Градоначалникот Таравари пречека високи претставници на Европската воена команда на САД

30.05.2019

Соработката за успешна реализација на комбинираната здружена вежба на воените сили на САД и РСМ беше целта на денешната посета на високи претставници на Канцеларијата за воена соработка со САД – Европска команда.

Високите американски претставници придружувани од претставници на Министерството за одбрана на РСМ, на раководството за организирање на воената вежба и на Секторот на сообраќајна полиција при Полициската станица во Гостивар, ги прими градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари со кои разговараше околу подготовките за успешна реализација на вежбата наречена “Одлучен удар”.

“Им благодарам на гостите што го избраа Гостивар за реализација на оваа воена вежба која ја отсликува соработката во областа на безбедноста на земјата со нашите западни сојузници, особено со Соединетите Американски Држави. Ние како Општина ќе ги ставиме на располагање сите расположливи капацитети и оваа здружена воена вежба ќе ја има нашата максимална логистичка поддршка”, истакна градоначалникот Арбен Таравари.

Комбинираните воена вежба во Гостивар ќе се одржи на 1 јули, а вакви маневри ќе се одржат и во 7 други градови во РСМ. На гардски плоштад ќе бидат изложени воени средства на Армијата на САД и Армијата на РСМ.

Вреди да се истакне дека градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, е поканет да присуствува на Денот за високи гости што ќе се одржи на 17 јуни на воениот полигон Криволак.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

17.5.2019

Почитувани граѓани,

Ве известуваме дека утре (сабота) во 8:00 часот ќе започнат градежните работи за реконструкција на улица “Слободан Пепоски”, која ја поврзува улицата кон градската болницата со улица “ЈНА“.

Реконструкцијата вклучува гребење и ископ на постоечкиот асфалт и поставување на нов асфалтен слој.

Додека ќе траат работите, сообраќајот на возила и пешаци ќе се одвива во потежнати услови, а во одредени временски периоди ќе биде и во прекин.

Општина Гостивар ви се заблагодарува за разбирањето.

Служба за информирање

Општина Гостивар се опреми со возило за собирање кучиња скитници

13.05.2019

Како општина која предводи во справувањето со кучиња скитници во полошкиот регион, Општина Гостивар денеска се снабде со специјално возило за оваа намена. Возилото доаѓа како донација во рамките на проект финансиран од ЕУ и имплементирана од УНДП во соработка со Центарот за развој на полошкиот плански регион за долгорочно решевање на проблемот со кучиња бездомници.

Возилото, градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, му го предаде директорот Центарот за развој на полошкиот плански регион – Фатмир Саити, кој што откако ќе се регистрира, Општината ќе му го предаде на Јавното претпријатие “Комуналец”.

По примо-предавањето на возилото, градоначалникот Таравари и директорот Саити, одржаа прес-конференција.

“Во насока на долгорочно решение на проблемот со бездомни кучиња, Општина Гостивар има направено неколку значајни чекори со отворање на стационар и со вакцинирње и стерилизација на 240 кучиња скитници досега. Благодарение на еден проект со УНДП наскоро ќе биде отворен стациона со трипати поголем капацитет од постоечкиот и се надеваме дека тоа ќе не доведе во поволна ситуација. Птри оваа прилика, му благодарам на директорот на Центарот за развој на полошкиот плански регион г. Фатмир Саити што ја вреднуваше нашата досегашна работа и ја избра Општина Гостивар за предавање на оваа донација “, истакна Таравари.

Директорот Фатмир Саит информираше дека специјалното возило има капацитет за превезување на 10 кучиња скитници и дека возилото всушност е наменето за Полошкиот регион, но додека не се отврои Регионален центар за справување со кучињата скитници, возилото му се доделува на Гостивар како пштина која до сега превдои во справувањето со овој проблем.

Градоначалникот Таравари и директорот Саити, на прес-конференцијата и одговорија на бројни прашања на новинарите, при што најавија дека наскоро ќе почне асафлтирањето на патот до депонијата Русино и дека проблемите во врска со експропријацијата на тој пат се при крај. А во иднина ќе се изгради и пат од кај депонијата до магистралата Гостивар-Кичево, за да камионите со отпадоци кои доаѓаат од други општини, не поминуваат низ градот.

Служба за информирање

 

Се санираат главните градски улици во Гостивар

10.05.2019

Општина Гостивар започна со санирање на главните градски улици на градот.

Првично ќе се закрпат ударните дупки на улица Илинденска и дел од улицата “Живко Брајкоски”, а потоа ќе се интервенира и на улиците каде што интервенцијата е неопходна.

