Посебна грижа за децата, отворена уште една игротека во Гостивар

12.08.2018

Посебната грижа за децата е едно од главните определби на Општина Гостивар под раководство на градоначалникот Арбен Таравари. За да гостиварските деца бидат посреќни и поздрави, годинава беа отворени или рехабилитирани повеќе детски игротеки. Поточно, на четири локации се отворија нови игротеки, а на две постојни игротеки дотраените реквизити беа се заменија со нови.

Деновиве заврши поставувањето на нови реквизити во дворот на градинка “Пролет” во рамките на ЈУДГ “Детска радост” – Гостивар, сошто се заокружи планот за 2018 година, за што Општина Гостивар од својот буџет издвои 2,3 милиони денари.

Информативна служба

Висока делегација од Општина Света Недеља (Хрватска) на дводневна посета во Гостивар

08.10.2018

Висока делегација од Општина Света Недеља (Хрватска), предводена од градоначалникот Дарио Зуриовец беа на дводневна посета во Гостивар при што остварија средба со градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари и општинските советници, и посетија неколку културно-историски знаменитости и природните убавини на Гостивар.

Во знак на почит за делегацијата од Општина Света Недеља, со која во мај годинава се збратими Општина Гостивар, се одржа свечена седница на Советот на општината, на која се обратија градоначалниците на двете општини, Арбен Таравари и Дарио Зуровец, како и претседателот на Советот на општина Гостивар, Насир Муслиу.

“Ние сме веќе збратимените општини, но не сме идентични близнаци, бидејќи општина Света Недеља е многу поразвиена од општина Гостивар. Сепак ние сме среќни, затоа што велат дека ако имаш многу успешен брат близнак, знаеш дека можеш да станеш како него во иднина. При посетата на Света Недеља бевме импресионирани од нивната срдечна гостопримливост, но, исто така, исо љубовта и посветеноста на граѓаните за нивната општина. Во Македонија, поради разни околности не се направени инвестиции, но, сепак гостиварци се работољубиви луѓе кои очекуваат инвестиции и се подготвени да работат не само за себе туку и за нивниот град “, истакна градоначалникот Арбен Таравари.

Градоначалникот на Света Недеља, Дарио Zurovec, откако учесниците ги поздрави на албански и на македонски јазик, меѓу другото нагласи: “Света Nedelja е познат како рај општината за посетителите кои го освоија првото место како град развиена за да се поздравува со туристи во Хрватска. Ние сакаме на двете општини, Света Недеља и Гостивар, имаат потпишано договор за збратимување, во кој е вклучена соработката за развој на бизнисот, културата но и туристичкиот развој. Јас сум за прв пат во Гостивар и во Македонија, и восхитен сум од природните убавина “.

По седницата, Таравари и Зуровец, заедно со своите соработници, како и директорот на Конзерваторскиот центар, Улбер Зулфиќари ги посетија Саат-кулата, Беговтаа куќа и Куќата на Ахмед Чако.

За време на престојот во Гостивар, гостите од Хрватска го посетија изворот на реката Вардар и Центарот за спелеолошки обуки во Вруток, како и пештерата “Убавица” во Ѓоновица.

Инаку, Општина Света Недеља му припаѓа на Загребската жупанија и има околу 20 илјади жители. Во подрачјето на оваа општина, во главно е концентрирана индустријата и е позната како една од најразвиените општини во Хрватска.

Служба за информирање

Започнаа работите за реконструкција на улица “18 Ноември” во делот кај Ново Маало, паралелно се изведуваат и многу други проекти во Гостивар и околината

08.21.2018

Започнаа, во петокот, градежните работи за реконструкција на улица “18 Ноември” во делот од кај Џамијата до кај трафо-станицата населба Ново Маало.
Делот од улицата што ќе се реконструира е со должина од 480 метри и со просечна ширина од 6,5 метри, каде што најпрвин ќе се ископа или или само ќе се гребе постојниот асфалт, зависно од реалната потреба, а потоа ќе се нивелизираат шахтите и ќе се заменат дотраените улични рабници.
Вреди да се напомене дека сегмент овој дел од улицата е доста фреквентен, бидејќи станува збор за густо населена населба која се поврзува со други важни улици.

Инаку, во тек е реализацијата и на неколку други инфраструктурни проекти во Гостивар и околината. При крај се подготовките за асфалтирање на улицата што води кон Полициската станица, се гради канализација во Беловиште, Мало Турчлане и Горна Бањица, продолжува псотавувањето на хоризонталната сигнализација во штотуку асфалтираните улици и други главни градски улици, се спроведуваат еколошки акции, се создаваат нови зелени површини, како и низа други проекти од разни области.

Служба за информирање

Општина Гостивар сруши дивоградба за да се прошири улицата која води кон Полициската станица

03.10.2018

Индивидуален станбен објект, кој што не ги исполнуваше условите за легализација а се наоѓа на улица 18 Ноември која што води кон Полициската станица во Гостивар, беше срушен со цел да се офроми и прошити улицата која е во изградба.

