Децата од ЈУДГ “Детска градинка“ на посета во Општина Гостивар

29.12.2017

Децата од Јавната установа детска градинка “Детска радост”, во придружба на нивните воспитувачки, денеска ја посетија општина Гостивар, а беа пречекани од страна на заменик-градоначалникот Бесим Мемеди и раководителката на Секторот за јавни дејности, г-ѓа Аслијан Снопче.

При посетата по повод одбележувањето на новогодишните празници а која е дел од едукативната програма на градинката, г. Мемеди и г-ѓа Снупче ги информираа децата за улогата на Општината и дека она што најмногу го посакува Општуната, е децата да бидат што посреќни и поуспешни.

На децата, новогодишни пакети на децата им подари г-ѓа. Аслиајн Снупче, која што им ја честита Новата Година и им посака здравје и многу љубов во 2018 година.

Служба за информирање

Покана до граѓаните за јавна презентација на предлог-буџетот

Почитувани граѓани,

Следствено на моите стремежите и на моите соработници, за да го подигнеме нивото на транспарентност во работата на Општина Гостивар, и со цел вие да станете активни чинители и активно да се вклучите во дебати кои директно влијаат на вашите индивидуални, групни и колективни интереси, одлучив да јас како предлагач и раководителот на Одделението за буџет и контрола – Садри Елези во својство на изготвувач, да го презентираме предлог-буџетот на Гостивар за 2018 година.

Презентацијата ќе се одржи во вторник (02.01.2018 година) со почеток во 16:00 часот во салата на Советот на Општина Гостивар.

Ве покануваме да учествувате на презентацијата и да кажете свои забелешки и предлози во однос на буџетот.

Вашите разумни предлози ќе бидат земени предвид, ќе се разгледаат и според можностите ќе бидат внесени во предлог-буџетот на Општината за 2018 година.

Се надевам дека во наредните денови ќе се постигне компромис во Советот и ќе се фати последниот рок, во првите денови на 2018 година да го усвоиме буџетот и веднаш да почнеме со негово извршување.

Со почит,
Арбен Таравари
Градоначалник на Гостивар

Презентација на учениците oд СЕOУ “Гостивар“ пред медиумите и раководството на училиштето

27.11.207

Учениците кои беа дел oд двoнеделнaтa размена вo детскoтo селo “Песталоци“ во Трoген, Швајцарија, ги претставија нивните активности и искуства кои ги стекнале на обуките вo детскoтo село.

“На настан кoј што вчера се oдржa вo училиштетo, учениците гo поставија штандот кoј беше дел oд претставувањето на нашата држава вo Швајцарија така штo одблиску ни гo дoлoвијa успешнoтo претставување вo Швајцарија. На штандот беа поставени репрезентативни материјали за грaдoт и за училиштето и традиционални елементи кaкo штo беа керaмички и брoнзени сaдoви, храна и традиционални народни носии oд oвoј дел на Мaкедoнијa“, вели в.д. директорката на училиштето, Јованка Огњаноска Учениците се пофалија дека наставата им се одвивала на доста креативен начин сo цел да им се привлече внимaниетo, а се oбрaбoтувaле теми oд областа на
дискриминацијатa, идентитетoт, тимската рaбoтa, доверба и рaдиo кoе имаа можност да гo слушаат сите.

“Слободнoтo време гo поминувавме вo Младинскиот клуб каде штo ја изразувавме нашaта креативност и во спортската сала опремена за сите спoртoви. За време на викендите ги посетивме најубавите места oд северниот дел на Швајцарија“, раскажуваат учениците.
Учениците од економското училиште кои учeствуваа на инеркултурнaтa размена вo
Швајцарија се чувствуваат гoрди штo стекнaле нoви знаења и искуства и најавија дека вo периoдoт меѓу јануари и април, ќе организираат работилници на темите кои ги oбрaвoтувaле сo цел да ги пренесат своите знaењa на соучениците.

Служба за информирање

Учениците од Чегране организираа “Годишен пазар”

28.12.2017

Учениците, родителите и наставниците од Основното училиште “Перпарими” ја реализира активноста наречена “Годишен пазар”, при што заеднички имаа подготвено традиционални јадења и творби, кои беа изложени за продажба на пазарот.

Директорот на училиштето, Блерим Амети вели дека целта на оваа активност е да се мотивираат учениците, во соработка со родителите и наставниците да се едуцираат за тимска работа и градење на вештини за претприемништво.

