Entries by admin

,

Поставени кошеви за собирање пластични шишиња и картон во Гостивар

09.09.2020 Со цел да се подигне свеста на граѓаните за заштита на животната средина, Општина Гостивар преку јавното претпријатие „Комуналец“во најфреквентните делови од градот постави кошеви за собирање пластични шишиња и картон. – Сега засега сме поставиле кошеви само на пет локации, и тоа центарот на градот, на две локации кај шеталиштето на реката Вардар, […]

Почна реализацијата на акцијата “Со срце дарувај, ученик израдувај!“

31.08.2020 Акцијата “Со срце, ученик израдувај!“ иницирана од Секторот за јавни дејности при Општина Гостивар, во соработка со општинските основни училишта, денес официјално започнува со собирање на училишни чанти и опрема за сите ученици од основните училишта од прво до деветто одделение. Гостиварци отсекогаш покажале хуманост и солидарност на дело, и тука вреди да се […]

Средба Таравари – Бертолини, разгледани можностите за придобивки од Европски фондови за развој.

31.08.2020 Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, денеска во својот кабинет го прими раководителот на Одделот за соработка во Европската делегација, Никола Бертолини. Таравари го информираше Бертолини за достигнувањата и предизвиците со кои се соочува општина Гостивар во овие неполни три години од новото општинско раководство. Од друга страна, Беротилини го извести градоначалникот Таравари за јавните […]

Започнува имплементацијата на проектот CoWork за поддршка на млади претприемачи

24.08.2020 Проектот CoWork, кој е финансиски поддржан од Општина Гостивар, организација Ворлд Чикаго од САД, како и локалната компанија Лаки Медија, влезе во фаза на спроведување. CoWork – Гостивар на организацијата YEP е Заеднички центар за работа (Coworking Space) создаден специјално за поддршка на млади претприемачи, како и за оние кои работат од дистанца, за […]

,

Соопштение за медиумите за почетокот на учебната 2020/2021 година

Општина Гостивар, односно Секторот образование, на 10.08.2020 година, на состанокот што се одржа со претставниците на сите основни и средни училишта во врска со нацрт-планот и протоколот за настава за учебната 2020/2021 година, побара од училиштата да достават извештај од прашалникот изготвен од страна на  Министерството за образование во врска со почетокот на учебната година […]

Општина Гостивар преку ЈП „Комуналец“ гради канализациона мрежа во Големо Турчане – Лопушник со должина од 1300 метри

19.08.2020 Општина Гостивар интензивно спроведува разни инфраструктурни проекти на својата територија. Се гради канализацијата во повеќе градски населби и во руарлни средини. Денес започна изградбата на канализациона линија во село Големо Турчане – Лопушник  долга 1300 метри. Ова е инвестиција на Општина Гостивар, а работите ги врши Јавното претпријатие „Комуналец“ – Гостивар. – Воочивме дека […]

Состојбата со „Ковид-19“ во гостиварскиот регион е сериозна, но бројот на активни пациенти опаѓа

18.08.2020 Во трите општини од гостиварскиот регион состојбата со „Ковид-19“ и натаму останува сериозна, но радува фактот што бројот на активни случаи во последната недела опаѓа – беше утврдено на денешниот состанок на Гостиварскиот меѓуопштински кризен штаб. Како што извести Валбон Лимани – шеф на кабинетот на гостиварскиот градоначалник, Арбен Таравари, бројот на активни заразени […]

Гостивар, продолжува дезинфекцијата на колективните згради

Продолжуваме со дезинфекција на колективните станови во Гостивар. Оваа мерка, која започна во средината на март оваа година, продолжува до ден-денес како превенција за вирусот корона на барање на градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари. “Дезинфекцијата ја врши јавното претпријатие „Јавни паркинзи и зеленило“ и ги вклучува сите влезови на зградите, ходниците со скали и влезната […]

Исполнети се сите точки од договорот за депонијата „Русино“

14.08.2020 Барањата кои произлегоа од јавната расправа за привремено решавање на проблемот со депонијата Русино, целосно se исполнети. Заврши инсталирањето на безбедносните камери и псотавувањето на јавно осветлување во и околу депонијата. Сите точки од договорот за престанок на блокадата од страна на Граѓанската иницијатива „Стоп за депонијата Русино. Чист воздух во Гостивар “. Претходно, […]

Сoстојбата со „Ковид-19“ во Гостивар е мошне сериозна, апел до централните институции за поактивен пристап во Кризниот штаб

На денешниот редовен состанок на Меѓуопштинскиот кризен штаб – Гостивар, со кој претседаваше Валбон Лимани – шеф на кабинетот на градоначалникот Арбен Таравари, беше утврдено дека состојбата со „Ковид-19“ во гостиварскиот регион е доста сериозна. „Има вкупно 261 активен случај, во Гостивар 214, во Врапчиште 42 и 5 во Маврово-Ростуша. Од нив, 241 се под […]