Рушењето на објектот се одвиваше без никакви проблеми, бидејќи одлуката на Општината наиде на разбиорање кај сопственикот на објектот. Секретарот на општина Гостивар, Назми Јусуфи, информира дека до целосна реконструкција на оваа улица дојде како одговор на дамнешпното барање на локалните жители, бидејќи овој дел од улицата е доста фреквентен, а истата беше многу тесна, без одреден профил и со оштетен асфалт.

“Благодарение на решителноста на градоначланикот Арбен Таравари, денес го отстрануваме овој бесрпавно изграден објект за кој нема услови за легализација бидејчжи зафаќа пат. Во општина Гостивар отсуствувале големи проекти кои му даваат насока на равојот, па затоа во соработка и разбирање со граѓаните ќе се интервенира и во други населби за да се отвораат и прошируваат приоритетните улици“, вели секретарот Јусуфи.

На овој дел од улица “18 Ноември“ се врши целосна реконструкција, со поставување на нова водоводна и канализациона линија, нивелизација на постојните шахтити, изградба на тротоари и асфалтирање. Се очекува градежните работи да завршат за две недели.

Служба за информирање

Уредено зеленилото на кружните текови во Гостивар

02.10.2018

Општина Гостивар преку Јавното претпријатие “Јавни паркиралишта и зеленило”, иврши хортикултурно уредување на сите кружни текови на булеварите и главните улици.

Претходните декоративни растенија беа или сезонски или подложни на посурови климатски услови, па затоа се заменија со соодветни растенија отпорни на секое годишпно време.

Од ЈП “Јавни паркиралишта и зеленило”, информираат дека во тек е поширока акција за хортикултурно уредување, бидејќи овој период од годината е најсоодветен за садење.

“Есента е идеална за садење на надворешни растенија. Растенијата кои ги садиме не само на кружните текови, туку и на други зелени површини во Гостивар, освен што носат задоволство за очите, тие ја смируваат нашата енергија, и ни помагаат да се одмориме”, велат од ЈП “Јавни паркиралишта и зеленило” – Гостивар.

Служба за информирање

Заврши асфалтирањето на неколку улици во село Форино, решен проблемот за една третина од жителите

02.10.2018

За околу една третина од жителите на селото Форино, деновиве заврши infrasturkturore проблемите со кои се соочуваат досега.

По изградбата на нова линија на вода и отпадни води, за израмнување на постојните шахти и други придружни работи, во саботата заврши асфалтирањето на патиштата во Форино селото. Станува збор за две улици во ова село, која подоцна се спои во една, односно, на мостот над реката и Jahorka на mektebin во насока на полето.

Патишта имаат gajtësi од 1.100 метри, со ширина од 5 метри, додека трошоците за инвестирање само нивните тротоарот е 10 милиони денари, средства од буџетот на општината, без броење на инвестицијата на НП “Komunаlec” за вода и канализација линии.

Со реализацијата во прашање беше решен проблемот во aspoektin патот, kanaliyimit и вода за околу една третина од жителите во Fotinës како еден од најголемите села во општина Gostiuvarit, според последниот попис numëëron околу 4000 жители.

Служба за информирање

Градинките во Форинo и Равен подготвени, се очекува согласност од ресорното министерство

02.10.2018

Општина Гостивар ја исполни својата обврска за подготвување на два Центри за ран детски развој за возрасната гру од 3 до 5 години во село Форино и село Равен, како дел од грантот на УНИЦЕФ во висина од околу 18 илјади евра.

Согласно потпишаниот меморандум за соработка со УНИЦЕФ, Општина Гостивар се обврза за кофинансирање во вредност од 10 илјади евра, со што се исполнија сите неопходни услови за занималните кои ќе функционираат во рамките на постоечките училишни згради.

За овие градинки, во тек се постапките за добивање на согласност од Министерството за труд и социјална политика, по што истет ќе бидат ставени во функција.

Од Секторот за јавни дејности информираат дека Општина Гостивар ќе се ангажира да преку грантови и сопствени буџетски средства, да отвори што повеќе вакви центри, така да со згрижување и едукација бидат опфатени и децата од предучилишна возраст во другите села, вклучувајќи ги и брдско-планинските села.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

02.10.2018

Се известуваат граѓаните дека утре ќе започнат градежните работи за целосна реконструкција на улица “18 Ноември“, делот од кај булеварот “Браќа Ѓиноски“ до кај Трафо-станицата во Ново Маало.

Поради обемот на работите, во овој дел сообраќајот ќе се одвива отежнато за подолг временски период, а понекогаш ќе биде и во целосен прекин.

Поради тие причини, се молат граѓаните уште од вечерва да не ги паркираат своите возила во овој дел, а од утре за сообраќај да користат алтернативни улици.

Ви благодариме за разбирањето!