Во три гостиварски училишта ќе може да се примени “Концепцијата за интеркултурно образование“

17.01.2018

Нансен дијалог центар Скопје, го објави списокот на потенцијалните модел-училишта во кои ќе се спроведе спроведе Концепцијата за интеркултурно образование.

Јавниот повик беше објавен од страна на Нансен дијалог центар Скопје во соработка со Министерството за образование и наука со цел избор на нови 3 модел – училишта. Во понатамошната фаза на селекција ќе се разгледаат вкупно три основни и три средни училишта на ниво на државата, од кои едно основно и две средни училишта од општина Гостивар.

“Основното училиште Единство ќе има можност да биде вклучено во програмите на Нансен тренинг центарот и во реализацијата на проектни активности со примена на моделот Нансен. Додека cредното техничко училиште и гимназијата, во следната фаза ќе бидат посетени од страна на Нансен центарот со цел да се проверат информациите и акцискиот план кои се дел од апликацијата, и врз база на кои ќе се донесе конечната одлука за избор на модел училишта“, вели раководителката на Секторот за образование, Аслиан Снопче.

Општина Гостивар целосно го поддржува интеркултурното образование и ќе стори сé што е во рамките на нејзините можности за што поуспешно спроведување на овој проект во јавните основни и средни училишта во општина Гостивар.

Служба за информирање

Се тампонира една улица во населба Млаки

15.01.2018

Јавното претпријатие “Комуналец” спроведува проект во населбата Млаки, каде што се врши нивелирање и тампонирање на една улица.

“Улицата е долга 180 метри и широка 3,5 метри. Жителите на ова населба се соочуваа со кал и прашина, и беше нивно барање да се интервенира како привремено решение со поставување на тампон на оваа улица”, истакнува директорот на ЈП “Комуналец “- Гостивар, Исак Лазами.

Проектот целосно е финансиран од страна на ЈП “Комуналец”.

Служба за информирање

Градоначалникот Арбен Таравари го посети Форино – најави почеток на реализација на два капитални проекти

2018/01/12

Градоначалникот на Гостивар, во придружба на негови соработници, го посети денеска селото Форино, каде што по петочната молитва, разговараше со жителите.

“Како што знаете, редовно во вторниците примам граѓани во канцеларија, а од денес почнуваме секој петок да посетуваме разни села и населби во општина Гостивар, за да разговараме со локалните жители за сите ветувања дадени пред и за време на кампањата. Ќе ги евидентираме повторно и ќе разгледаме што и како можеме да оствариме, односно ќе преземеме конкретни чекори за нивно остварување”, истакна Таравари.

Жителите на село Форино го му ги искажаа на градоначалникот проблемите од разни области со кои се соочуваат.

“Од предизвиците со кои ќе се соочиме за подобрување нa квалитетот на животот и локалниот развој во село Форино, приоритет ќе биде даден на реконструкцијата на патот Чајле-Форино. Реализацијата на градежните работи на овој патен правец ќе започне многу брзо, благодарение на еден грант. Додека втор приоритет е асфалтирање на една улица во внатрешноста на селото”, информира градоначалникот Таравари.

Градоначалникот на Гостивар, исто така, објави дека следниот петок ќе ја посети населбата Ново Мало во градот Гостивар. Две недели подоцна, ќе се сретне жителите на село Горна Бањица.

Вакви посети ќе се реализираат во главно по петочната молитва.

Служба за информирање

Kонкретни чекори за изградба на локалните патишта во Трново и Падалиште

11.08.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и Бесим Догани – раководител на Канцеларијата за локален економски развој, остварија работна средба со консултантите Един Мехмети и Александар Ивановски.

На средбата со консултантите за надзор на проектите на ЕУ во рамки на ИПА компонентата, се разговараше за два значајни проекти кои ќе се спроведуваат во општина Гостивар преку ЕУ ИПА грант, поточно изградба на локалните патишта во Падалиште и Трново.

Со изградбата на овие патишта се стреми во овој крај да се создаде поволна бизнис клима за развој на агрикулутрата, земјоделството, шумарството и квалитетот на водоснабдувањето, како и за развој на руралниот туризам и угостителство.

Вредноста на проектот без ДДВ изнесува 7.314.814,80 денари, во противредност 118.940 евра, а финансирањето се врши целосно преку ЕУ ИПА грантот.