“Ние како управа, заедно со наставниот кадар на училиштето максимално се ангажираме да организираме што повеќе воннаставни активности, бидејќи сметаме дека ваквите активности се можеби и поважни од редовната настава, затоа што на овој начин учениците се социјализираат и се оспособуваат за живот. Со дополнителни активности, учениците ја избегнуваат можноста да станат жртви на девијантните појави кои се јавуваат во општеството. Со конкретната активност, имаме за цел да ги мотивираме учениците, да во соработка со родителите и наставниците, се едуцираат за заедничка работа и градење на нивните вештини за претприемништво”, вели директорот Блерим Амети.

Од учичиштето велат дека имаат за цел оваа активност да стане традиционална и да се одржува еднаш годишно.

Служба за информирање

Учениците Cegrane студентите беа известени за штетите предизвикани од пушењето

28.12.2017

Во просториите на ОУ “Перпарими” село Черане, се одржа предавање на тема: “Пушењето – негативни страни“, при што учениците од ова училиште се информираа за негативните последици од пушењето.

Активноста ја реализираа Еко-групата на училиштето во соработка со Општинската организација на Црвен крст – Гостивар, а говорот предавање одржа психологот Емрие Зеќири.

“Преку ова предавање, имаме за цел превентивно да се бориме против пушењето преку информирање на учениците за фаталните последици по здравјето, особено ако со пушење се започне од млада возраст. Со предавањето беа опфатени учениците од шесто, седмо, осмо и деветто одделение, а нивниот интерес беше задоволителен”, вели психологот Зеќири.

Од ОУ “Перпарими” најавуваат дека предавања од областа на здравствена едукација ќе се одржат и на други теми.

Служба за информирање

Ученици од гимназијатa и економското училиште, на посета во Општина Гостивар

27.12.2017

Во пресрет на Новата година, учениците од СЕОУ “Гостивар“ и СОУ “Гостивар” во рамките на проектот “Мировно образование” кој во двете училишта се спроведува во соработка со Првата детска амбасада “Меѓаши”, денес го посетија кабинетот на градоначалникот Арбен Таравари.

Тие имаа за цел на градоначалникот Таравари да му ги врачат Новогодишните честитки, донација од Детската амбасада “Меѓаши“, каде што покрај убавите желби од него во новата година, побараа мерна станица за квалитетот на воздухот, повеќе културни манифестации, спортско рекреативен центар и други активности, а пред сé, учениците од гимназијата и економското училиште, посакаа мир за сите граѓани.

Во отсуство на градоначалникот поради работни обврски, учениците ги прими Сеадин Ејупи – шеф на кабинетот на градоначалникот и Јасин Демири – шеф за протокол и ПР, кои пријатно ги изненадија учениците со обиколка на целиот кабинет и презентација на работата на општинските службеници.

Откако учениците им ги врачија честитките, добија подароци од кабинетот на градоначалникот, при што изразија голема благодарност до сите вработени и до градоначалникот.

Служба за информирање

Прес-конференција: “Претседателот не доаѓа ниту на седниците кои самиот ги свикува“

27.12.2017

Советниците кои во Советот на Општина Гостивар не претставуваат мнозинство, организираа денеска во Прес центарот на Општината конференција за печат, при што на новинарите, во името на советничките групи на Алијансата за Албанците, Движењето Беса, ВМРО-ДПМНЕ, ТДП, ТМБХ, им се обрати општинската советничка Њомза Шаќири.

Во продолжение ви го претставуваме интегрално нејзиното обраќање:

Почитувани претставници на медиумите,

Ја организираме оваа прес-конференција за да ja запознаеме јавноста со следново:

Согласно свикувањето од страна на Претседателот, на седница на Советот на Општина Гостивар за 2017/12/27 (значи денес) со почеток во 10:00 часот, а иницирана од градоначалникот Арбен Таравари, советниците од редовите на партиите на Алијансата за Албанците, Движењето Беса, ВМРО-ДПМНЕ, ТДП и ТМБХ, со оглед на важноста на точката на дневниот ред за оваа седница, како што можете да забележите се одѕваа на повикот.

Иако самиот ја свика седницата, претседателот на советот г.Насир Муслиу не ја почитува истата, како и другите советници од редовите на ДУИ, СДСМ, партијата на Весел Мемеди и Демократскиот Сојуз на Ромите.

Поради фактот што немаме кворум за донесување на правосилни одлуки, денешната седница не може да се одржи.

Вреди да се спомне дека претходно имаше договор меѓу градоначалникот и претседателот на Советот, на оваа седница барем да се расправа по предлог-буџетот на Општина Гостивар и советниците ги добиле потребните материјали за седницата, неспроведувањето на овој договор ќе се одрази со голем број бариери во функционирањето на Општина Гостивар, меѓу другото, со неизвршување на инвестиции, немање нови вработувања итн.

