Таравари и Ристеми ja промовираа фитнес-зоната во Гостивар

14.08.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Тарвари и зам.директорот на Агенцијата за млади и спорт, Газменд Ристеми, денеска ја промовираа фитнес-зоната во Гостивар.

“Ова е прв пат во овие девет месеци, Владата на Република Македонија да инвестира во општина Гостивар. Му благодарам од се срце на заменик-директорот на Агенцијата за млади и спорт, Газменд Ристеми за неговата заложба овој проект да се реализира во Гостивар и да и ние како град имаме ваква фитнес-зона. Се надевам дека соработката ќе продолжи и во иднина. Би сакал да ве информирам дека во рамките на спортско-рекреативниот центар, односно во близина на фитнес-зоната, ќе изградиме тениски игралишта и кошаркарски терен”, изјави градоначалникот Таравари.

Тој, исто така, најави дека опкружувањето ќе се позелени и ќе се засадат дрвја, и редвно ќе се одржува чистотата во овој дел.

“Теренот има димензии од 19,5 со 10 метри, каде се поставени 8 реквизити за лица од над 12 годшна возраст и еден реквизит за лица со хендикеп. Инвестицијата изнесува 35 илјади евра, а Агенцијата за млади и спорт ќе продолжи и со други инвестиции во целата земја, особено во општина Гостивар”, изјави зам/директорот Ристеми.

Фитнес зоната е лоцирана во близина на помошниот градски стадион, односно на локација предвидена за Спортско-рекреативен центар.

Служба за информирање

Градоначалникот Таравари пречека италијански спелеолози – започнува спроведувањето на проектот за истражување на пештерата “Убавица”

14.08.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари денес прими во неговиот кабинет италијански спелеолози и членови на Спелеолошкиот клуб “Кораб” од Гостивар.

Посетата на италијанските спелеолози во Општина Гостивар се должи на започнувањето на спроведувањето на проектот “Зајакнување на локалните актери за експлорација, истражување и заштита на природното наследство на пештерата Убавица”, проект финансиран од Европската Унија, а имплементиран од страна на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и Министерството за животна средина и просторно планирање, и се реализира од страна на Спелеолошкиот клуб “Кораби” во партнерство со Општина Гостивар.

На прес конференција по средбата, градоначалникот Таравари најави проектниот буџетот е 75.800 долари и дека целта на проектот е да се зајакнат вештините и управувањето на локалните актери кои во иднина ќе имаат одговорност да го заштитат, зачуваат и го мониторираат природното наследство на пештерата Убавица во село Ѓоновица.

“Преку овој проект ќе се промовира и збогатена туристичка содржина во Општина Гостивар, преку понуда која ќе овозможи туристичка дестинација за спелеолозите, но и за други лица”, истакна градоначалникот Таравари.

За важноста на проектот и соработката со Општина Гостивар и Здружението Кораби, зборуваше италијанскиот спелеолог Матео Tарtалини, додека претседателот на Здружението “Кораби” – Јетон Османи, се заблагодари на Канцеларијата за имплементација на проекти при Општина Гостивар за успешното изготвување на апликацијата за добивање на овој мошне значаен грант.

Промоцијата на проектот, каде што ќе бидат дадени сите детали околу неговата имплементација, ќе се одржи утре во 11:00 часот во ресторанот “Игнатиа” во Гостивар.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Се известуваат граѓаните кои го користат регионалниот пат Гостивар – Србиново дека од утре ќе продолжат градежните работи за целосна реконструкција на делницата Лакавица – Србиновo.

Додека ќе траат градежните работи сообраќајот во оваа патна делница, во одредени делови и временски периоди, ќе се одвива отежнато, затоа се молат сите учесници во сообраќајот да бидат внимателни и да го прилагодат движењето со условите на патот.

Од Општина Гостивар им се заблагодаруваат на граѓаните за разбирањето.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

14.08.2018

Со цел да се зачува чистотата и да се стави ред во продажба на курбани, Општина Гостивар во соработка со Претпријатието “Прогрес пазари”, како локација за продажба на бајрамските курбани, како локација го определи определи паркингот на Големиот градски пазар од страната на улица “Беличица”.

Се известуваат сточарите дека наведената локација може да се користи без надоместок и дека продажбата на курбани вон назначената локација, е строго забранета.

Комуналниот инспекторат ќе биде активен на теренот и ќе преземе соодветни мерки против прекршителите на законот за јавна чистота.

