На иницијатива на ОБСЕ, началникот на СВР Тетово и командирот на ПС Гостивар се сретнаа со градоначалникот Таравари

29.05.2018

На иницијатива на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, денес се одржа средба помеѓу градоначалникот Арбен Таравари, началникот на Секторот за внатрешни работи – Тетово, Амир Далипи и командирот на ПС – Гостивар, Гази Абдурахими.

Средбата се одржа во кабинетот на градоначалникот Таравари и во присуство на претставници на Мисијата на ОБСЕ во Македонија.

На средбата беше разговарано за надминување на повремените досегашни недоразбирања и за воспоставување на нормална комуникација и соработка помеѓу двете институции. Двете страни се согласија дека со меѓусебна соработка може да се постигне многу во подобрувањето на безбедноста во општина Гостивар и ефективна реализација на разни работи и активности кои што Општина Гостивар ги спроведува во својата територија.

“За доесгашното несоработување и разни недоразбирања, можеби вината е обострана. Но, ние треба да гледаме напред и да ги надминеме овие проблеми и во интерес на граѓаните на општина Гостивар да воспоставиме ефективна комуникација и соработка која ќе ги даде очекуваните резултати”, изјави градоначалникот Таравари на заедничка прес-конференција по средбата.

На иста линија беше и изјавата на началникот на СВР – Тетово, Амир Далипи, кој, исто така, призна дека имало некои недорабирања, но дека денес дошле истите да се надминати и да не се повторуваат во иднина.

Служба за информирање

Поради изведување на работи кај пречистителната станица, утре од 9:30 часот водоснабдувањето во Гистивар ќе биде во прекин

27.05.2018

Поради изведување на работи кај пречистелната станица во село Ворток, утре (понеделник) од 9:30 часот до завршување на работите, во градот и во селата што се снабдуваат со вода од градскиот водовод, водоснабдувањето ќе биде во прекин.

Од ЈП “Комуналец” и од Општина Гостивар, бараат разбирање од граѓаните.

Служба за информирање

Се работи интензивно на изградба на нова водоводна линија во село Балиндол

25.05.2018

Јавното претпријатие “Комуналец” – Гостивар, работи со висок интензитет во реализација на проектот за изградба на нова водоводна линија во село Балиндол, поточно во населбата наречена Стар Балиндол.

Досега е отворен каналот во половина од вкупната должина, а се започна и со поставување на цевководот што ќе се поврзе со главната линија на градскиот водовод во близина на големиот пазар.

“Со новата водоводна линија се зголемува преносиот капацитетот на водата за пиење и се одбегнуваат сите загуби кои ги предизвикува досегашната линија. Се надевам дека жителите на Стар Балиндол, големиот празник Рамазан ќе го дочекаат со вода 24 часа дневно. Новата водоснабдителна линиј е долга 1860 метри и од неа со вода ќе се снабдуваат околу 300 домаќинства”, информира директорот на ЈП “Комуналец”, Исак Лазами.

Инаку, наскоро ќе се работи на подобрување и проширување на водоводната и канализациона мрежа во селата Здуње, Дебреше и Чегране.

Информативна служба

Во Беловиште, ќе почне изградбата на канализација

23.05.2018

Како дел од годишната програма на ЈП “Комуналец”, проектот за изградба на канализација во село Беловиште е целосно подготвен и се очекува добивање на дозвола од надлежните органи за започнување на негово изведување.

Ова им го соопштија на жителите на село Беловипте градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари и директорот на ЈП “Комуналец“ Исак Лазами при посетата на селото.

“Вечерва решивме да бидеме во село Беловиште за да поразговараме со жителите, но, исто така и да го промовираме почетокот на работите за изградба на канализација во селото. Со директорот на ЈП “Комуналец” се координиравме деновиве за да почнат градежните работи. Веруваме дека во рок од две до три недели ќе завршат работите и во селово да се реши овој проблем како еден од главните проблеми. Ова е едно ветување што го дадовме за време на изборната кампања на локалните избори во 2017 година”, истакна градоначалникот Таравари.

Директорот на ЈП “Комуналец“ Исак Лазами наведе дека ќе се чека дозвола од надлежните органи и веднаш ќе сe почне со работа.

“Нашето претпријатие го име предвидено во програмата овој проект. Тој помина во управнте органи на претпријатието, конкретно тоа го чекавме, инаку ова ветување на градоначалникот Таравари зал за време на кампањата за изградба на канализација во Беловиште и еден дел во Лопушник, ќе го остваривме од порано. Се надеваме дека одобрението од надлежните органи ќе дојде што е можно поскоро и ќе почнеме со работа. Очекуваме за три недели да заврши изградбата на каналиѕација”, истакна директорот Лазами.

Градоначалникот Таравари со своите соработници, посетите во разни населени места на општина Гостивар во текот на месец Рамазан ќе ги остварува по тарави намаз.

Служба за информирање

Се збратимија Општина Гостивар и Општина Света Недеља од Хрватска

21.05.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и градоначалникот на хрватскта општина Света Недеља, Дарио Зуровец, во саботата ја потпишаа Повелбата за пријателство и соработка помеѓу двете општини, со што и официјално овие два града се збратимија.

