Прес конференција: Вистината за разрешувањето по 6-ти пат на директорите на училишта

На денешната прес конференција во врска со разрешувањето на директорите Гостиварските училишта се изјасни Шкелќим Весели од правната служба на општина Гостивар.

Познато е дека два пати по ред на градоначалникот на Гостивар му се одземаат надлежностите од страна ана министерот за образование, во делот на назначување и разрешување на директори.

Во периодот кога надлежностите ги врши министерот, сите дејствија ги преезема во име и за сметка на градоначалникот на Гостивар, како што е наведено во диспозитивот на решението.

Со првото одземање на ингеренциите, министерот назначи директори во сите oпштински основни и средни училишта  во Гостивар. Исто така, има посебен случај бидејќи министерот во овој период го прогласи за ништовно решението за избор на директор во ООУ Перпарими, со образложение дека јавниот оглас не бил во согласност со законот.

Со враќање на надлежностите и знаејќи за решението на министерот, Градоначалникот на Гостивар му се обрати на Државниот просветен инспектоарт (ДПИ), за даја  утврди тврдувајќи состојбата во сите училишта на Општина Гостивар.

ДПИ со известување има утврден дека во сите училишта јавниот оглас за избор на директор не било во согласност со законот.

По истекот на решението за одземање на ингеренциите, градоначалникот ги презеде сите дејствија во согласност со законот за евитирање на незаконскитените дејствија на министерот во негово име и сметка. Имено, градоначалникот, во сите основни училишта ги поргласи за ништовни решенијата за избор на директори, бидејќи јавниот оглас за нивен избор не бил во согласност со законот, а бидејќи Законот за средно образование не предвидува точно на колку дневни весници мора да се објави огласот, е извршено разершувањето на директорите.

По овие дејстива, Државниот просветен инспектоарт изврши вонреден надзор во сите училишта. За истиот случај, имаме две различни уптаства од нивна страна.

Во ООУ Исмаил Ќемали, беше констатирано дека нема никаков прекршок од страна на градоначалникот.

За истиот случај во едно друго основно училиште, е дадено упатство за други дејствија

Целата оваа постапка е забрзана од страна на Државниот просветен инспектоарт за да се стигне до политичката цел, да му се одземат овластувањата на градоначалникот. Така, мисијата на ДПИ била да се дојде до одземање на надлежностите, знаејќи дека Второстепената комисија за одлучување на управна постапка постапка по работни односи е надлежно тело за одлучување.

Министерот за образование му ги одзема надлежностите на градоначалникот без да има  одлука од второстепената комисија како надлежен орган, со цел тој да одлучува врз основа на одлуката на комисијата.

Потоа, имаме одлуки на второстепената комисија кои се идентични со првото решение со кое се одземаат надлежностите. Тука се нагласува дека градоначланикот не е ниту првостепено, ниту второстепено тело, ниту орган кој може да врши контрола! Јавно ги прашуваме овие институциикаков орган е  тогаш градонаќалникот?

Градоначалникот е првостепен орган, во чије име и сметка министерот за образование назначил и разрешил директори во својство на првостепен орган во периодот во кој ги извршувал надлежностите во тој дел. Нe може некој во име и за сметка на градоначалникот да може тоа да го стори, а за истите постапки градоначалникот да нема можност во свое име и за сопствената сметка да дејствува.

Мини-спектакл со деца со посебни потреби во рамките на Културното лето Гостивар 2019

26.07.2019

На вториот ден од Културно лето Гостивар 2019 година, кое и годинава се одржува под истото мото “Добредојдовте иселеници”, се одржа активност насловена “Спортот не обединува”. Оваа активност која личеше на мини-спектакл, се одржа во спортската сала “Риниа” и беше посветена на деца со посебни потреби.

За доборото расположение на децата се погрижи Карате клубот “Азиарт” под раководство на каратистот Берат Јакупи, а сите деца учествуваа во спортски и забавни активности.

Активноста беше поддржана од страна на Општина Гостивар во соработка со Здружението за лица со попреченост “Заедно можеме”.