Служба за информирање

Градоначалникот Таравари ја следеше реализацијата на инфраструктурните проекти

08.08.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари придружуван од неговите соработници, ги проследи градежните работи асфалтирање на неколку улици во градот и во село Форино.

Најпрвин Таравари ги следеше работите во близина на Основното училиште “Гоце Делчев”, каде што се асфалтираат три улици со вкупна должина од над 1000 метри со просечна ширина од 9 метри, каде што даде изјава за медиумите.

“Не се работи само тука, туку се работи на сите страни. Овде станува збор за три улици со должина од над 1.000 метри и широшина од околу 9 метри, а инвестицијата чини над 200.000 евра. Ова се улици изградени уште од седумдесеттите години и оттогаш немало никакви интервенции. Решивме оваа работа да ја завршиме пред почетокот на новата учебна година, а според информациите добиени од компанијата која ги врши градежните работи, во рок од три недели ќе треба сé да заврши”, изјави градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари.

Потоа градоначалникот Таравари престојуваше во село Форино, каде што, исто така, ги проследи градежните работи за асфалтирање на две улици во селото. Улици те кои ќе се асфалтираат имаат вкупна должина од над 1.100 метри, а делот кој ќе се асфалтира ќе биде со широчина од 5 метри. Вредноста на проектот е 10 милиони денари.

Кај улиците во градот, моментално се работи во гребењето на постојниот дотраен асфалтен слој, а во Форино се врши тампонирање и подготовка за асфалтирање.

Посетата на село Форино, градоначалникот Арбен Таравари ја искористи и за разговор со жителите од селото и да се запознае одблизу со нивните проблеми и потреби. Жителите на Форино изразија благодарност за заложбата на градоначалникот за подобрување на инфраструктурата во нивното село.

Служба за информирање

Почна асфалтирањето на неколку улици во Гостивар и село Форина – се инвестираат 22,5 милиони денари општински средства

08.08.2018

По потпишувањето на Рамковниот договор со економските оператори за инфраструктурни проекти во подрачјето на општина Гостивар, како и комплетирање на сите потребни документи и добивање на соодветни одобренија, денес започна асфалтирањето на неколку улици во Гостивар и во село Форино.

“Како што беше најавено, денес претпладне започнаа градежните работи за реасфалтирање на оштетените улици во близина на ОУ ” Гоце Делчев “во Гостивар, каде што ќе се отстрани стариот слој на асфалт и ќе се постави нов, како и асфалтирањето на две улици во село Форино кои потоа се спојуваат во една, поточно од мостот над реката Јахорка и од кај Мектебот кон полињата. Улиците кај училиштето се со вкупна должина од 1000 метри, а инвестицијата тежи 12,5 милиони денари, додека улиците во село Форино се со должина од 1.100 метри, со ширина од 5 метри, а инвестицијата ќе чини 10 милиони денари”, истакна Јасин Демири – портпарол на Општина Гостивар.

Тој, исто така, објасни дека кај училиштето Гоце Делчев ќе се интервенира и кај рабниците бидејќи некои од нив се оштететни, како и објасни дека опструкции нем од другите органи, односно дека соработката е на ниво посакувајќи така а продолжи и во иднина.

Работите се одвиваат според предвидениот план, а граѓаните се молат за разбирање и внимание за време на изведување на градежните работи.

Од Канцеларијата за имплементација на проекти известуваат дека во наредните месеци, се додека временските услови ќе бидат поволни, ќе се реализираат повеќе предвидени капитални проекти, за кои веќе се обезбедени финансиски средства.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Во сабота, втора терестичка дезинсекција на подрачјето на општина Гостивар

07.08.2018

Се известуваат граѓаните дека на 11.08.2018 (сабота), ќе се изврши втората терестичка дезинсекција на подрачејто на општина Гостивар за уништување на возрасните комарци и останати штетници.

Дезинсекцијата ќе се изведе по полмоќ, до раните утрински часови, само под поволни временски услови.

Локациите каде што ќе се врши терестичка дезинфекција, се следните:

Ул. “Живко Брајкоски” – Градски парк од левата страна на реката Вардар, ул. “М.Ч. Филипоски” – Градски парк од десната страна на реката Вардар, Градска болница, ул. “ЈНА” до Здуњска раскрсница, коритото на реката Вардар во атарот на село Равен, каналот од Здуњска раскрсница – Шетса зона – Малеарди – ул. “Борис Кидрич“ – ул. Беличица до населба Фазанерија – населено место Бањица – Булевар “Браќа Ѓиноски“, преку градски плоштад до излезот на градот кон село Чајле се река Јахорка во село Форино.

