Гостиварските проектанти и градежници разговараа со градоначланикот Таравари и одговорности од Секторот за урбанизам

27.03.2019

Гостиварските проектанти и градежници беа поканети денес на во просториите на Општина Гостивар за разговор со градоначалникот Арбен Таравари и одговорните лица од Секторот за урбанизам  при што ги искажа своите забелешки, предлози и сугестии за поефикасна работа и подобро планирање на урбанизмот во општината.

“Целта на оваа средба е да ги слушнеме мислењата на архитект и гардежниците, со цел врз основа на нивните забелешки и предлози да се зголеми ефикасноста на услугите во областа на урбанизмот, да изготвуваме посоодветни урбанистички планови и се друго што ги тангира нив во однос на урбанизмот и градежништово”, истакна градоначалникот Арбен Таравари.

Раководителот на Секторот за урбанизам при Општина Гостивар, Сефедин Билали информираше дека слични информативно-консултативни средби ќе се одржуваат на секои два-три месеци, односно според потребата, со цел да се зголеми транспарентноста во работењето и што поголема вклушенсот на проектантите и градежниците во донесувањето одлуки.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани граѓани,

Поради дефект на водоводната линија Ф250 на булеварот “Браќа Ѓиноски” во Гостивар, ќе има прекин во водоснабдувањето од кај кружниот тек кај салонот “Дам Цом“, во Шеста и Седма зона и на улица “Никола Прапулов“ а во околните места ќе има намален притисок.

Екипи на ЈП “Комуналец” работат на поправка на дефектот. Се очекува водоснабдувањето да се нормализира околу 15 часот.

Општина Гостивар и ЈП “Комуналец” им се заблагодаруваат на граѓаните за разбирањето.

Служба за информирање

АПЕЛ: Претпазливост поради опасност од пожари!

27.03.2019

Апелираме до сите поединци кои работат или се движат на отворени места, да не палат оган.

Апелираме до сите земјоделци, да бидат претпазливи при чистење и согоруваме на остатоците и сламата во полињата и да не го напуштаат местото без да се осигурат дека огнот е изгаснат и дека нема да се прошири кога дува ветер.

Исто така, апелираме до оние кои работат во шумите и планинарите, да не фрлаат неизгаснати опушоци, бидејќи доволна е само една мала искра за да се запали сувата трева и ниските растенија.

Поради честите пожари во шумите и полињата во поширокото гостиварско подрачје, Територијалната противпожарна единица – Гостивар, тешко се справува со нив, додека штетите предизвикани од горењето на шумите се долготрајни.

Потсетуваме дека за намерно предизвикување пожар или човечка небрежност, претставува кривично дело за кое предвидени се строги законски санкции, т.е парични казни и затвор до 10 години, во зависност од последиците.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани граѓани,

Поради дефект на водоводната линија Ф150 во близина на Џамијата Риниа во улица “Беличица” во Гостивар, ќе има прекин во водоснабдувањето во село Мало Турчане, Циглана 1, Циглана 2, Фазанарија 1 и Фазанерија 2, а во село Беловиште и населба Бањешница, ќе има намален притисок.

Екипи на ЈП “Комуналец” работат на поправка на дефектот. Се очекува водоснабдувањето да се нормализира околу 15 часот.

Општина Гостивар и ЈП “Комуналец” им се заблагодаруваат на граѓаните за разбирањето.

Служба за информирање

Отворена донаторска сметка за трагедијата кај Ласкарци

Почитувани граѓани на Гостивар и Македонија во општо, ве информираме дека согласно одлуката на Советот на Општина Гостивар усвоена едноглчасно на 12-тата седница, од денес е активна Посебната сметка во која можете да донирате средства за помош на членови на семејствата на загинатите и на повредените во трагедијата во близина на селото Ласкарци.
Средства можете да донирате жиро-сметка број:
716014021578990
Приходна шифра:
725916 00
Цел на дознака:
Поддршка на настраданите во трагедијата во Ласкарци Жиро-сметката ќе биде отворена на неопределено време, а на денот на нејзиното затворање ќе донесе одлука Советот на Општина Гостивар. Во зависност од собраните средства, Советот ќе одлучи и за начинот и износот на
средствата кои ќе им бидат доделени на настраданите.

Гостиварци и граѓаните на Македонија генерално, отсекогаш знаеле да се покажат хумани и солидарни. Да го докажеме и овојпат нашиот хуманизам и да ги споделиме болката и загубата заедно со настраданите во најголемата трагедија што го погоди Гостивар!

Служба за информирање

Почитувани претставници на НВО,

Во Општина Гостивар продолжуваа да се имплементира проектот на УНДП – Регионална Програма за Локална демократија на Западен Балкан (РеЛОаД). Во рамките на активностите на овој проект, се Покануваат невладините организации да учествуваат во јавната дебата која ќе се одржи на ден 20.03.2019 ( Среда) со почеток во 10.30 часот (во салата на Советот на Општина Гостивар).

Во Јавната дебата ќе се дискутираат дефинираните Приоритети (во атач…) очекувајќи од страна на претставниците на НВО, мислења, сугестии и предлози за истите. 

Во предвидениот настан ќе учествуваа и тимот на проектот на УНДП.

