Започна изградбата на канализацијата во селот Чајлe

17.10.2018

Село Чајле наскоро ќе има фекална канализација на која ќе можат да се вклучат сите домаќинства. Денес започнаа работите за изградба на фекална канализација во близина на основното училиште, а во завршна фаза се подготовките за изградба на канализација во преостанатиот дел од селото кое се уште не е покриено со канализација.

“Заочнаа денес работите за изградба на канализациска линија во должина од 150 метри, во близина на основното училиште на село Чајле. Линијата е со должина од 150 метри, со што ќе се приклучни на главната канализација. Во меѓувреме, ние сме во завршна фаза на подготовките за почетокот на работите за изградба на канализација во делот од селото што се уште не е ошфатено со канализација, по што сите домаќинства во селото ќе имаат можност да се вклучат во фекалната канализација и овој проблем еднаш и засекогаш за сите во близина на ова село”, истакнува Исак Лазами – директор на ЈП “Комуналец ” изведувач на работите.

Опфатот на целото село со канализациона мрежа, беше едно од предизборните ветувања на градоначалникот Арбен Таравари за оваа приградско населено место во Гостивар, кое лека-полека станува реалност.

Служба за информирање

На Денот на белиот стап, градоначалникот Таравари го посети Здружението на слепи лица “Реалност”

15.10.2018

На Меѓународниот ден на слепите лица, градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, беше на посета на Здружението на слепи и лица со оштетен вид “Реалност” – Гостивар.

“Денес е 15-ти октомври, Светскиот ден на слепите лица, познат како ден на белиот стап, па затоа го одбравме токму овој ден за да разговараме и да се запознаеме со проблемите и потребите на членовите на ова здружение. Ме информираа дека се поканети на натпревари за Голд бол во Сараево. По тој повод ние како Општина им го овозможуваме патувањето и прстојот таму, а им посакуваме и да извојат што повеќе победи. Исто така ќе им исполниме уште едно барање, односно штом заврши тендерот ќе ги обновиме просториите на Здружението “, истакна градоначалникот Таравари.

Претседателот на Здружението Реалност, Џеват Фејзули, изрази задоволство од втората посета на градоначалникот Таравари и благодарност за континуираната поддршка.

“Нашето здружение брои 62 члена. Му благодариме на градоначалникот што ни овозможува да учествуваме на натпреварите во Сараево и се надевам дека ќе постигнеме задоволителни резултати “, истакна претседателот Фејзули.

Општина Гостивар за членовите на Здружението Реалност обезбеди маички со логото на општината, кои ќе ги користи при учество на натпрварите во Сараево.

Вреди да се спомене дека денес една канцеларија во објектот на ЈП “Комуналец” му беше предадена на Здружението за лица со посебни потреби “Заедно Можеме”.

Служба за информирање

 

Од денес се враќа плаќањето за зонско паркирање во Гостивар, во првата недела ќе има толеранција

15.10.2018

По поставувањето на таблите и претходните подготовки за успешно рестартирање, од денс попладне ќе се спроведува наплатата за зонско паркирање во Гостивар.

Градот Гостивар е поделен на две паркирни зони, “црвена зона” и “зелена зона”. За “црвената зона” односно централното градско подрачје, еден час паркирање ќде чини 25денари, а за “зелена зона” – периферија, паркираањето за еден час ќе чини 10 денари.

Паркирањето ќе се наплатува од понеделник до сабота, и тоа од понеделник до петок од 7 до 21 часот, а во сабота од 7 до 14 часот. Во недела и државни празници паркирањето нема да се наплатува.

– Во првата недела нема да се применуваат казнени мерки, што значи нема да се поставуваат блокатори или да се отстрани возилото со пајак-служба, но сепак бараме од граѓаните од денес да се придржуваат кон правилата за да тоа им премине во навика и да не дојде до санкции. Вреди да напоменеме дека за оние кои нема да пратат соодветни смс-пораки, по блокирање возилото сопственикот ќе мора да плати глоба во износ од 1.000 денари, а ако во рок од еден час пак не плаќа за блокажата, возилото ќе биде отсрането од пајак-службата – информира директорот на ЈП “Јавни паркиралишта и зеленило”, Музафер Зулбеари.

Инаку, за јавните превозници, зонското паркирање не важи. За такси возилата и комбињата останува одсегашната постапка која се плаќа со добивањето на лиценца за вршење јавен превоз и тие нема да плаќаат за паркинг.

Служба за информирање

Заврши уредувањето на стадионот за мал фудбал во Чегране

15.10.2018

Најголемото село на општина Гостивар, Чегране, доби совреме стадион за мал фудбал.