Градењето на локалните патишта во Трново и Падалиште, е дел од развојната програма на општина Гостивар, сите процедури се завршени, а градежните работи ќе започната пролетва .

Исто така, претставниците на ЛЕР канцеларијата ги информираа консултантите дека во рамките на вториот проект за подобрување на општинските услуги МСИП 2 објавен од страна на Министерството за финансии, општината веќе ги има доставено проектите “Асфалтирање на локалниот пат с.Форино -. Старо Чајле“ и “Изградба на локалниот пат с.Мало Турчане – с. Беловиште”, во вредност од 16.400.000,00 денари.

Служба за информирање 

Кампањата “Вистината за ДУИ”, обелоденети злоупотребите на ЈП “Комуналец” – Гостивар

11.01.2018

Раководството на Јавното претпријатие “Комуналец” денеска одржа прес-конференција на која во склоп на кампањата “Вистината за ДУИ” откри дел од злоупотребите направени во последниот мандат од страна на кадрите на ДУИ.

“Ќе ве запознаеме денес со злоупотребите направени во Работната единица Механизација, а со злоупотребите во другите единици на јавното претпријатие ќе ве запознаеме на следните прес-конференции”, истакна портпаролот на претпријатието Миртезан Селими.

Тој наброи 13 сторени злоупотреби утврдени од страна на внатрешната ревизија, а кои исто така сведочат и самите вработени во оваа единица на претпријатието.

“Нема повеќе ножеви за чистење на снег, кои со знаење на поранешното раководство на Општината ги зела фирма блиска до нив. Трактор за чистење снег со сe ножот бил земен по наредба на поранешниот директор и сега се наоѓа во работилницата за механизмот во село Здуње. Два месеци пред локалните избори, бил продаден исправен булдожер од марката Тегол Дресер. Една недела пред изборите бил продаден багер на ICB, додека поранешниот возач на директорот зел еден кипер од марка Мерцедес”, информираше Селими.

Во продолжение тој информираше и за земање на автомобил Волво во исправна состојба, кој што го користел една и пол година исто така поранешниот возач на директорот, а ја вратил само школката (каросеријата).

“Фали Мерцедесот со жолта боја како автомобилот Хонда Акфорд за кои не знаеме каде се наоѓаат. А автомобилот Лада и ден денес се наоѓа кај поранешен работник во село Речане”, истакна Селими.

Потоа наброи и повеќе работни машини во сопственост на ова претпријатие, кои исто така се исчезнати или незаконски донирани.

“Автомобилот за обележување на патиштата го зел поранешниот раководител на Одделението за сообраќај при Општина Гостивар, кадар на ДУИ. Исто така не знаеме каде се наоѓа фрезата за сечење асфалт, а недостасуваат и други алатки за секојдневна работа. Незаконски, на Полициската станица во Гостивар им се подарени 29 пирамиди за блокирање на патот при изведување на работи”, објасни Селими.

Директорот на претпријатието Исак Лазами ги информираше новинарите дека во моментот не може да се утврди точната вредност на предизвиканата штета, но дека од презентираните податоци самите граѓани можат да утврдат дека се работи за огромна штета, особено кога се има предвид материјално-финансиската состојба на претпријатието.

Лазами, исто така, истакна дека тие како претпријатие имаат обврска да ги детектираат извршените злоупотреби и ги покани надлежните истражни и судски органи да преземат понатамошни постапки во согласност со законот.

Служба за информирање

Гостиварски диџеи се сретнаа со градоначалникот Таравари

09.01.2018

Градоначалникот на општина Гостивар Арбен Таравари, денес ги прими Јетон Кадриу (DJ Dark Child), Илир Селими (DJ Knockout) и Џелал Луши (DJ Chronic).

Познатите гостиварските диџеи, ја изразија нивната готовност за организирање на разни настани наменети за младите од Гостивар, за што бараат поддршка од Општина Гостивар.

Тие го запознаа градоначалникот Таравари дека веќе се во подготвителна фаза на еден Летен фестивал, како и дека планираат да организираат пречек на Новата година.

Градоначалникот Арбен Таравари го запозна нив дека раководството на Општина Гостивар, во овој мандат ќе и посвети посебно внимание на културно-уметничките и забавно-рекреативните активности со посебен акцент за младите.

Општина Гостивар ќе биде отворена за соработка во овој правец не само за граѓанските организации, туку и за неформалните групи иза поединци кои се активни во унапредување на културниот и општествениот живот живот во нашата општина“, подвлече Таравари.