Општина Гостивар е единствена општина каде што победи слободната волја на граѓаните, така што гласачите не го заслужуваат ова занемарување и понижување што им ги прават одредени структури.

На новинарите им беа поделени и материјалите кои во определениот законски рок име беа доставени на општинските советници: Дневен ред и Предлог-буџет за 2018 година.

ДОКУМЕНТАЦИИ:

Rendi i dites – seanca II-Дневен Ред сед.II

Предлог Буџет-mak. 2018

Propozim Buxhet 2018

Служба за информирање

Арбен Таравари го прими шампионот Лабинот Солејмани

27.12.2017

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, го прими во својот кабинет фитнес шампионот на Македонија, Лабинот Солејмани.

Солејмани, во придружба на професорот по физичко образование Бејтула Камбери, му се заблагодари на градоначалникот Таравари за неговото гостопримство и почит кон спортистите и спортските активности.

Градоначалникот Таравари рече дека му е чест да се сретне и да ги поддржи сите оние кои со постигнатите резултати, достоинствено го претставуваат градот Гостивар и нашата земја. Посакувајќи му на Лабинот Солејман уште поголеми успеси во неговата кариера, го увери дека ќе ја има поддршката на општината и на градоначалникот.

Инаку, Лабинот Солејмани е 21-годишно момче од Гостивар, кој беше прогласен за победник во македонското првенство “Men’s physic” во категорија до 23 години. Тој како победник на овој натпревар ја претставуваше Македонија на меѓународни натпревари во Мадрид, Шпанија.

Служба за информирање

 

Сe чисти каналот за наводнување и се уредуваат дворовите од колективните станови

26.12.2017

Јавното претпријатие “Јавни паркинзи и зеленило” во низата акции за уредување на на јавните површини и зеленилото, деновиве работи во уредување на зелените површини кај блокот станбени згради на левата страна од реката Вардар, односно спроти големиот градски пазар.

“Во моментов се работи на блокот колективни згради кај улица Кеј Вардар спроти градскиот пазар, каде што се сечат гранки од дрвја кои го попречуваат нормалното движење на пешаците”, известуваат од претпријатието.

Покрај хортикултурно уредување, вработените во ова претпријатие, вршат и чистење на каналот за наводнување.

“Работиме на расчистување на каналот за наводнување по должината низ градот. Се сече непожелната вегетација и се отстрануваат отпадоците. На овој начин ќе се отстрани лошиот изглед, но и ќе се оспособи каналот за да биде функционален” известуваат од ЈП “Јавни паркинзи и зеленило“.

Служба за информирање

Таравари бара од командирот на ПС Гостивар да се покаже потолернатен и покоректен кон иселениците

26.12.2017

Градоначланикот на Гостивар, Арбен Тараври, муи се обрати со службен допис на командирот на Полициската станица Гостивар, Гази Абдурахмани да се покаже покоректен и полернатнен кон иселениците кои престојуваат во родниот крај за време на новгодфичните празници.

Почитуван командир на Полициската станица Гостивар, г-дин Гази Абдурахмани, сум се обидел да ве контактирам неколку пати, но беше невозможно. Не сакам никако да верувам дека сте ме избегнувате или сте ми правиле опструкции, бидејќи сум склон да верувам во вашата посветеност на зададената задача. Од позиција на Градоначалникот на Гостивар и како граѓанин на овој град, барам вашите полицајци да бидат што покоректни во нивните задачи, особено за кон иселениците кои се дојдени во Гостивар“, се вели во писмото.

Тие се враќаат само неколку дена во својата татковина и даваат толку многу пари што го држат градот и државата со своите приходи! Не е ниту законско, ниту хумано а ниту морално да ги казнувате со парични казни, само затоа што се претпоставува дека тие имаат пари! Прво, тие се заморуваат многу за да ги заработат тие пари, и второ, треба да бидат еднакви пред законот!“ се вели во продолжение.

Ве молам да ги упатите и да им помогнете што повеќе за да се ориентираат на овие празнични денови и да не им го претворите празникот во кошмар!Убеден сум дека ќе го послушате и ќе го почитувате моето барање, не само затоа што Полициската станица е во надлежност на Општина Гостивар, т6уку особено поради тоа што вие сте личност што треба да знае дека вашата работа е да ги штитите граѓаните а не да ги казните, а пред сè Иселениците, што е грев да ги пречекаме со глоби наместо со љубов и почит!“, се вели на крајот на службениот допис на Асбрен Таравари упатено до командирот на ПС – Гостивар.

Служба за информирање