Општина Гостивар обезбеди квалитетна вештачка трева, обележување на теренот, пластични седишта и соодветно осветлување, а изведувањето на работите се должи во главно на ангажирањето на Месната заедница на село Чегране.

“Черане доби модерен стадион за мал фудбал, за што ни завидуваат не само селата туку и градовите во регионов. Со вештачката трева обележана според сите стандарди, со 330 пластични седичта за публиката и со соодветно осветлување, младите од Чегране ќе можат да се занимаваат со овој спорт, но, исто така, да организираат и разни активности од локален и регионален карактер”, вели Сабри Бафќари – претседател на МЗ Чегране, истакнувајќи дека реализацијата на овој проект се должи на непобитната посветеност на месната заедница.

Тој му се заблагодарува на градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, за поддршката на активностите на месната заедница, но и на локалните жители кои се ставаат на располагање секој според своите можности да помогнат во спроведувањето на разни проекти и сега веќе Чегране личи на урбана средина.

Вреди да се напомне дека Општина Гостивар планира повеќе проекти да спроведе во Чегране во текот на овој мандат, за да се надомести отсуството на инвестиции во ова село во текот на минатитот мандатот, кога иако Чегране е најголемото рурално населено место во општина Гостивар, поради политички причини беше целосно запоставено.

Служба за информирање

Се поставува хоризонтална сигнализација на главните гардски улици во Гостивар

12.10.2018

На главните градски улици во Гостивар, во тек е поставување на хоризонтална сигнализација.

Се обележуваат надолжните линии на улиците, пешачките премини, сообраќајните стрелки и друга потребна сигнализација. Компанијата што победи на јавниот тендер, за обележување на улиците користи соодветна рефрактирачка боја која ги исполнува современите стандарди за оваа намена.

Со обележување се започна на улиците во близина на ОУ “Гоце Делчев”, за да продолжи на улица “Седек Костоски“ и улица “101”.

Со цел да не се попречува движењето на возилата, во главно се работи во доцните вечерни часови, кога фреквенција во сообраќајот е многу мала.

Акцијата за обележување на главните градски улици во Гостивар ќе се продолжи додека ќе дозволат временските услови.

Служба за информирање

Посебна грижа за децата, отворена уште една игротека во Гостивар

12.08.2018

Посебната грижа за децата е едно од главните определби на Општина Гостивар под раководство на градоначалникот Арбен Таравари. За да гостиварските деца бидат посреќни и поздрави, годинава беа отворени или рехабилитирани повеќе детски игротеки. Поточно, на четири локации се отворија нови игротеки, а на две постојни игротеки дотраените реквизити беа се заменија со нови.

Деновиве заврши поставувањето на нови реквизити во дворот на градинка “Пролет” во рамките на ЈУДГ “Детска радост” – Гостивар, сошто се заокружи планот за 2018 година, за што Општина Гостивар од својот буџет издвои 2,3 милиони денари.

Информативна служба

Висока делегација од Општина Света Недеља (Хрватска) на дводневна посета во Гостивар

08.10.2018

Висока делегација од Општина Света Недеља (Хрватска), предводена од градоначалникот Дарио Зуриовец беа на дводневна посета во Гостивар при што остварија средба со градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари и општинските советници, и посетија неколку културно-историски знаменитости и природните убавини на Гостивар.

Во знак на почит за делегацијата од Општина Света Недеља, со која во мај годинава се збратими Општина Гостивар, се одржа свечена седница на Советот на општината, на која се обратија градоначалниците на двете општини, Арбен Таравари и Дарио Зуровец, како и претседателот на Советот на општина Гостивар, Насир Муслиу.

“Ние сме веќе збратимените општини, но не сме идентични близнаци, бидејќи општина Света Недеља е многу поразвиена од општина Гостивар. Сепак ние сме среќни, затоа што велат дека ако имаш многу успешен брат близнак, знаеш дека можеш да станеш како него во иднина. При посетата на Света Недеља бевме импресионирани од нивната срдечна гостопримливост, но, исто така, исо љубовта и посветеноста на граѓаните за нивната општина. Во Македонија, поради разни околности не се направени инвестиции, но, сепак гостиварци се работољубиви луѓе кои очекуваат инвестиции и се подготвени да работат не само за себе туку и за нивниот град “, истакна градоначалникот Арбен Таравари.

Градоначалникот на Света Недеља, Дарио Zurovec, откако учесниците ги поздрави на албански и на македонски јазик, меѓу другото нагласи: “Света Nedelja е познат како рај општината за посетителите кои го освоија првото место како град развиена за да се поздравува со туристи во Хрватска. Ние сакаме на двете општини, Света Недеља и Гостивар, имаат потпишано договор за збратимување, во кој е вклучена соработката за развој на бизнисот, културата но и туристичкиот развој. Јас сум за прв пат во Гостивар и во Македонија, и восхитен сум од природните убавина “.

