Гостивар – Координативно тело за ефикаснo и безбеднo доставување на хуманитарната помош

31.03.2020

Предлогот од вчерашниот редовен состанок на Кризниот штаб на Гостивар за општините Гостивар, Врапчиште и Маврово-Ростуше, за формирање на Координативно тело за ефикасно и безбедно дистрибуирање на пакети со прехранбени производи и средства за хигиена и дезинфекција, се оствари денес.

На денешната средба, со која претседаваше градоначалникот на Гостивар, Aрбен Таравари, присуствуваа претставници на Општинската организација на Црвениот крст – Гостивар како и на многу невладини организации и хуманитарни здруженија кои дејствуваат на поширокиот гостиварски регион.

Се одлучи распределбата на храна за семејства со социјален ризик и на старите лица и лица со здравствени проблеми да се врши  преку волонтерите на ОК на Црвениот крст во Гостивар, како и други лица кои во меѓувреме ќе бидат обучени за безебдна дистрибуција на хуманитарна помош.

Градоначалникот Арбен Таравари рече дека ова унификација во овој период доаѓа како дополнителна мерка за заштита на граѓаните од пандемијата на ЦОВИД 19.

На Црвениот крст ќе му помага новоформираното Координативно тело во чиј состав ќе има претставници од локалната самоуправа и од хуманитарните здруженија.

Градоначалникот Таравари исто така нагласи дека ќе се заложи да  во четвртокопт или во петокот, да се организира еднодневна обука од страна на Институтот за јавно здравје и Клиниката за инфективни болести, со цел да се зголеми бројот на овластени волонтери за ваков вид активности во состојба на епидемија.

За претседател на Координативното тело се избра Лулзим Хазири од Асоцијацијата за демократски иницијативи – АДИ од Гостивар, а членови ќе бидат секретарката на ОО Црвени крст – Гостивар, Мерита Алили, раководителката за социјални рпрашања при Општина Гостивар, Афердита Хамза и по еден претставник од здруженијата кои собираат и дистрибуираат хуманитарна помош.

Служба за информирање

Состанок на Кризниот штаб – Гостивар останува само со едно заразено лице

30.03.2020

Кризниот штаб во Гостивар, во кој се опфатени општините Гостивар, Врапчиште и Маврово-Ростуше, одржаа состанок на кој се разгледа актуелната состојба со коронавирусот и се утврдија мерките што треба да се преземат во наредниот период.

Состанокот со кој, во својство на пертседател на Кризниот штаб, го престедаваше градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, а присуствуваа и градоначалниците на Врапчиште Исен Шабани и на Маврово-Ростуше, Медат Куртовски.

Тројцата градоначалници и претставници на соодветните институции и органи известија за актуелната состојба, мерките што ги преземаат и предизвиците со кои се соочуваат.

Меѓу оние кои рапортираа беа началникот на ОВР – Гостивар, директорите на Општата болница и на Здравствениот дом, претставничката на Центарот за управување со кризи, претставничката од Дирекцијата за спасување, како и претставници на разни инспекторати, кои нивните надлежности ги спроведуваат на ниво на трите општини.

За разлика од претходните состаноци, денес беа поканети и претставници на Црвениот крст – Гостивар и невладини организации.

Општ заклучок беше дека ситуацијата генерално е под контрола и дека проблемите со кои се соочуваат и институциите и самите граѓани се прифатливи и може да се минимизираат со засилена соработка и координација.

Во поширокиот гостиварски регион има само една жена регистрирана со коронавирус, која утре ќе биде пуштена на домашно лекување но ќе биде во самоизолација наредните 14 дена, а вкупно тестирани се 36 лица.

За да се канализира дистрибуцијата на помош за ранливите семејства, утре во 11:00 часот ќе се одржи состанок во салата Советот на Општина Гостивар за да се утврдат мерките што треба да се преземат во согласност со нормите за итни случаи.

Градоначалникот на Гостивар им се заблагодари на институциите што ја извршуваат својата должност на потребно ниво, а особено на граѓаните за нивното совесно однесување и за почитување на препораките на Владата.

Наредниот состанок на Кризниот штаб, градоначалникот Таравари го закажа за во четврток во 11:00 часот во салата на Советот на општина Гостивар.

Служба за информирање

 

Во време на пандемија и со партиска директива, Општина Гостивар останува без пари во буџетот

26.03.2020

На Општина Гостивар од денес му е  блокирана сметката, иако со владина одлука извршителите немаат право да водат извршна постапка. За да ситуацијата стане уште поалармантна, ова се случува кога целиот свет води битка против пандемијата „Ковид 19“.

Наредбата да се остави Гостивар без пари во овој период дојдена е со директивите на еден политички субјект во Гостивар кој, во годините кога раководеа со локалната власт, Гостивар го потонаа во долгови. За време на своето владеење, таа  партија им исплатувала на пожарникарите 20 отсто помала плата од предивената со закон.

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, на прес-конференција објасни дека и покрај договорот постигнат со пожарникарите, долгот да биде прифатен и платен на рати, партијата им дала наредба на своите милитанти вработени во ППТЕ Гостивар, постапката оди на извршување.

„И покрај ова, им велам на граѓаните да бидат комотни, затоа што ќе ја надминеме оваа состојба и покрај тоа што се случува во многу тежок период, на една институција да му се блокира сметката и тоа е скандалозно“, изјави градоначалникот. Гостивар, Арбен Таравари и додаде дека долгот кон пожарникарите е создаен во текот на 2015, 2016 и 2017 година.