Служба за информирање

Таравари ja започна кампањата “Вистината за ДУИ”

05.01.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, како што претходно најави, ja зaпочна денеска кампањата наречена “Вистината за ДУИ”, во чии што рамки во континуитет ќе држи прес-конференции на кои ќе бидат обелоденети сите злоупотреби извршени од страна на поранешното раководство на Општина Гостивар, а кои ги констатирала внатрешната ревизија.

“Има полно скандали, почнувајќи од полицијата, образованието, областа на урбанизмот, работата на општинската администрација и така натаму. Неколку внатрешни ревизии веќе се завршени, некои се во тек, а со ревизии ќе се продолжи сè додека не се открие и последната злоупотреба. Денес, пред вас ќе го обелоденам случајот со кафетеријата кај ЈПССО “Риниа” – Гостивар. Овој локал му е изнајмен на лицето Гази Фејзи за надоместок од само 5.000 денари месечно и тоа за период од 20 години. А најскандалозен е фактот што оваа кафетерија го блокира влезот на спортската сала каде што се одржуваат натпревари во првата кошаркарска лига и се собираат повеќе од 2.000 гледачи на кои им се загрозува безбедноста. Втората работа, истата кафеана користи електрична енергија и вода од спортската сала, значи тоа го плаќаат граѓаните на Гостивар”, посочи Таравари за да открие уште една друга вистина, дека со пари од Јавното претпријатие, се плаќале и одредени даноци и такси на кафетеријата.

Градоначалникот Таравари им ги подели на новинарите потребните материјали, односно договорот, преку кој новинарите и граѓаните можат да се уверат во неговата изјава, информирајќи ги дека тој ќе разговара со новиот директор на спортската сала, за да се обиде да го раскине договорот со менаџерот на кафетеријата. Што се однесува до мерките кои ќе бидат преземени, истакна дека во надлежност на општината е да се утврдат злоупотребите преку ревизија и да се сигнализираат надлежните истражни органи. Потоа, им преостанува ним да преземат соодветни дејствија за подигање одговорност.

Покрај тоа, градоначалникот на Гостивар, во врска со обвиненијата од поранешниот градоначалник Бејта за предложениот буџет за 2018 година, објави дека:

“За мојот кабинет сум предвидел околу 15 илјади евра помалку од поранешниот градоначалник Невзат Бејта за 2017 година, а и другите непродуктивни расходи предвидени за буџетот за оваа година се пониски во споредба со буџетите од претходните години”.

На прес-конференцијата, градоначалникот Таравари одговори и на новинарски прашања.

Што се однесува до шансите за одржување седница на советот и усвојување на предлог-буџетот, Таравари одговори: “Господинот Насир Муслиу бара конструктивност од мене. Што се однесува до г. Муслиу, тој е господин во прав смисол на зборот. Такви луѓе има полно во ДУИ, но јас знам дека нивниот партиски огранок во Гостивар е во изборен процес, има фракции, поделеност, им се вршат притисоци од страна на поединец кој треба да се оддалечи од политичкиот живот и најверојатно ќе треба да одговара. Јас сум отворен за соработка, ќе седнеме и ќе разговараме и ќе направам се што ќе можам како градоначалник за надминување на овој грч. Грчот се знае во што е, не се свикува седница, не доаѓаат на седница. Им испратив вчера допис, во кој барам да се свика седница и се надевам дека ќе го одржиме тој состанок”, подвлече меѓу другото Таравари.

Центар за информирање

Демири подели подарок за првото бебе родено во Гостивар во 2018 година

05.01.2018

Шефот на протоколот на градоначалникот на Гостивар, Јаcин Демири, ги прими денес родителите на првото бебе родено во новата година во Општата болница “Ферид Мурад” во Гостивар.

Родителите на бебето го информираа Демири дека бебето е здраво и напредува во развојот.

Во името на градоначалникот Арбен Таравари, Демир им подели подарок и им додели одреден износ на финансиски средства за малечката. Тој посака 2018 година да биде година на пресврт во наталитетот, што, за жал, е во постојан пад во последниве години.

Инаку, првото бебе е женско, се роди утрото на 1 јануари во 5:50 часот, тежи 3,750 килограми и 54 сантиметри долго, и се вика Дијара.