По седницата, Таравари и Зуровец, заедно со своите соработници, како и директорот на Конзерваторскиот центар, Улбер Зулфиќари ги посетија Саат-кулата, Беговтаа куќа и Куќата на Ахмед Чако.

За време на престојот во Гостивар, гостите од Хрватска го посетија изворот на реката Вардар и Центарот за спелеолошки обуки во Вруток, како и пештерата “Убавица” во Ѓоновица.

Инаку, Општина Света Недеља му припаѓа на Загребската жупанија и има околу 20 илјади жители. Во подрачјето на оваа општина, во главно е концентрирана индустријата и е позната како една од најразвиените општини во Хрватска.

Служба за информирање

Започнаа работите за реконструкција на улица “18 Ноември” во делот кај Ново Маало, паралелно се изведуваат и многу други проекти во Гостивар и околината

08.21.2018

Започнаа, во петокот, градежните работи за реконструкција на улица “18 Ноември” во делот од кај Џамијата до кај трафо-станицата населба Ново Маало.
Делот од улицата што ќе се реконструира е со должина од 480 метри и со просечна ширина од 6,5 метри, каде што најпрвин ќе се ископа или или само ќе се гребе постојниот асфалт, зависно од реалната потреба, а потоа ќе се нивелизираат шахтите и ќе се заменат дотраените улични рабници.
Вреди да се напомене дека сегмент овој дел од улицата е доста фреквентен, бидејќи станува збор за густо населена населба која се поврзува со други важни улици.

Инаку, во тек е реализацијата и на неколку други инфраструктурни проекти во Гостивар и околината. При крај се подготовките за асфалтирање на улицата што води кон Полициската станица, се гради канализација во Беловиште, Мало Турчлане и Горна Бањица, продолжува псотавувањето на хоризонталната сигнализација во штотуку асфалтираните улици и други главни градски улици, се спроведуваат еколошки акции, се создаваат нови зелени површини, како и низа други проекти од разни области.

Служба за информирање

Општина Гостивар сруши дивоградба за да се прошири улицата која води кон Полициската станица

03.10.2018

Индивидуален станбен објект, кој што не ги исполнуваше условите за легализација а се наоѓа на улица 18 Ноември која што води кон Полициската станица во Гостивар, беше срушен со цел да се офроми и прошити улицата која е во изградба.

Рушењето на објектот се одвиваше без никакви проблеми, бидејќи одлуката на Општината наиде на разбиорање кај сопственикот на објектот. Секретарот на општина Гостивар, Назми Јусуфи, информира дека до целосна реконструкција на оваа улица дојде како одговор на дамнешпното барање на локалните жители, бидејќи овој дел од улицата е доста фреквентен, а истата беше многу тесна, без одреден профил и со оштетен асфалт.

“Благодарение на решителноста на градоначланикот Арбен Таравари, денес го отстрануваме овој бесрпавно изграден објект за кој нема услови за легализација бидејчжи зафаќа пат. Во општина Гостивар отсуствувале големи проекти кои му даваат насока на равојот, па затоа во соработка и разбирање со граѓаните ќе се интервенира и во други населби за да се отвораат и прошируваат приоритетните улици“, вели секретарот Јусуфи.

На овој дел од улица “18 Ноември“ се врши целосна реконструкција, со поставување на нова водоводна и канализациона линија, нивелизација на постојните шахтити, изградба на тротоари и асфалтирање. Се очекува градежните работи да завршат за две недели.

Служба за информирање

Уредено зеленилото на кружните текови во Гостивар

02.10.2018

Општина Гостивар преку Јавното претпријатие “Јавни паркиралишта и зеленило”, иврши хортикултурно уредување на сите кружни текови на булеварите и главните улици.

Претходните декоративни растенија беа или сезонски или подложни на посурови климатски услови, па затоа се заменија со соодветни растенија отпорни на секое годишпно време.

Од ЈП “Јавни паркиралишта и зеленило”, информираат дека во тек е поширока акција за хортикултурно уредување, бидејќи овој период од годината е најсоодветен за садење.

“Есента е идеална за садење на надворешни растенија. Растенијата кои ги садиме не само на кружните текови, туку и на други зелени површини во Гостивар, освен што носат задоволство за очите, тие ја смируваат нашата енергија, и ни помагаат да се одмориме”, велат од ЈП “Јавни паркиралишта и зеленило” – Гостивар.

Служба за информирање