Од Секторот за јавни дејности, велат дека Општина Гостивар му посветува посебно внимание на оваа категорија деца и ќе продолжи да организира или поддржува било каква активност во правец на нивната социјална инклузија.

Вечерва, на третата вечер од Културното лето, гсе отвора The Park Festival каде што ќе настапи MC Kresha Lirical Son и неколку диџеи.

Служба за информирање

Успешен почеток на Културно лето Гостивар 2019 – реализиранои два проекти со повеќе активности

25.07.2019

Културното лето Гостивар 2019, кое и годинава го држи истото мото “Добредојдовте иселеници”, започна вчера со два проекта, при што се спроведоа низа културни и спортско-рекреативни активности.

Во текот на денот се одржа “Fly, bike and hike”, проект на Амбасадата на Обединетото Кралство и Амбасадата на Крачлството Холандија со поддршка од Општина Гостивар, при што имашеше летање со параглајдер над село Чегране, марш со велосипеди од општинската  зграда до филтер-станицата во Вруток, како и пешачење во природа покрај реката Вардар од Вруток го градот.

 

“Fly, bike and hike”, е активност во рамките на проектот “Зајакнување на одржливоста против насилен екстремизам на локалните заедници во Македонија”.


Во активностите се вклучи и градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари во придружба на британската амбасадорка Рејчел Галевеј и заменик-амбасадорот на Холандија Андри Ван Менс.

На вечер младите од Гостивар имаа можност да се забавуваат на градскиот плоштад под музичките звуци на нивните врсници  на концертот насловен “New Stars are Coming”, каде што настпија пејачи од различни етничка припадност, во организација на Младинскиот совет на општина Гостивар.

Вечерва на програмата е активноста насловена “Спортот не обединува” која ќе се одржи во спортската сала “Риниа”, со почеток во 18:00 часот, со учество на деца со посебни потреби.

Служба за информирање

Известување за спроведување на спортскa активност “Летај, планинари и вози велосипед” во општина Гостивар во рамките на проектот „Јакнење на отпорноста на локалните заедници кон насилен екстремизам во Македонија “

Почитувани,

Центар за заедничка основа ЦЗО Скопје со поддршка од Британската амбасада и Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје го спроведува проектот наречен ” Јакнење на отпорноста на локалните заедници на насилен екстремизам во Македонија “, со времетраење од 15 октомври 2018 до 15 октомври 2020 година. Проектот има за цел да ја поддржи националната стратегија и акциониот план на NКСНЕБПТ (Национален комитет за борба против насилниот екстремизам и борба против тероризмот) преку соработка помеѓу локалните актери вклучувајќи граѓански, верски и младински лидери и локални/централни власти за прашањата на БНЕ и преку формирање на Акциски тимови во заедницата (АТЗ) во рамките на трите пилот општини, Чаир, Гостивар и Кичево.

Покрај овие активности ќе се организираат спортски и културни настани во трите пилот општини каде ќе учествуваат млади, граѓани на Општина Гостивар. Втората спортска активност во Општина Гостивар е предвидена да се организира на 24.07.2019 (среда) и истата вклучува елементи на соработка, комуникација и поврзување на младите од различно етничко потекло, воедно промовирајќи толерантност, мирен соживот, социјална кохезија и соработка на ниво на култура. Спортската активност “Летај, планинари и вози велосипед” ке започне во 10.00 часот во Село Корито. Во текот на првиот час, професионални параглајдеристи ќе летаат заедно со заинтересираните учесници. Стартна точка на летање со параглајдер ќе биде во селото Корито, додека спуштање во селото Чегране. После параглаидинг следи велосипедизмот, каде учесниците ќе доаѓаат со свои велосипеди и ќе возат велосипед од Гостивар до Вруток. На крајот, учесниците ќе планинарат на кејот на реката Вардар, почнувајќи од Вруток до Гостивар.

