Градоначланикот Таравари не направил пропусти, одлуката на министерот Адеми е чисто политичка

20.02.2019

Во врска со неправедното одземање на надлежностите во областа на образованието на гостиварскиот градоначалник Арбен Таравари, прес конференција денес одржа раководителката на Секторорт за јавни дејности при Општина Гостивар, Аслиан Снопче. Пред медиумите, преку соодветна документација, таа аргументираше дека при последното разрешување и именување на директори од страна на градоначлалникот Таравари, немало поврда на процедурите, и одлуката на министерот за образоивание ја окваликува како чисто политичка одлука.

“Одлуката за oдземање на надлежностите по вторпат не се базира врз законот, туку е само политичка одлука. Државниот инспекторат за образование, по увидот во основните училишта, утврди дека конкурсите за избор на директори во времето на добивање на надлежностите од општина Гостивар не се објавени врз основа на законот, значи на три дневни весници, туку само на два весника“, истакна на почетокот од прес конферемнцијата г-ѓа Снопче.

Таа извести дека поради таа причина градоначалникот Арбен Таравари донесе решение со кое се поргласува неважечко решението за избор на директори, Поради тие причини градоначалникот Арбен Таравари донесе решение со кое се прогласуваат за ништовни решенијата за избор на директори, на ист начин како што постапи и министерот кој сега донесува одлука за одземање на ингеренциите. Како конкретен случај, таа го наведе случајот со ООУ “Перпарими“ – Чегране.

„Исто така, и од страна на Државниот управен инспекторат беше констатирано дека при поништувањето на решенијата, градоначалникот на Гостивар секогаш постапил според законот и не констатирале прекршок“, рече во продолжение одговорната за образование Аслиан Снопче.

Таа информираше дека Општина Гостивар, знаејќи ги целите на министерот за образование, навремено го информирала премиерот Заев и амбасадите на седум највлијателни држави во земјава.

“Ова се доволни аргументи, за кои на увид ви доставуваме и документација, дека одлуката е чисто политичка“, подвлече на крајот од прес конференцијата г-ѓа Снопче.

Министерот за образование и наука, Арбер Адеми, му ги одзеде надлежностите на градоначалникот Таравари во делот на разрешување и именување на директори во период од девет месеци.

Служба за информирање

Албанскиот амбасадор Фатос Река и почесниот конзул Имер Селмани, на сочувтсво кај градоначалникот Таравари

19.02.2019

Албанскиот амбасадор во Скопје, Фатос Река и почеснипот конзул Имер Селмани, денеска се сретнаа со градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, за да му изразат сочувство нему и на граѓаните на Гостивар за загинатите во 13 февруари и да му посакаат што поскоро оздравување на повредените.

“Амбасадорот Река, дојде на посета во нашата општина за да изрази сочувство до граѓаните на Гостивар, но и на мене како градоначланик за загинатите во трагедијата што се случи пред неколку дена. Јас го информирав амбасадорот дека постојано сум во контакт со медицинските екипи и хоспитализираните пациенти и дека повеќето од нив се во стабилна состојба и дека тројца пациенти се во критична состојба, но се надевам дека ќе се надмине оваа ситуација, бидејќи верувам во капацитетот на медицинскиот персонал и дека станува збор за релативно млади пациенти. Инаку, треба да напоменам дека со амбасадорот имаме мошне коректни и пријателски односи, но исто така и контакти за потенцијални инвестиции на албанските бизнисмени во Македонија”, изјави Таравари по средбата.

Амбасадорот Река, рече дека со почесниот конзул Имер Селмани дојдени се денес во Општина Гостивар за да се му изразат на Таравари сочувство и да му посакаат што поскоро опоравување на повредените и врашање во нвините домови.

“Ние се солидаризираме со вашата болка и подготвениме сме да дадеме сè што ви е потребно. Посакуваме повредените да се опорават што е можно поскоро. За оваа толку тешко несреча, многу е тешко да се најдат зборови на утеха “, истакна Река.

Негово сочувство до гостиварци и членовите на семејството на загинатите изрази и почесниот конзул Имер Селмани

“Да даде Бог никогаш да не се повтори ваква трагедија и нека ова биде поука за државните институции дека треба многу повеќе мерки да се преземат за да се избегнат вакви трагедии”, истакна меѓу другото Селмани.

