Во гостиварските училишта се одржуваат дебати за интеграција на младите во образованието

23.03.2018

Во три гостиварски општински основни училишта, во тек е пилот-проектот “Интеграција на младите во образованието”. Проектот го спроведува Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) во соработка со Секторот за образование при Општина Гостивар.

“Првично овој пилот проект се спроведува во две градски основни училишта Единство и Гоце Делчев како и во ОУ “Чајла’ во село Чајле, а во иднина ќе бидат опфатени и другите општински училишта. Проектот го спроведува УСАИД во соработка со Општина Гостивар, а во моментов се водат младиснки дебати, каде што експерти од оваа област, преку разговор ги детектираат барањата и потребите на младите за интеграција во образованието “, објаснува Аслијан Снопче – раководителка на Секторот за образование.

Младински дебати се реализираат со групи сочинтеи од по 20 ученици.

Служба за информирање

Вистината за ДУИ – Шефот на кабинетот се почестил со 4 лап-топа и еден таблет

22.03.2018

Во рамките на кампањата “Вистината за ДУИ“, портпаролот на Општина Гостивар, Јасин Демири, на денешната прес-конференција информираше за два случаи на флагрантно кршење на процедурите и за злоупотреба на стварите на Општина Гостивар, од страна на шефот на кабинетот на поранешниот градоначалник Невзат Бејта.

“На 18.10.2013 Општина Гостивар се снабдела со Таблет – Aplle iPad во вредност од 42.901 без отворен тендер. Приемот на стоката го потпишал шеф на кабинетот на поранешниот градоначалник со напомена дека таблетот се наоѓа во неговата канцеларија, но тој таблет, истото лице не го предало при напуштање на канцеларијата. Во случајов има две сериозни повреди, односно необјавување на тендер за јавна набавка со вредност повисока од 30.000 и класична кражба на општински ствари“, истакна Демири.

Понатаму тој информираше за друг случај, каде што е направена уште по тешка злоупотреба. Поточно станува збор за злоупотреба на средства во износ од 321.300 денари (или над 5000 евра).

“Општина Гостивар на ден 17.10.2013 година се снабдела со 4 лап-топаа по поединечна цена од 76500 денари плус ДДВ. Никој досега не ги видел тие лап-топи во општината и не се знае каде завршиле истите. Иако не стои потпис, се знае дека ги примил шефот на кабинетот на поранешниот градоначалник Невзат Бејта“, рече портпаролот на општината.

“За тоа каде завршиле четирите лап-топа и Таблетот, ќе треба да даде отчет поранешната раководна структура на Општина Гостивар, и пред општинската администрација и пред истражните органи“, рече на крајот на прес-конференцијата портпаролот Демири.

Центар за информирање

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Општина Гостивар и Фондацијата Метаморфозис

19.03.2018

Во присуство на шефот на Делегацијата на Европската унија во Македонија, Самуел Жбогар, на пригодна свеченост Општина Гостивар и Фондацијата Метаморфозис, потпишаа денес Меморандум за соработка за Проектот за зајакнување на иновативен туризам.

Во името на Општина Гостивар, Меморандумот го потпиша градоначалникот Арбен Таравари, а во името на Метаморфозис, извршниот директор на фондацијата Бардил Јашари.

Целта на проектот е да се промовира енергичен туристички сектор кој ефикасно се прилагодува на потребите на домашните и меѓународните пазари и придонесува за забрзување на растот и стимулирање на отворањето нови работни места во прекуграничната туристичка зона помеѓу Македонија и Албанија, поточно во подрачјето на Гостивар и Елбасан.

Согласно Меморандумот, Фондацијата Метаморфозис се обврзува да ги промовира вредностите на сите потенцијални места и можности за развој на туризмот во полошкиот регион, а Општина Гостивар ќе обезбеди информации, експертиза и искуство, како и ќе ги поттикне малите и средни претпријатија и сите заинтересирани страни активно да дадат придонес кон реализирање на целите на проектот.

Времетраењетo на Меморандумот за соработка е од 19 март 2018 година до 31 март 2020 година.

Проектот е финансиран од Програмата за меѓугранична соработка на Европската Унија.

Служба за информирање

 

Жбогар: Очекувам буџетот да се донесе како што го предложил градоначалникот Таравари

19.03.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари го прими денес во неговиот кабинет на шефот на дипломатијата на Европската унија во Македонија, Самуел Жбогар.

По средбата, двајцата соговорници на прес-конференција одржана во прес-центарот на општината рекoa дека средбата поминалa во мошне пријателска атмосфера и дека разговарале за заеднички проекти кои се во тек, оние кои наскоро ќе започнат да се спроведуваат, како и за потенцијални проекти кои би ги добила Општина Гостивар, а се финансираат преку разни фондови на Европската унија.

