13.06.2018

Градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, оствари средба со министерсот без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за Ромите, Аксел Ахмедоски.

На средбата присуствуваше и советникот на градоначалникот Таравари за ромски прашања, Бари Абдули како и претстaвници на Ромскиот Информативен Центар – Гостивар.

Целта на посeтaта беше имплемнтацјата на Стратегијата за Ромите и подобрување на квалитетот на живот на ромската заедница во Гостивар. Се разглeдаа и е дискутираше за идни проекти од облста на домувањето, односно одредување локација за изградба на жиевелаишта за лицaта без сопствен дом, како и решавање на проблемите со инфраструктура и канализациона мрежа во населбите во кои живее претежно ромско население.

Градоначалниот Таравари потенцираше дека усвојувањето на Акцискиот план претставува голем чекор на општинската админитрација кон целосна интергација на Ромите.

Градоначaлникот Таравари и министерот Ахмедоски придружени од нивните соработници, ги посетија ромските населби во Гостивар при што беше изразена подготвеност од страна на градоачланикот за реализациjа на идни проекти за подобрување а на состојбата на Ромите во Гостивар.

Служба за информирање