Состанок на Кризниот штаб – во гостиварскиот регион само пет активни случаи со Ковид 19

Во гостиварскиот регион, односно во општините Гостивар, Врапчиште и Маврово-Ростуша, од 260 тестирани, има 5 активни случаи со Ковид-19. Од активните случаи, 1 лице е од општина Гостивар и по 2 лица од општините Врапчиште и Маврово-Ростуша.

Овие податоци, на денешниот 16-та редовен состанок на Меѓуопштинскиот кризен штаб, ги објави градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари оценувајќи ја состојбата со Ковид 19 како стабилна.

Во својство на претседател на Меѓуопштинскиот штаб, Таравари рече дека ќе му предложи на Централниот штаб да ги олесни рестриктивните мерки, така да полицискиот час започне од 23 часот, и да почнат со работа терастите на кафетериите и рестораните.

– Имаме стабилна состојба со само пет активни случаи, но сепак граѓаните мора да продолжат да ги почитуваат препораките на надлежните институции. До Централниот кризен штаб, ќе предложиме намалување на полицискиот час, односно тој да почнува во 23 часот и да трае до 5 часот наутро, а исто така да се дозволи отворање на терасите на кафетериите и рестораните – истакна градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари.

Градоначалникот Таравари појасни дека од денес ќе започне скринингот во градинките, посакувајќи ниту еден вработен од оваа установа да не резултира позитивно со „Ковид 19“, а воедно побара да започне тестирањето или скринингот и во здфравствените институции.

Претставниците на сите институции известија дека состојбата е стабилна и дека сè успешно се управува, додека вообичаеното откритие било дека исто како што ќе се олеснат рестриктивните мерки, така треба и грижата и свеста на граѓаните да не ја вратат пандемијата.

Седиштето за итни случаи одлучи да ги одржи следните состаноци по потреба, не како претходно секоја недела.

Служба за информирање

Општина Гостивар обезбеди нова и модерна опрема за градските градинки

22.05.2020

Општина Гостивар опреми две јавни детски градинки во градот со нов мебел и прибор.

На промовирањето на новата опрема присуствуваше и градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари и неговите соработници, кој што истакна дека вредноста на оваа инвестиција е околу 155 илјади евра.

„Договорот за опремување на овие градинки беше потпишан во декември минатата година и го реализиравме во рекордно време, значи за три месеци, конкретно до март оваа година. Вредноста на инвестицијата достигнува околу 155.000 евра, пари обезбедени од Светската банка, преку проектот Зрижување наа децата од предучилишна возраст во градинките“, изјави градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, кој најави дека благодарение на овој успешен проект, Општина Гостивар  од Светската банка доби исто така и грант од 30.000 евра, со кои пари ќе започне нов проект во текот на наредниот месец.

Новата опрема се состои од елементи за кујните во градинките, клупи, маси, легла и нагледни средства.

Претходно, Општина Гостивар реализираше други инвестиции во овие два објекти, реновирајќи ги нивните покриви и внатрешните простории со средства обезбедени од општинскиот буџет.

Вреди да се спомене дека Општина Гостивар изминативе години преку проектот за подобрување на општинските услуги од страна на Светската банка има добиено средства во висина од 1,5 милиони евра.

Служба за информирање

Градоначалникот Арбен Таравари се сретна со командантот на Ренџерите, Ментор Саити

21.05.2020

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари денеска во својот кабинет прими делегација на Единицата за специјални операции – Ренџери, предводена од командантот на единицата, потполковник Ментор Саити.

На средбата, градоначалникот Таравари и командантот Саити разговараа за состојбата со пандемијата од ЦОВИД-19 и разменија информации за активностите што ги преземаат органите што тие ги претставуваат.

Повод за средбата беше дистрибуција на пакети со прехранбени и хигиенски пакети за 10 социјално загорзени семејства, кои Општината Гостивар ќе ги избере според приоритетната листа за итна помош.

Служба за информирање

Општина Гостивар ги санира ударните дупки и ги бележ улиците

13.05.2020

Општина Гостивар започна да интервенира во санирање на патиштата и затворање на дупките на целата нејзина територија. Работите продолжуваат и денес на различни локации.

Општина Гостивар има годишен договор за санирање на патиштата во градот. Овој договор се спроведува како и претходните две години, без никакви пречки. Ова е најпогодниот период за санирање и пополнување дупки, за кој се надеваме дека ќе ги покриеме без евентуално одложување.

Истото беa отворени во зимската сезона од голомразица и фрлање на абразивен материјал и сол на патот.

Паралелно со пополнувањето на дупките, ги обележуваме и патиштата во местата за поминување на пешаците и местат за паркирање.

 

 

Таравари: Ситуацијата со Ковид-19 е многу стабилна, предлагаме олеснување на рестриктивните мерки

05.05.2020

Во Горнi Полог, односно во општините Гостивар, Врапчиште и Маврово-Ростуша, има само 3 активни случаи со „Ковид-19“. Од вкупно 17 случаи регистрирани од вкупно 225 тестирани лица, 12 се излечени додека 2 лица починале. Од активните случаи, 2 лица се од општина Гостивар (Гортна Бањица) и 1 лице од општина Врапчиште (Градец), а нивната состојба е доста стабилна.

Овие податоци денес ги изнесе градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари на 13-тиот редовен состанок на Меѓуопштинскиот кризен штаб, оценувајќи ја состојбата со Ковид 19 како мошне стабилна.

Во својство на претседател на меѓуопштинскиот штаб, Таравари рече дека ќе му предложи на Централниот штаб да ги олесни рестриктивните мерки, односно полицискиот час во работни денови да започне од 23:00 часот, а во неработни денови од 19:00 часот.

„Очекувам владата да го официјализира заклучокот број 6 од состанокот во четвртокот, каде се вели дека кафетериите имаат право да работат во форма Takе&go, значи преку шалтер, исто како што се служи и храна, слатки или други пијалоци. Од почетокот ме чуидеше тоа  што само кафето не е дозволено да се продава, додека сè друго, вклучително и топли јадења, е дозволено, кога се знае дека за разлика од подготовката на јадења, кафето се вади директно од апарат“, подвлече Таравари.

Претставници од сите институции известија дека состојбата е стабилна и дека успешно се управува, а заедничка констатација беше дека како што ќе се олеснат рестриктивните мерки, така треба да се згиолеми и претпазливоста и свеста на граѓаните, за да не ни се врати пандемијата.

Наредниот сотанок е закажан за вторник во 11 часот.

Служба за информирање