“Ми беше посебна чест и задоволство денес да ми биде гостин евроамбасадорот Жбогар. Разговаравме со него за актуелната состојба во Гостивар и за заеднички проекти со Европската унија. Го информирав г. Жбогар дека утре во десет часот ќе биде седницата на Советот и се очекува дефинитивно буџетот да биде усвоен, бидејќи тоа е во интерес на сите граѓани”, изјави за медиумите градоначалникот Арбен Таравари.

“Задоволството за денешната средба беше мое. Се познавам со г Таравари ушпе пред да биде избран за градоначалник, дури и пред да стане министер за здравство. Се сретнавме за прв пат во болница кога го посетивме господинот Села по нападот врз него на 27-ми април. Како што посочи и градоначалникот Таравари, разговаравме за проекти за кои може да апчлицира и да ги добие општината”, истакна Жбогар.

Евроамбасадорот, исто така, информираше дека на средбата разговарале и за состојбата во општината во однос на буџетот.

“Општината треба да се развива, да се градат градинки во кои ќе бидат сместени децата. Затоа се надевам дека општинскиот буџет ќе биде усвоен утре, и тоа во рамката која ја предлага градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари”, подвлече Жбогар.

Во рамки на посетата, евроамбасадорот Жбогар и градоначалникот Таравари, заедно со своите соработници, се прошетаа низ град Гостивар.

Служба за информирање

Таравари најави започнување на шест инфраструктурни проекти

16.03.2018

Започнале работите за целосна реконструкција на големиот градски парк во Гостивар.

За да ги проследи одблизу работите, на самото место излезе градоначалникот Арбен Таравари, кој при оваа прилика најави дека наскоро ќе започне и асфалтирањето на пет улици на подрачјето во општина Гостивар.

“Како што гледате, веќе започнале работите за целосна реконструкцијата на големиот градски парк, што подразбира израмнување на земјиштето, уредување на патеките со бекатонски плочки, сечење на дрва во фаза на распаѓање и нивна замена со нови садници, садење на зеленило и слично, и тоа од двете страни на реката Вардар”, изјави за медиумите градоначалникот Таравари.

Работите за реконструкција на паркот ги врши јавното претпријатие “Јавни паркиралишта и зеленило”. Директор на претпријатието, Музафер Зулбехари информираше дека работите ќе завршат за околу еден месец, а вредноста на проектот е околу 30 илјади евра, средства обезбедени од самото претптирјатие.

Градоначалникот Таравари, исто така, најави дека со почетокот на пролетта ќе се работи интензивно за реализирање на разни инфраструктурни проекти, со посебен акцент, асфалтирање на пет улици во подрачјето на општина Гостивар.

Служба за информирање

Ученици од ОУ “Прпарими” на посета во младинската организацијата “YEP“

16.03.2018

Ученици од деветите одделенија на Основното училиште “Прпарими” од село Чегране, во рамките на наставниот предмет Граѓанско образование, заедно со нивните професори, посетија една од граѓанските младински организации кои дејствуваат во општина Гостивар, “Youth Empowerment Platform – YEP”.

За активностите на оваа организација, зборуваше раководителот Арлинд Муслиу, како и неколку членови на оваа организација, кои информираа дека мисија на организацијата е зајакнување на интелектот кај младите, преку разни активности и проекти.

Учениците, исто така, беа информирани тесно со некои од активностите на организацијата како што беше “Tech up”, како и за разни волонтерски активности во за доброто на општеството. Над се, учениците се запознаа со улогата на граѓанските организации, занивното функционирањње, работата што ја вршат, зачленувањето и како демократијата се става во движење преку нив.

Учениците беа многу љубопитни да ја разберат улогата на граѓанските организации.

Служба за информирање

Потпишан Меморандум за Соработка помеѓу СЕОУ “Гостивар“ и здружението “Мировна Акција“

16.03.2018

Средното економско општинско училиште “Гостивар“ и зрдужението “Мировна акција“ потпишаа Меморандум за соработка за проектот “Поддршка на процесот на интегрираното образование на училиштата“.

Со потпишувањето на овој Меморандум, разбирајќи ја важноста на процесот на меѓуетничка интеграција во образованието (МИО) а со цел понатамошна надградба на постигнувањата на истиот, двете страни се согласуваат на заеднички активности, како што се: анализи (анкети), тренинг програми на тројца професори од СЕОУ “Гостивар“, презентациски работилници на колеги од училиштето (дисеминација), работилници со ученици, како и соработка со партнер училиштето СОУ “Гостивар“, со финансиска и техничка поддршка од 60.000 ден.