– Од увидот на терен констатиравме дека од главните градски улици, улицата Илинденска од кај поранешен Млин до зилезот од градот, како и на кракот до железничкиот премин, асфалтот е многу оштетен и има многу удартни дупки. Така што започнавме со работите токму во овие делови. По санација на овие улици, ќе продолжиме со санација и на другите градски улици каде што ќе оцениме дека интервенцијата е неопходна “, вели Бесим Догани – одговорен во Канцеларита за локален економски развој и имплементација на проекти при Општина Гостивар.

Од ЛЕР канцеларијата информираат дека во тек се градежните работи за асфалтирање на една улица во населбата Карагач, во должина од 365 метри и широчина од 5 метри. Во периодот што следува, ќе се реализираат и други инфраструктурни проекти во рамките на Развојантаа програма на Општина Гостивар за 2019 година, чија реализација беше во застој поради неможноста на отворање тендери во изборен период.

Служба за информирање

Младите Гостивар ќе го красат паркот и шеталиштето на реката Вардар

09.05.2019

Во рамките на проектот “Интеграција на младите во образованието” учениците од две средни училишта и едно основно училиште во градот Гостивар, ќе спроведат серија активности за дополнително одредување и одржување на градскиот парк и шеталиштето на реката Вардар.

Активностите започнаа денес, при што организаторите поделија маички и опрема за работа за учениците од средното економско и средното техничко училиште, како и учениците од ОУ “Единство”. Во рамките на проектот, учениците ќе ги офарбаат клупите кај шеталиштето, ќе се означи велосипедската и пешачката патека, ќе се постават рамки за паркирање на велосипеди долж шеталиштето и други слични активности во поглед на уредување и одржување на овој дел кој е доста фреквентиран од страна на граѓаните во слободно време, особено од помладите генерации.

Почетокот на активности го проследе и градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, кој поздравувајќи ја активноста, искористи прилика да им го честита на присутните на 9 мај – Денот на Европа.

“Почетокот на активностите во рамките на овој проект се совпаѓа со Денот на Европа, ден од големо значење, особено за нас кои стремиме да стананеме дел од големото семејство на ЕУ. Посакувам што поскоро да го славиме овој ден како рамноправна членка на големото европското семејство”, истакна Таравари.

Проектот “Интеграција на младите во образованието” е финансиран од УСАИД, а го поддржува Општина Гостивар и ЈП “Паркиралишта и зеленило”.

Служба за информирање

Поправки во Средното техничко училиште во Гостивар

08.05.2019

Во Техничкото средно училиште “Гостивар” во тек се низа работи за подобрување на условите.

Со средства обезбедени од Министерството за образование и наука се врши поправка на дотраениот кров на спортската сала, а се прават и други интервенции со сопствени средства на училиштето.

Во тек е реконструкција на системот за централно греење, односно вградување на два котли за ложење на дрво и пелети.

Исто така се поставуваат безбедносни камери во и вон од училишните објекти.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

08.05.2019

Ги информираме граѓаните дека утре (четврток) ќе започнат градежните работи за асфалтирање кракот на улица Боге Вељаноски во населба Карагач, со должина 365 м и ширина од 5 м.

Додека траат работите, сообраќајот на возила и пешаци ќе се одвива во отежнати услови, па затоа ги молиме граѓаните за разбирање.

Со почит,

Служба за информирање – Општина Гостивар

Започна активности за уредување на дворовите во некои училишта

07.05.2019

Денoвиве, Општина Гостивар во соработка со Јавното претпријатие “Јавни паркиралипта и зеленило” ги уреди дворовите на некои основни и средни училишта во градот и во селото Дебреше.

Со активноста беа опфатени ООУ “Исмаил Ќемали”, ООУ “Единство”, ООУ “Фаик Коница” – с. Дебреше, Средно еконосмко и Средното техничко училиште.

Со вакви активности ќе се продолжи и во другите општински училишта и детските градинки во Гостивар.

Центар за информирање

СООПШТЕНИЕ

28.02.2019

Поради дефект во главниот цевковод Ф 500 во близина на село Равен, во четврток (2 мај) од 9:00 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода
Од ЈП „Комуналец„ – Гостивар, информираат дека прекинот ќе трае до целосно отстранување на дефектот, а додека ќе траат работите, без вода за пиење ќе остане цел град и слата кои со вода се снабдуваат од градскиот водовод.
Општина Гостивар бара разбирање од граѓаните.
Служба за информирање