Во 12.30 Градоначалникот на Општина Гостивар, Г. Арбен Таравари ќе ја пречека Нејзиното Височество Амбасадорот на Обединетото Кралство Г-ѓа Рејчел Галовеј во Вруток на не-формална средба, потоа Г-ѓа Галовеј ќе присуствува на планинарење од Вруток до Гостивар.
Покрај граѓаните, професионалните велосипедисти и парапагалисти ќе бидат дел од еднодневниот настан.
Настанот нема да има официјални говори, ќе биде фокусиран на промовирање на спортот како вредност и возење велосипед како еколошки и здрав начин на превоз.

За подетално информирање и подготовка околу овој настан слободно контактирајте ме на моб. 078/243-953.

Однапред Ви благодарам за соработката.

Презентирана агендата на Културно лето – Гостивар 2019

22.07.2019

На денешната прес конференција, соработничкта за култура при Општина Гостивар, Имерлије Салиу ја презентираше агендата со активности во рамките на “Културно лето – Гостивар 2019”, кое и годинава го држи истото мото “Добредојдовте иселеници”, бидејќи се совпаѓа со престојот на нашите иселеници во родниот крај.

“Во агендата опфатени се разновидни културни проекти кои имаат финансиска и логистичка поддршка од Општината. Важно е да се напомене дека во овие активности се вклучени сите етнички групи кои живеат во нашата општина без исклучок, како и сите верски зедници. Годинава новост е The Park Festival, проект финансиран од Министерството за култура, од Општина Гостивар како и со сопствени средства на Здружението Inbox Entertaiment, на кој публиката ќе може да ужива во наредните два викенда, и тоа: 26, 27, 28 јули и 2, 3, 4 август“ истакна г-ѓа Салиу.

Таа информираше дека друг настан е “Fly Hike and Bike”, проект поддржан од Велика Британија, каде што граѓаните доброволоно ќе се приклучат на параглајдинг, велосипедизам и пешачење.

“Во рамките на Културното лето, четири проекти се финансиски поддржани и организирани од самата Општина, и тоа: New Stars Are Coming” – мултиетнички проект за промовирање на нови уметници од нашиот град, потоа Концерт со Илахии. Ќе има и Стенд ап комедија со Хасим Мемиши Сопи, како и манифестација посветена на Илинден“, рече во продолжение Имерлије Салиу.

Таа појасни дека во рамките на активностите е и проектот од Здружението Заедно Можеме, насловен “Спортот не обединува” каде учесници ќе бидат лица со посебни потреби. Како и научна конференција на тема “Етнокултурата во гостиварскиот крај”

“Како што можете да забележите, простор за соработка имаа сите здруженија и граѓани кои имаат желба и волја за соработка“, подвлече Салиу.

Таа ги повика граѓаните на Гостивар да станат дел од оваа агенда, а на иселениците им посака пријатен престој во родниот крај.

Служба за информирање

 

JП “Јавни паркиралишта и зеленило” – Гостивар, ги забележува најдобрите резултати од своето основање

22.07.2019

Јавното претпријатие за управување со јавни паркиралишта и зелени површини од Гостивар, во последниве месеци ги има зајакнато активностите и забележува најдобри резултати од своето основање.

Во големиот градски парк само што заврши вградувањето на автоматскиот систем за наводнување, а во тек е уредувањето на нови површини со декоративни цвеќиња на страната покрај улицата во населба Дутлoк. Кружните текови низ градот добиле сосема нов изглед, а направено е и хортикултурно уредување на дворовите на некои општински училишта.

“Граѓаните го сакаат зеленилото и убавото. Во тоа што го работиме не поддржуваат не само граѓаните на општина Гостивар, туку и од други градови и велат дека нашата работа треба да послужи како пример и за другите општини. Согласно финансиските можности и капацитети со кои располагаме, ќе продолжиме да работиме во градот, но и во селата за да создадеме што е можно повеќе зеленило и хортикултурно уредени површини”, истакнува Беким Челебиу – директор на ЈП “Јавни паркиралишта и зеленило “.

Челебиу вели дека за секоја активност на претпријатeто со кое тој раководи, има безрезервна поддршка од градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари.

Тој ги повикува граѓаните да се грижат за зелените површини, бидејќи тие се заедничко богатство.