Проектот ,,Поддршка на процесот на интегрирано образование во училиштата,, го спроведува Здружението Мировна акција во партнерство со Центарот за мировни студии од Загреб ( Хрватска), а е финансирано од Европската Унија и Цивица Мобилитас.

Служба за информирање

Демири: Еве како управувале во образованието оние кои му ги одзедоа надлежностите на Општина Гостивар

15.03.2018

Тема на денешната прес-конференција во рамките на кампањата “Вистината за ДУИ” беше образованието, односно лошото раководење во Средното општинско техничкото училиште “Гостивар”, за време на мандатот 2013-2017.

“Иако има многу злоупотреби во ова средно училиште, денес ќе ве информираме само за неколку од нив. Дипломиран фармацевт бил ангажиран со полн 20-часовен фонд за математички предмети. Инженер по архитектурата бил ангажиран по предмеотанглиски јазик, а она што е најинтересно, дипломиран кадар во бизнисот бил ангажирана 4 часа за екстерно тестирање, 2 часа за фотокопирање и 2 часа за Фејсбук”, информираше портпаролот на Општина Гостивар, Јасин Демири.

Тој, како доказ, даде на увид фото-копии од решенијата за засновање на работен однос  за наведените случаи на непочитување на законските нормативи.

“Ангажирањето на овие кадри е направено само поради тоа што тие се партиски активисти и послушници на нивниот патрон”, истакна Демири.

Да потсетиме дека Министерството за образование и наука, под притисок на огранокт на ДУИ во Гостивар, му ги одзеде надлежнстите на градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, во делот за именување и разрешување на директори.

Информативна служба

Предавања за чист воздух во гостиварските основните училишта

14.03.2018

Во три основни училишта во општина Гостивар, во ОУ “Исмаил Ќемали”, ОУ “Гоце Делчев” и ОУ “Единство” се одржаa предавањa за заштита на животната средина, на чиј фокус беше амбиенталниот воздух.

Активноста ја реализираше еколошкото здружение “Еко Герила” – Тетово, а на предавањата учествуваа учениците од седмо, осмо и деветто одделение.

Целта на ова предавање беше подигањето на свеста кај учениците за заштита на животната средина со посебен фокус на воздухот, кој што во Полог според официјалните мерења е најзагаден во земјата и пошироко.

“На денешните предавања присуствуваа над 160 ученици од седмо, осмо и деветто одделение од трите училишта. Целта на предавањата е да се едуцираат и да се информираат учениците за заштита на животната средина. Покрај предавањата, на учениците им споделивме и едукативни брошура со наслов Бидете пример за другите”, истакна Арианит Џафери, претседател на Здружението “Еко-герила“, кој воедно ги одржа и предавањата.

Потсетуваме дека на инсистирање на градоначалникот Арбен Таравари, ресорното министерство инсталираше мерна станица зa квалитетот на амбиенталниот воздух во Гостивар, а мерења покажуваат загрижувачки бројки.

Служба за информирање

Во гостиварските училишта се спроведува проектот “Почитувај ја различноста“

13.03.2018

Со поддршка на Општина Гостивар, Секторот за внатрешни работи Тетово, во гостиварските училишта го спроведува проектот “Почитувај ја различноста“ чија што цел да се надминат предрасудите, да нема насилство и на различностите да се гледа како на придобивка, а не како на проблем.

Првата работилница се одржа во ОУ “Гоце Делчев“ во Гостивар. Работилницата беше интерактивна и во презентациите учествуваа самите ученици кои ги пренесоа и споделија своите искуства и знаења.

„Со ваквите работилници се подигнува свеста кај младите во насока на почитување на мултиетничноста и превенција на насилство. Ние како општина, и во иднина ќе ги поддржуваме ваквите активности“, рече Сеадин Ејупи, шеф на кабинетот на градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари .

„Нашето училиште повеќе години спроведува проекти во соработка со Отсекот за превенција на МВР. Секоја учебна година се организираат работилници кои ги третираат темите како насилство, злоупотреба на психотропни супстанци и слично. Ваквите настани, се од голема корист за учениците“, изјави Сашо Шарески, директор на ОУ„Гоце Делчев“ во Гостивар.

Проектот „Почитувај ја различноста“ ќе се реализира и во училиштата “Единство“ и “Мустафа Кемал Ататурк“, како и во три тетовски основни училишта.

Предвидено е проектот да трае околу два месеци.

Служба за информирање