Служба за информирање

Презентација на предлог-буџетот на Општина Гостивар за 2018 година

03.01.2018

Со цел зголемување на транспарентноста и директно вклучување на граѓаните во процесот на донесување одлуки во локалната власт, вчера во салата на Советот на општината Гостивар беше презентиран предлог-буџетот на Општината за 2018 година и се дебатираше во врска со истиот.

Градоначалникот Арбен Таравари ги запозна присутните граѓани дека буџетот го изготвил раководител на Одделението за буџет и контрола, Садри Елези врз основа на податоците собрани од сите општински сектори и одделенија, јавните претпријатија, основните и средните училишта, како и детските градинки. Во оваа прилика тој го повтори јавниот повик што побрзо да се одржи седница на советот и на дневен ред да се стави предлог-буџетот на општината.

“Ги повикувам советниците кои ја сочинуваат 16-ката, да одржиме седница, да дебатираме за предложениот буџет, а потоа да го усвоиме истиот и така да ја направиме општината функционална. Нека служи како позитивен пример Советот на општина Тетово, каде што градоначалничката на Тетово, Теута Арифи иако нема обезбедено мнозинство, советниците од Алијансата гласаа за предлог-буџетот, и тој беше усвоен”, истакна Таравари.

Буџетот на Општина Гостивар за 2018 година претставува годишен план на приходи и расходи кои се опфатени во основниот буџет, буџетот од самофинансирачки активности, донации, дотации и заеми. Истиот е планиран на 1.032863 денари (околу 16.8 милиони евра), во споредба со буџетот од минатата година беше 6,3% помал. Составувачот на буџетот, Садри Елези информираше дека намалувањето се појавува поради фактот што планирањето на буџетот за оваа година е многу реално и дека очекува реализацијата да биде на ниво од 95%.

“Основниот буџет е планиран на 356.000.000 денари, од кои 32,20% од приходите се очекува да дојдат од комунални такси, 30% од трансфери и 19% од данокот на имот. Во однос на планираните расходи од основниот буџет, карактеристичен е фактот што капиталните расходи се предвидени на 120.700.000 денари или околу 34%, што претставува висок процент со оглед на тоа дека просекот во македонските општини се движи околу15-20 отсто”, подвлече Елези.

Вреди да се спомне дека Општина Гостивар, од својот буџет издвојува 700 илјади евра за тековни и капитални расходи за основното и средното образование и за градинките, поради тоа што дотациите од централната власт не се доволни. Состојбата ја отежнува фактот што само 5% од средствата се наменети за трошоци, додека 95% од средствата одат за плати и надоместоци.

За културни манифестации, спорт и рекреација, како тековни и капитални расходи предвидени се 8,2 милиони денари (околу 135 илјади евра).

 По презентацијата на планираниот буџет се разви широка дебата. Сите забелешки и предлози од присутните граѓани се заведоа и оние кои ќе се оценат за разумно, ќе се земат предвид и ќе бидат изложени на седница.

Служба за информирање

Соопштение

03.01.2018

Почитувани граѓани, Ве известуваме дека со измените и дополнувањата на Законот за постапување со бесправно изградени објекти (Сл. весник бр.190/2017), сопствениците на објектите кои завршиле со изградба заклучно до 3 март 2011 година и кои претставуваат градежна и функционална единица, имаат право да поднесат барање за утврдување на правниот статус на бесправно изградени објекти од 01.01.2018 до 31.12.2018 година.

Барателите на кои до денот на отпочнување со примена на овој закон, им било одбиено барањето поради некомплетирана документација по член 6, 7 и 8 од Законот за постапување со бесправно изградени објекти (Сл. весник бр. 23/11, 54/11, 155/12, 53/11, 72/13, 44/14, 115/14, 199/14, 124/15, 129/15, 217/15 и 31/16), можат да поднесат ново барање во рок од шест месеци од денот на отпочнување на примената на измената на овој закон, конкретно до 30.06.2018 година.

Барателите кои не доставиле геодетски елаборат за утврдување на фактичката состојба на бесправно изграден објект, во роковите од член 15 став (2) и член 17 од Законот за изменување и дополнување на Законот за постапување со бесправно изградени објекти (Сл. Весник бр.217/15), конкретно барателите кои поднеселе барање за легализација на бесправно изградени објекти во 2015/2016 година, можат да поднесат геодетски елаборат за утврдување на фактичката состојба на објектот без дозвола, најдоцна до 30.06.2018.

Со почит,

Сектор за урбанизам – Општина Гостивар