Служба за информирање

Општина Гостивар: Јавна благодарност за телеграмите со сочувтсво

18.02.2019

На адреса на Општина Гостивар, деновиве пристигнаа голем број телеграми со сочувтсво за жртвите и желби за брзо закрепнување на жртвите од трагичната автобуска несреќа во близина на селото Лаласкарце.

По тој повод, Општина Гостивар и градоначалникот Арбен Таравари, на сите нив  јавно им се заблагодаруваат.

Воедно, би сакале да им изразиме благодарност на житлеите на село Ласкарце, кои први им помагаа на повредените, на медицинскиот пероснал и на сите оние кои на било кој начин помогнаа во оваа трагедија да нема уште повеќе жртви.

Ваквите случаи никогаш да не ни се повторат!

Служба за информирање

Натпревар во фотографија на тема „Спречување на насилен екстрeмизам“

Организацијата “Центар за заедничка основа“ (ЦЗО)организира натпревар и изложба на најуспешни фотографии на тема „Спречување
на насилен екстремизам“ во рамките на проектот „Јакнење на издржливоста на локалните заедници на насилен екстремизам во Македонија “поддржан од Британската Амбасада и Амбасада на Кралството Холандија.

Целта на оваа активност е да преку натпревар и изложба на најуспешни фотографии се поттикнат креативните млади во општина Гостивар да ја изразат нивната визија во насока на спречување на насилниот екстремизам.

Младите фотографи во рамките на темата преку нивните дела можат да ги прикажат решенијата за спречување на насилниот екстрмизам како почит, разбирање, диверзитет, соживот, единство и среќа или да го прикажат негативниот аспек на појавата на насилниот екстремизам преку фотографирање на деструктивни моменти кои ќе поттикнат тага и на тој начин ќе влијаат во спречување на оваа појава во општина Гостивар.

Најуспешните фотографии кои ќе бидат селектирани од страна на жири комисија, ќе се испечатат и ќе бидат дел од изложба која ќе се
одржи во Гостивар на 25 февруари 2019 година, за точно време и локација ќе ве известиме накнадно. На самата изложба ќе бидат прогласени победниците на натпреварот, селектирани од страна на жири комисијата составена од претставници на ЦЗО, локални фотографи и уметници од општина Гостивар.

Победниците ќе добијат вредни награди за нивните дела, а фотографиите на останатите натпреварувачи заедно со трите победнички фотографии ќе бидат подарени и изложени во училиштата и институциите на општина Гостивар.

Учествувајте во натпреварот и пратете една фотографија на тема „Спречување на насилен екстремизам“ на следнава е-маил адреса:

• events.ccg@gmail.com

Крајниот рок за испраќање на фотографиите е 25 февруари 2019.

Kомеморативна седница во чест на загинатите во сообраќајната несреќа – Советот на општина Гостивар прогласи тридневна жалост

14.02.2019

Во чест на жртвите од трагичниот настан жариште што се случи вчера, како последица на сообраќајната несреќа на автопатот Скопје-Гостивар, во салата на Советот на општина Гостивар, се одржа комеморативна седница на која присуствуваа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари премиерот Зоран Заев, претседателот Ѓорѓи Иванов, министри, пратеници и други личности од општествено-политичкиот живот.

На почетокот на комеморативна седница, градоначланикот Таравари побара од присутните да оддадат едноминутно молчење, а на крајот, претседателот на Советот на општината, Насир Муслиу прогласи тридневна жалост на општинско ниво, и тоа 14, 15 и 16 февруари. По комеморативна седница, присутините се запишаа во книгата на жалост која беше отворена специјално за оваа трагедија.

Со утешни говори, на присутните им се обратија градоначалникот Арбен Таравари премиерот Зоран Заев и претседателот Ѓорге Иванов

Говорот на градоначалникот Таравари ви го пренесуваме интегрално:

Пред да го започнам мојот говор, ве молам за едноминутно молчење во чест на вчерашните жртви.

Нека им е вечна слава!

Гостиварци! Вчера, смртта за само еден час зеде 14-тина од нас! 14 човечки животи, 14 прекинати приказни во мрачното попладне на 13 февруари 2019! Тие патуваа за во своите домови, се враќаа во Гостивар, но не било пишано тоа биде уште еден ден од нивниот живот!