Служба за информирање

Наскоро ќе се отвори уште една детска градинка во Гостивар

19.07.2019

Во зградата на поранешното Основно училиште во село Долна Бањица, се работи интензивно за нејзина адаптација во Градинка.

Станува збор за инвестиција на Општина Гостивар во износ од околу 50 илјади евра, со што ќе се направи целосна реконструкцијата на објекот.

Внатрешната и надворешна реконструкција опфаќа нова електрична инсталација, нови санитарни јазли, керамички плочки, нов систем за водоснабдување и канализација, а и старите прозорци ќе се заменат со прозорци со енергетска ефикасност. Што се однесува до централното греење, ќе се инсталира топлинска пумпа како најсовремен стандард.

Се очекува работите да завршат наскоро, а новата детска градинка ќе биде подготвена да прифати деца од сите националности, односно нивното згрижување и воспитување да се одвива на албански, македонски и турски јазик.

Од Секторот за јавни дејности при Општина Гостивар, велат дека ова се должи на фактот што на листата за чекање на ЈУДГ “Детска радост” бројот е постојано висок и дека ова ќе биде добра прилика, особено за жителите на двете Бањици на наслебите Дутле, Леска, Бањешница и Фазанерија, да ги запишат децата во новата градинка.

Служба за информирање

Дебреше доби современ стадион за мал фудбал

18.07.2019

Едно од главните барања на жителите на село Дебреше, воедно и ветување на градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, деновиве се оствари целосно. Дебреше доби стадион за мал фудбал кој ги задоволува сите современи стандарди.

“Ова беше едно од главните барања и потреби на Дебреше. Ние како општина настојуваме да инвестираме што е можно повеќе за да создадеме што подобри услови за нашите деца и младите, за да барем малце влијаеме во опаѓање на иселувањето на младите и спречување на девијантни појави кај оваа возрасна група. Стадионот што го изградивме во Дебреше ги исполнува сите современи стандарди и посакувам младите од селото да го користат што повеќе и подолго”, вели градоначалникот Арбен Таравари.

За асфалтирање и поставување на вештачка трева со еколошки гранулат, седишта и клупи, Општина Гостивар платила околу 50 илјади евра, а покрај тоа се извршени и дополнителни работи за кои се ангажираше и Месната заедница.

 Служба за информирање

Се работи интензивно во проширување на канализациона мрежа во повеќе гостиварски села

17.07.2019

Општина Гостивар преку Јавното претпријатие за комунални дејности “Комуналец“ – Гостивар, ја проширува канализационата мрежа во повеќе села, при што прситап до канализација ќе имаат околу 10 отсто од вкупното население во општина Гостивар.

Во село Чајле се работи на канализациона мрежа со вкупна должина од 3022 метри каде што по завршување на работите, сите домаќинства од селото ќе имаат прситап во канализација.

Пред завршување се работите за изградба на канализација во село Горна Бањица во должина од 3199 метри, со што ова село кое досега немаше воопшто канализација, целото ќе биде опфатено со канализациона мрежа.

Од друга страна, продолжуваат работите за изградба на канализација во село Беловиште, а деновиве започна и изградбата на канализација во дел од населба Бањешница во должина од 180 метри.

По завршување на изградбата на канализационата мрежа во село Здуње, во тек е доведувањето во пвобитна состојба, односно се асфатираат оштетените делови од улиците при изведба на градежните работи.

“Ова подразбира дека околу 10 отсто од населението на општина Гостивар, кои досега не биле приклучени на канализациона мрежа, веќе се или наскоро ќе бидат приклучени. Планираме во блиска иднина ќе продолжи проширувањето на канализационата мрежа и во неколку околни села каде нема канализација во одрдени делови, како што е случајот во село Равен, како и во неколку градски населби каде што недостасува канализација во неколк улички“, вели Исак Лазами – директор на ЈП Комуналец.

Ова претпријатие актуелно работи и на инсталација на нова водоводна линија во село Чајле во должина од 450 метри.

Служба за информирање