ora 12.00.

Të gjitha komentet të lidhura me propozim raportin për vlerësim strategjik mund të dorëzohen në mënyrat në vijim:

  • Në formë elektronike në këtë adresë: info@rdcpolog.mk (kontakt personi Merita Ramadani),
  • Me postë në këtë adresë: Njegosheva nr. 2, Tetovë,
  • Drejtpërdrejt tek Qendra për zhvillim të rajonit planor të Pollogut nëpërmjet formularit përkatës për komente.

Qendra për zhvillim të rajonit planor të Pollogut,

Udhëheqës,

Fatmir Saiti

Dokumentacionet :

SWM – Polog Draft SEA 

SWM – Polog Draft RWMP 2019