Повелбата за пријателство и соработка се потпиша во рамките на свечената седница на Градскиот совет на Света Недеља по повод Денот на градот.

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, им се обрати на присутните и изрази особена чест што Општина Гостивар стана партнер со Општина Света Недеља.

“Општина Света Недеља е совршен пример за тоа како функционирањето на општинската администрација и соработката со бизнис секторот може да создаде клима за работа и живот. Со збратимувањето на нашите две општини, убеден сум дека ќе имаме голема корист од меѓусебната размена на искуствата”, истакна градоначалникот Таравари.

Градоначалникот, пак, на Света Недеља, Дарио Зуровец, подвлече дека темелите на оваа соработка се остварија благодарение на почесниот конзул на Република Хрватска во Скопје, г-ѓа Вита Хузјан.

Збратимувањето на двете општини има за цел воспоставување на пријателски, културни, општествени и претприемачки односи, како и подобрување на развојот на меѓудржавната соработка на локалните заедници во име на демократијата и заедништвото.

Претходно, на последната седница на Советот на Општина Гостивар, општинските советници едногласно усвоија одлука за збратимување на Општина Гостивар со Општина Света Недеља.

Служба за информирање

Делегација од Коџаели ја посети општина Гостивар

18.05.2018

Делегација од општина Картепе на градот Коџаели (Република Турција), предводена од заменик-градоначалникот Абдула Јилмаз ја посети општина Гостивар каде што беше примен од страна на градоначалникот Арбен Таравари.

Градоначалникот Таравари ги запозна гостите од Турција со актуелната состојба во општина Гостивар и традиционалното пријателство со турската држава и турските општини.

Заменик-градоначалникот Јилмаз го запозна градоначалникот Таравари со  нивната идеја, на 4 август и 5 во Гостивар да се одржи фестивал насловен “Заборавени вредности”, на кој ќе бидат промовирани традиционалните и фолклорни вредности на двете пријателски општини.

На средбата беше договорено фестивалот да се реализира, и истиот ќе биде финансиран од страна на Унијата на турски општини во светот , а ќе се спроведува во соработка со Општина Гостивар. За координатор беше избран Геѕим Хаџиејуп, вработен во Општина Гостивар.

Инаку, ова ќе биде четврт фестивал од ваков вид, конкретно втор по ред што ќе се одржи воземјите од Западен Балкан.

Служба за информирање

Координативен состанок за безбедни училишта

18.05.2018

Во рамки на проектот “Безбедни училишта” финансиран од ОБСЕ, кој   што се спроведува во шест општини во Македонија, во Гостивар се одржа координативен состанок на кој се  дискутираше за едногодишниот план на  задачи и активности.

На состанокот учествуваа претставници на ОБСЕ во Македонија, стручните служби на општинските средни училишта, наставници и претставници од Секторот за образование при Општина Гостивар.

Темите за кои се дискутираше беа борбата против насилството, екстремизмот и другите злоупотреби во училиштата, а се определи и агендата на активности за едногодишен период, односно обуки со професори и ученици, работилници и други активности.

Служба за информирање

Градоначалникот Таравари пишува во Министерството за финансии: копилиња и казина, најмалку 500 метри од училиштата

17.05.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, преку службено писмо побара од Министерството за финансии да во иднина издава дозволи за работа само за кладилници и казина лоцирани на над 500 метри оддалеченост од образовните институции.

Во писмото, исто така, се бара од соодветното министерство да ја разгледа можноста да ги обврзе сопствениците кои веќе поседуваат дозвола за работа за организирање на игри на среќа во објекти кои се наоѓаат во близина на училиштата, да ги дислоцираат истите.

Служба за информирање

 

Таравари учествуваше на отворањето на Граѓанскиот ресурсен центар во Гостивар

17.05.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари присуствуваше на свеченото отворање на Граѓанскиот ресурсен центар во Гостивар.

“Ова е добра можност за невладините организации да имаат лесен пристап до потребните ресурси и информации за нивно нормално функционирање. Општина Гостивар ги гледа граѓанските организации како независен фактор во формирање на демократијата и општествениот живот, а во рамките на своите надлежности и можности континуирано ќе ги поддржува”, истакна градоначалникот Таравари во неговиот поздравен говор на отворањето на центарот.

Граѓански ресурсен центар – Гостивар е тригодишен проект финансиран од Европската Унија, а се имплементиран од страна на Асоцијацијата за демократски иницијативи – АДИ Гостивар.

Општина Гостивар ги поттикнува граѓанските организации да ги користат услугите на овој центар и да го подигнат нивото на меѓусебна соработка.

Служба за информирање

Поставени рефлектори во фудбалското игралиште во Старо Чајле

17.05.2018

Во низата на активностите на Општина Гостивар за подобрување на квалитетот на животот и поттикнувањето на младите за занимавање со спортски активности, во фудбалското игралиште во Старо Чајле се поставија рефлектори.

Жителите на село Чајле изразуваат задоволство од оваа инвестиција на Општина Гостивар и велат дека сега овој спортски терен е комплетен и ќе може да се користи и во свежите летни вечери кога младите обично се занимаваат со спортски активности .

Вреди да се спомене дека Општина Гостивар помага и во изградбата на фудбалскиот стадион во село Балиндол.

Служба за информирање