Умирачките никогаш не биле лесни, како што е и денес, кога нивната тежина едвај ми дозволува да ги артикулирам зборовите! Но, сепак, тоа е Божјата волја и со трпение треба да се покориме на сето она што Бог го напишал … и покрај тоа што болката на овие 14 семејства, кои се и мое семејство, семејство на цел Гостивар денес е толку големо што ова е едно од најстрашните искушенија во историјата на нашиот град.

Како лекар по професија, во мојата работа сум видел многу болка, но ништо не може да се спореди со оваа трагедија која е седната со вкрстени нозе во нашиот град! Никој не знае кои биле нивните последни мисли, но никој од нив не знаел дека ќе го загуби животот во еден ден како вчерашниот кога се враќаа дома. Болката им останува на оние кои преживееја, болката останува наша! Многу е тешко да ја контролираме нашата болка, особено мајките, децата, татковците, сестрите, браќата, оние кои се директно погодени од несреќата! Тешко ми е да го држам овој говор денес, знаејќи дека мои луѓе го загубиле животот, но тие му се предале на Бога и, се разбира, тие се во најдобри раце!

 

 

Велат дека катастрофите ги зближуваат повеќе оние кои остануваат, нека биде и оваа таква! Од овој немил ден нека разбереме сите колку е важно да се сакаме и почитуваме меѓусебно, како што се живи, дека животот е краток за да се одложи плановите за човештвото, почит и посветеност! Уште еднаш се свртев на 14 жртви! Го молам Господ да прости и да го прифатам што е можно поблиску, се молам за да ги зајакнам членовите на нивните семејства, молете се за нас за Гостивар!

Во оваа сообрачќајна трагедија, повеќето преживеале, 30-тина од нив се лекуваат во болница, и не се во животна опасност! Му се молам на Бога да им дадам целосно опоравување на сите нив, и ја повикувам државата да им помогне што е можно повеќе на семејствата погодени од оваа несреќа! Им благодарам на сите државни институции и приватни субјекти кои искажаа подготвеност да ни помогнат, им благодарам на сите граѓани кои помогнаа херојски спасувајќи голем број патници.

Денес Македонија зваена е во црно, знамињата се спуштија на половина копје, денес и младо и старо носи болка на трајна загуба, денеска им велиме Збогум на 14 добри, чесни гостиварци, на кои ќе се сеќаваме како 14 несреќни патниците кои не успеаја да се вратат дома, но најмудрата работа е да се молиме тие да се прифатат во Вистинската дом, во Божјиот Дом!

Им искажувам искрено сочувство на семејствата на починатите и брзо оздравување на повредените! Ова беше мојот најтежок говор … Бог да ни ја ублажи болката!

Служба за информирање

Советот на Општина Гостивар утре ќе одржи вонредна седница

13.09.2019

Утре (14.02.2019) со почеток во 12:00 часот ќе се одржи вонредна седница по повод трагичниот настан кој се случи како последица на сообраќајна незгода, при што загинаа 13 лица, а околу триесетина други беа повредени.

На утрешната седница, се очекува советниците да донесат одлука за прогласување на тридневна жалост  во знак на почит кон загинатите.

Општина Гостивар, на семејствата на загинатите им изразува сочувство, а на преживеаните што поскоро целосно оздравување.

Служба за информирање

Гостиварски ученици од нижите одделенија, ги развиваат своите фудбалски вештини

13.02.2019

Во рамки на проектот “Фудбал во училиштата“ кој го спроведува Македонската фудбалска федерација во соработка со Федерацијата на училишни спортови на Македонија, во ОУ “Исмаил Ќемали“ – Гостивар, се одржа настанот насловен “Зимски фудбалски радости“, а истиот го поддржува Општина Гостивар.

“Општина Гостивар секогаш поттикнува и поддржува спортcки активности, а особено вакви спортски настани каде што се вклучени учениците. Цениме дека спортските активности влијаат во здравјето на децата, ја зголемуваат нивната креативност и натпреварувачкиот дух, со што тие се подготвуваат за да се соочат со предизвиците кои ги чекаат во нивниот живот“, истакна Аслиан Снопче од Секторот за јавни дејности при Општина Гостивар.

Координаторот на проектот и потпретседател на Федерацијата на училишни споротви на Македонија, Мустафа Алиу, истакна дека целта на овој настан е децата уште од мала возраст да се запознаваат со фудбалот и да ги развијат своите фудбалски вештини.