Во случај на време со дожд или силен ветер, дезинсекцијата ќе се одложи за утредента или било кој друг ден со поволни временски услови.

За дезинсекцијата ќе се употреби средството Aurodil во концентрација пропишана од производителот по упатство за употреба во однос 50 мл/5 л. Раствор.

Се молат одгледувачите на пчели да ги преземат соодветните мерки за заштита, значи да ги засолнат пчелите во нивните сандаци, да обезбедат потребна количина на вода за држење на пчелите затворени минимум 5-6 часа пчела по третманот на подрачјето.

Дезинсекцијата ќе ја изведе Д.П.Т.У. ПЛАНТ МЕДИКА

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

06.08.2018

Се известуваат граѓаните дека на 08.08.2018 година (среда) со почеток во 09:00 часот ќе започнат градежните работи за реасфалтирање на улиците околу ОУ “Гоце Делчев” – Гостивар.

Поради природата на работите, за одреден временски период, сообраќајот во овој дел од градот ќе биде во прекин.

Истиот ден, значи среда, ќе започнат градежните работи за асфалтирање на две улици во село Форино, од кај мостот на реката Јахорка и од кај Мектебот во правец на нивите, каде што сообраќајот ќе биде слободен, но ќе се одвива во отежнати услови.

Се молат граѓаните за разбирање и внимание.

Служба за информирање

Градоначалникот Таравари го промовираше асфалтирањето и проширувањето на улицата во гостиварското село Дебреше

06.08.2018

Завршија работите за проширување и асфалтирање на дел од главниот пат во населба Дреница во гостиварското село Дебреше. За да ја промовира оваа инвестиција, на терен излезе денес градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари.

Реконструираниот дел има должина од околу 200 метри и беше широк околу 3 метри, со многу оштетен асфалтен слој кој создаваше проблеми во движењето на возилата и пешаците.

Оштетениот асфалтен слој беше целосно отстранет, додека беше поставен нов асфалтен слој од 4.2 метри, ширина доволна за сообраќај со две ленти.

“Во овој дел од улицата речиси четириесет години не се интервенирало воопшто. Во разговор со жителите сфатив дека тие се задоволни со дебелината и квалитетот на асфалтот. Претходно во ова село изградивме канализација и водовод, а наскоро ќе побара поставиме бекатонски плочки во некои улички. Фактички, со тоа ќе ги исполниме дадените ветувања за првата година од мандатот во ова село”, изјави градоначалникот Арбен Таравари.

Јавна благодарност за извршените работи во селото Дебреше, изрази општинскиот советник Бесим Мемеди, како и Агрон Мемеди Бешири – жител на населбата.

Покрај асфалтирањето на улицата во населба Дреница, се асфалтираше и површината предвидена за паркинг во близина на новата селска џамија. Во име на верниците и жителите на село Дебреше, на Општина Гостивар и на градоначалникот Таравари им се заблагодари Амир Елези – имам на џамијата, како и Мустафа Османи – жител на селото.

Градоначалникот Таравари пред медиумите најави дека од утре ќе започне реализацијата на капитални проекти во вредност од околу 2 милиони евра, како што е асфалтирањето на улиците околу ОУ “Гоце Делчев”, асфалтирање на една улица во село Форино, во должина од 1.100 метри, изградба на канализација во село Бањица и други капитални инвестиции.

Служба за информирање

Децата од Центарот “Флуент” ја посетија Општина Гостивар

03.08.2018

Децата кои следат курсеви по странски јазици во Центарот “Флуент” во Гостивар, во придружба на нивните наставнички, денеска ја посетија Општина Гостивар.

Нив ги придружи портпаролот на Општина Гостивар, Јасин Демири, кој направи една презентација прилагодена на нивната возраст, за начинот на функционирање на локалната самоуправа.

Децата го посетија кабинетот на градоначалникот Арбен Таравари, салата на Советот на Општината, како и некои канцеларија на општинската администрација.

Портпаролот Демири им посака успех во нивната едукација и ги пофали за нивното внимание, поставените прашања и за вештината да разберат работи што можеби не е одговараат на нивната млада возраст.

Служба за информирање