Сумата што треба да им се исплати на пожарникарите е околу 100.000 евра и ќе биде тешко да се соберат овие пари за неколку дена, во услови кога граѓаните не плаќаат даноци заради состојбата која преовладува во земјава.

За ова, градоначалникот Таравари го информирал и техничкиот премиер Оливер Спасовски, кој што рекол дека нема сознанија за случајот.

Служба за информирање

КРИЗЕН ШТАБ

Редовен состанок на Кризниот штаб на општините Гостивар и Врапчиште.
Заклучоци од состанокот на Кризниот штаб – Гостивар, одржан на 23.03.2020 година во салата на Советот на општина Гостивар.
1. Состојбата во Гостивар е под контрола, сè уште има само еден потврден случај на коронавирус:
2. Се почитуваат препораките на Владата на РСМ;
3. Секоја институција да инсистира на лична хигиена и физичка дистанца;
4. Изолација и што помалку контакти со постари лица и со коморбидитети (хронични заболувања);
5. Институциите продолжуваат да комуницираат едни со други со единствена цел да бидат што е можно поефикасни во мнастаната ситуација;
6. Ситуацијата е сериозна, но нема простор за паника;
7. Следниот состанок на Кризниот штаб се закажува за 26.03.2020 (четврток) во 10:00 часот.

ИЛУСТРАЦИЈА

Една кратка илустрација за силата и важноста на социјалната дистанца во овие важни мигови во борбата против ширењето на COVID-19.
Ве молам, почитувајте ја социјалната дистанца и останете дома!

#БезПаника #ОстанетеДома

ИЗВЕСТУБАЊЕ

Мобилните екипи за помош на возрасните и изнемоштените лица, во општина Гостивар функсионира непрекинато.
Сите членови на овие тимови се професионално изучени како најуспешно да ја извршат нивната обврска.
Ние сме еден град, ние сме една куќа!
Ве молиме, контактирајте ги овие броеви:
072 577 713
072 577 741

Известување

20.03.2020

Почитувани граѓани,

Ве известуваме дека од понеделник (23.03.2020) општиснката администрација  че работи со скратено работно време, односно од 09:00 до 13:00 часот.

Сé додека се во сила владините мерки за заштита од пандемијата со корноавирусот, ќе се работат само неодложни предмети.

Центарот за општиснки услуги што се наоѓа на презимејтео на општинска зграда, ќе продолжи со дежурство  до 16:00 часот.

Бараме разбирање од ваша страна и ве повикуваме да се придржувате кон препораките за заштита од коронавирусот.

#БезПаника

#СедиДома

Служба за информирање

известување

20.03.2020

Почитувани граѓани,

Ве известуваме дека големиот градски пазар нема да работи во наредните 30 дена.

Ова е заедничка одлука на градоначалникот Арбен Таравари и на Кризниот штаб во Гостивар, како и со разбирање од страна на раководителите на Претпријатието “Прогрес пазари“’ кое управува со големиот Градски пазар.

Бараме разбирање од граѓаните и апелираме да се придржуваат кон препораките за заштита од пандемијата на коронавирусот.

#БезПаника

#СедиДома

Служба за информирање

 

Состанок на Кризниот штаб во Гостивар – состојбата е под контрола

19.03.2020

Кризниот штаб во Гостивар, во кој се опфатени општините Гостивар, Врапчиште и Маврово-Ростуше, одржаа состанок на кој се разгледа актуелната состојба со коронавирусот и се утврдија мерките што треба да се преземат во наредниот период.

Состанокот со кој, во својство на пертседател на Кризниот штаб, го престедаваше градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, а присуствуваа и  градоначалниците на Врапчиште Исен Шабани и на Маврово-Ростуше, Медат Куртовски.

Тројцата градоначалници и претставници на соодветните институции и органи известија за актуелната состојба, мерките што ги преземаат и предизвиците со кои се соочуваат.

Меѓу оние кои известуваа беа командандирот на Полициската станица Гостивар, претставник од Основното јавно обвинителство, директорите на Општата болница и на Здравствениот дом, претставничката на Центарот за управување со кризи, претставничката од Дирекцијата за спасување, како и претставници на разни инспекторати, кои нивните надлежности ги спрвоедуваат на ниво на трите општини.

Општ заклучок беше дека ситуацијата генерално е под контрола и дека проблемите со кои се соочуваат и институциите и самите граѓани, се надминливи и можат да се минимизираат со засилена соработка и координација.

Од состанокот произлегоа следните заклучоци:

– Доследно да се почитуваат препораките на Владата и воопшто да не се прави компромис

– Сите институции да го искористат нивното влијание со цел граѓаните да останат дома

– Да се развие стратегија за изолација на потенцијални случаи заразени со корона вирус и да се обезбедат соодветни услови

– Да се одржи високо ниво на хигиена во сите државни и општински институции

– Движењето на граѓаните да се сведе на можен минимум

– Соработката помеѓу институциите да се подигне на максимално ниво

Исто така, вреди да се напомене дека на состанокот беше заземен став Градскиот пазар да биде затворен, иако за работата на пазарите на отворено, во моментов нема дефинирана одлука од страна на Владата.

Наредниот состанок на Кризниот штаб, градоначалникот Таравари го закажа за во понеделник во 10:00 часот во салата на Советот на општина Гостивар.

Апелот до граѓаните останува ист: Паника НЕ, внимателност ДА. Останете дома!

Служба за информирање