Со почит,

Draft priorities_Gostivar_2019

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Се известуваат семејствата на загинатите и лицата повредени во несреќата со автобусот во близина на селото Лаласкаарци, дека во Центарот за општински услуги при Општина Гостивар (приземје) можат да поднесат барање за финансиска поддршка во согласност со Одлуката на Советот на Општина Гостивар донесена на последната седница.

Членовите на семејствата на загинатите треба да поднесат Извод на умрените на починатиот, копија од личната карта и број на трансакцијата на подносителот на барањето.

Другите патници треба да достават само копија од личната карта и број на трансакциската сметка.

Во име на повредените лица кои сé уште се во болница, барање можат да поднесат членови на потесното семејство.

Забелешка: Општина Гостивар ја користи официјалниот список на патници обесбеден од страна на МВР.

Служба за информирање

Градоначалникот Таравари и британскиот амбасадор Отвеј, присутвуваа на изложба против насилниот екстремизмот на насилство

14.03.2019

Во малата сала на Центарот за култура во Гостивар се одржа изложба со 20-тина слики изработени од ученици од основните и средните училишта во општина Гостивар, на кои беше третирана темата за борба против насилниот екстремизам.

Изложбата беше во рамките на двегодишниот проект кој се спроведува во три општини, т.е. Гопстивар, Чаир и Кичево насловен “Зајакнување на одржливоста на борбата против насилниот екстремизам во локалните заедници во Северна Македонија”, финансиран од амбасадите на Велика Британија и Холандија.

На изложбата присуствуваа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и заменик-амбасадорот на Велика Британија, Доминик Отвеј, како и претставници од Полициската станица во Гостивар, претставници на невладини организации итн.

На присутните им се обрати градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари кој во оваа прилика им се заблагодари на Амбасадата на Обединетото Кралство и на Холандија што финансиски го поддржаа овој проект, односно за нивниот придонес за поефикасна борба против насилниот екстремизам

“Сигурен сум дека денес сите ние сакаме да пренесеме порака со цел за побезбедно и попријатно опкружување за сите нас. Насилството, екстремизмот и радикализмот не се наш избор. Нема простор за насилство во нашата општината и во нашата држава, а ниедно насилство не е добра алатка за заштита на човековите права и слободи. За кружување каде што ќе владее мирот и слободата, сите ние сносиме одговорност”, истакна Таравари .

Заменик-амбасадорот на Обединетото Кралство, Доминик Отва рече дека тие работеле со централната и локалната власт за борба против насилниот екстремизам и дека како најдобар начин за поефикасна борба против екстремизмот оцениле дека е спортот и културата.

“Ние од Британската амбасада сме среќни што имаме можност да поддржиме проект кој директно влијае врз голем број луѓе во секојдневниот живот и им помага на заедниците. На локално ниво, ние ја поддржуваме Северна Македонија за да се бори и да го спречи насилниот екстремизам. Ние работиме и на локално ниво за да ви помогнеме да создадете закони. Ние работиме со верски водачи и лидери на заедниците за да ги соединиме луѓето, помагајќи им да дознаат повеќе едни за други”, подвлече заменик-амбасадорот Отвеј.

Двете најдобри дела на оваа изложба, беа наградени со ваучери од по 1000 денари.

Градоначалникот Таравари го прими во неговиот кабинет амбасадорот на ОБСЕ, Која

13.03.2019

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, денеска во неговиот кабинет шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, амбасадорот Клеменс Која.

По состанокот, заблагодарувајќи се за посетата, Таравари рече дека со амбасадорот Која имале многу конструктивен и пријатен разговор како што им доликува на двајца пријатели.

“Разговаравме со амбасадорот Која за достигнувањата и предизвиците со кои се соочуваме во општина Гостивар, но и генерално за политичката ситуација во Северна Македонија, со посебен акцент на престојните претседателски избори. Исто така, му се заблагодарив на амбасадорот за големиот придонес којшто претставниците на ОБСЕ го дадоа за соработката на разните партии на ниво на Советот на општина Гостивар, како и за усвојување на стратегијата за Ромите на општинско ниво”, истакна градоначалникот Таравари.

Шефот на мисијата на ОБСЕ укажа дека оваа посета беше планирана за порано, но се одложи за денес поради трагичниот случај со автобусот минатиот месец.

“Ова е една воведна посета на општина Гостивар, по моето назначување минатата есен. Разбрав дека Гостивар е четврта по големина општина во вашата земја, и бев информиран за случувањата во општината. Мисијата на ОБСЕ е присутна во вашата општина преку г. Суад Саклиќ и ќе продолжиме со реализација на разни проекти кои одат во интерес на овдешната заедница”, истакна амбасадорот Клеменс Која.

Таравари и Која одговорија и на новинарски прашања во врска со политичката ситуација во земјата и претседателските избори.

Служба за информирање

СООПШТЕНИЕ

12.03.2019

Почитувани граѓани, ве известуваме дека поради дефект во водоводната мрежа на улица Димитар Влахов, пто настана денес околу 11 часот, снабдувањето со вода за пиење од градскиот водовод на Гостивар ќе биде во прекин на ул. ЈНА (Дебраска улица), ул. Борче Јованоски (делоот кајпоранешно кино) и ул. Тоде Богданоски, додека во делот на градскиот плоштад ќе има вода со намален притисок.

Прекинот ќе трае се додека целосно не се отстрани дефектот.

Од ЈП Комуналец и Општина Гостивар ви благодарат за разбирањето.

Служба за информирање