ИЗВЕСТУВАЊЕ: Во петок ќе се изврши првата терестичка дезинсекција на подрачјето на општина Гостивар

09.07.2018

Се известуваат граѓаните дека на 12.07.2018 (петок), ќе се изврши првата терестичка дезинсекција во подрачејто на Гостивар за уништување на возрасните комарци и останати штетници.
Дезинфекцијата ќе се изведе навечер, после 24:00 часот до раните утрински часови, само под поволни временски услови.

Локациите каде што ќе се врши терестичка дезинфекција, се следните:
Ул. “Живко Брајкоски” – Градски парк од левата страна на реката Вардар, ул. “М.Ч. Филипоски” – Градски парк од десната страна на реката Вардар, Градска болница, ул. “ЈНА” до Здуњска раскрсница, коритото на реката Вардар во атарот на село Равен, каналот од Здуњска раскрсница – Шетса зона – Малеарди – ул. “Борис Кидрич“ – ул. Беличица до населба Фазанерија – населено место Бањица – Булевар “Браќа Ѓиноски“, преку градски плоштад до излезот на градот кон село Чајле се река Јахорка во село Форино.

Во случај на време со дожд или силен ветер, дезинсекцијата ќе се одложи за утредента или било кој друг ден со поволни временски услови.
За дезинсекцијата ќе се употреби средството Aurodil во концентрација пропишана од производителот по упатство за употреба во однос 50 мл/5 л. Раствор.

Се молат одгледувачите на пчели да ги преземат соодветните мерки за заштита, значи да ги засолнат пчелите во нивните сандаци, да обезбедат потребна количина на вода за држење на пчелите затворени минимум 5-6 часа пчела по третманот на подрачјето.
Дезинсекцијата ќе ја изведе Д.П.Т.У. ПЛАНТ МЕДИКА

Служба за информирање

Наредната недела ќе се отвори Канцлеаријата за иселениците при Општина Гостивар

04.07.2019

На 15 јули (понеделник) ќе почне со работа Канцеларијата за иселеници при Општина Гостивар.
Канцеларијата ќе биде отворена до 23 август (петок), за да повторно се отвори во месец декември кога нашите иселеници ќе дојдат да го поминат одморот во родниот крај.

Канцеларијата за иселеници ќе работи во форма на “Едношалтерски систем”, а работното време ќе трае од 08:00 до 20:00 секој работен ден.

Отворањето на оваа канцеларија се прави со цел да им ги олесниме до можен максимум административни процедури во Општината.

Канцеларијата за иселеници се наоѓа во Центарот за општински услуги, во приземјето на седиштето на Општина Гостивар.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

03.07.2019

Почитувани граѓани,

Поради дефект во главниот цевковод Ф 500 во село Вруток, утре (четврток) од 8:00 часот ќе има прекин во снабдувањето/

Од ЈП “Комуналец“ – Гостивар, информираат дека прекинот ќе трае до целосно отстранување на дефектот, а додека ќе траат работите, без вода за пиење ќе остане цел град и селата кои со вода се снабдуваат од градскиот водовод.

Општина Гостивар бара разбирање од граѓаните.

Служба за информирање

Се подготвува за асфалт улица Слободан Пепоски и две странични патеки

03.07.2019

Влезени се во завршна фаза работите за целосна реконструкција на улица Слободан Пепоски во централното градско подрачје на Гостивар.

Улицата има должина од 265 метри, со просечна ширина од 7 метри. Градежните работи ги изведува АД Пелагонија, а според догворот бр..24-2217 / 7 вкупната вредност е 1,7 милиони денари без ДДВ, средства обезбедени од Буџетот на Општина Гостивар.

Во меѓувреме, за да им се излезе во пресрет на барањата на месните жители,  се склучи  анек договор со вредност од 330 илјади денари без ДДВ за асфалтирање на две сгтранични патеки, едната со должина од 50 метри и другата 30 метри со просечна ширина од 4 метри.

Покрај тоа, поради дотраеноста на водоводната и канализациона мрежа, се изврши целосна нивна реконструкција, со што за десетици домаќинства од оваа населба се решија три клучни проблеми истовремено.

Служба за информирање