“Денес се натпреваруваат учениците од вторите и третите одделенија а во четвртокот, во истата сала ќе се натпреваруваат учениците од четвртите и од петтите оддленија.

Шпреса Усеини, директорка на ОУ “Исмаил Ќемали“ истакна дека оваа е трет спортски настан во нивното училиште само во изминатите два месеци и дека тие како училиште, се залагаат да учениците се знимаваат што повеќе со спорт за да слободното време не го поминат по социјалните мрежи, туку вистниски да се дружат и да се развиваат и физички и психички.

На настанот “Зимскии фудбалски радости“ учествуваат 150 ученици од ОУ “Исмаил Ќемали“, ОУ “Единство“, ОУ “Гоце Делчев“ и ОУ “М.К.Ататурк“.

Служба за информирање

Гостивар го одбележува “Денот без автомобили”, градоначалникот и општинските службеници пешки отидоа на работа

11.02.2019

На иницијатива на градоначалникот Арбен Таравари, Општина Гостивар во соработка со Полициската станица и невладините организации денес ја спроведува активноста “Ден без автомобили”, чија цел е подигање на свеста на граѓаните за намалување на загадувањето на воздухот во животната средина.

Во рамките на оваа активност од 12:00 до 15:00 беше прекинат сообраќајот во централниот дел на градот, додека градоначалникот и општинските службеници денес на работа отидоа пешки.

Во изјавата до медиумите, градоначалникот Арбен Таравари истакна дека целта на оваа активност е намалување на загадувањето на воздухот како една од главните цели за овој четиригодишен мандат.

“Останувам посветен на остварување на трите поставени цели за овој мандат, односно намалување на загадувањето на воздухот, решавање на проблемот со регионалната депонија и филтрирана вода за пиење. Во однос на загадениот воздух, нашите инспектори се активни на терен и во делот каде што Општина Гостивар има овластувања, се е во ред. Воедно, подготвуваме акционен план против аерозагадувањето, при што ќе ги вклучиме и невладините организации чија што активност е насочена кон заштита на животната средина. Истовремено, сме аплицирале во прекуграничен проект со една албанска општина за воведување на градски превоз во Гостивар и се надеваме дека истиот ќе ни се одобри, што значително ќе го намали аерозагадувањето”, истакна градоначалникот Таравари.

Тој подвлече дека иако имаме загаден воздух во одредени периоди од годината, како што беше случајот особено во јануари, Гостивар не е на врвот на листата на најзагадени градови на ниво на земјата.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Во понеделникот во Гостивар ќе се одржи сензибилизирачка активност “Ден без автомобили”

Со цел подигање на свеста на граѓаните за намалување на загадувањето на воздухот, на иницијатива на градоначланикот Арбен Таравари, Општина Гостивар во соработка со Полициската станица и невладини организации, организира “Ден без автомобили”.

Настанот ќе се одржи во понеделник (11.02.2019 година), при што ќе се забрани сообраќајот во централниот дел на градот, односно на следниве улици:

– улица “ЈНА” (Дебарски пат) од центарот до пресекот со булеварот Браќа Ѓиноски
– улица Илинденска (поранешна Борис Кидрич) од центарот до раскрсницата со булеварот Гоце Делчев (Сити центар), и
– улица М.Ч. Филипоски од Витамин Ага до раскрсницата со ул. Борче Јованоски

Сообраќајот, при реализацијата на оваа активност, ќе го обезбедува Полициската станица – Гостивар.

Ги молиме граѓаните за разбирање и ги покануваме да станат дел од оваа сензибилизирачка активност со одбегнување на користење на моторни возила без поголема потреба, особено на овој ден, но и воопшто.

Служба за информирање – Општина Гостивар

Арбен Таравари во Вашингтон – бројни средби со американски претставници и албанската дијаспора

05.02.2019

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, е во официјална посета на САД, каде што ќе присуствува на Националниот молтивен појадок во четврток на 7 февруари.

Таравари во Вашингтон е поканет во својство на градоначалник на Гостивар и генерален секретар на Алијансата за Албанци, а во рамките на посетата ќе оствари повеќе средби.

Покрај средбите со конгресмени и високи претставници на американската администрација, во агендата на градоначланикот Арбен Таравари се и средби со албанската дијаспора во Америка, а особено со Албанците од Македонија кои живеат и работат во САД и се организирани во различни здруженија, како и се дел од албанското лоби.
Служба за информирање – Општина Гостивар