Entries by admin

Општина Гостивар додели десет стипендии за млади спортисти

05.02.2020 Општина Гостивар додели десет стипендии за исто толку млади таленти од областа на спортот. Најпрвин, потписи ставија младите спортисти заедно со нивните родители, за да продолжат со прием кај градоначалникот Арбен Таравари, кој по потпишувањето, лично им ги додели стипендиите. „Им посакувам на младите спортисти од градот за понатамошен успех и знаат дека поддршката […]

Перцепцијата на граѓаните за корупција на локално ниво во општина Гостивар бележи пад

02.02.2021 Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, учествуваше на денешната јавна дебата организирана од страна на Асоцијацијата за демократски иницијативи АДИ – Гостивар. На оваа дебата беа јавно објавени наодите од извештајот за Проценка на опасните области на корупција на локално ниво. “Нашата транспарентна работа во овие три години, нè ваѓа и во истражувањето многу подобро […]

,

Градоначалникот Таравари се сретна со зам/министерот за образование Шабани: Деполитизацијата и професионализацијата во образованието се неизбежни

Инвестициите во образованието, методолошките промени, деполитизацијата и систематизација на образовниот кадар, беа темите на дискусија на средбата на градоначалникот Таравари и зам/министерот за образование и наука Шабани. Беше договорено продлабочување на соработката меѓу двете институции и претходно поставените бариери од МОН, да бидат  отстранети. – Мило ми е што денес од мојот пријател, зам/министерот за […]

Работа за зајакнување на квалитетот и соработката на нашите училишта!

ООУ „Исмаил Ќемали“ – Гостивар, од денес станува партнер со Германскиот институт “Гете“во Скопје , кој е дел од глобалната мрежа на иницијативата “Училишта: партнер и иднината“ (PASCH). Со меморандумот потпишан помеѓу училиштето и институтот, Општина Гостивар уште еднаш ја докажа заложбата за да ги подготвиме нашите деца од рана возраст да бидат рамноправни граѓани […]

,

24 ЧАСА ВО УСЛУГА!

Поради врнежите од снег, екипите ангажирани од Општина Гостивар, започнаа со расчистување на патиштата од снег во планинските села. Покрај чистењето, песок и сол се фрлаат во делови од градот, како и до најдалечните села. Апелираме до граѓаните да покажат максимална грижа за време на сообраќајот и да имаат трпеливост, за екипите да работат 24 […]

Поинакво владеење и во образованието!

Гостиварската гимназија добива нов изглед, создава подобри услови за работа за учениците и наставниците. Новите дела, кои денес ги промовиравме со раководството на училиштето, вклучуваат: ✅Коридори поплочени со нови плочки; 2️⃣ реновирани училници; ✅Нов кабинет за јазици; ✅Конференциска сала – прва инвестиција од ваков вид во ова училиште; Ново осветлување, 550 нови ЛЕД ламби, 100 […]

,

Квалитетно образование со вистински инвестиции во училиштата!

Имав чест денес да учествувам во инаугурацијата на инвестициите направени на Медицинскиото средно училиште „Гостивар“ во Гостивар, каде за време на зимските распусти беа направени овие инвестиции: ✅Нов кабинет за практична обука на здравствената заштита; 📚Библиотека; ✅Нова канцеларија за наставници; ✅Нови канцеларии за педагошка и правна служба; ✅Реновирани ходници со украсени мурали; Обезбедување на 6️⃣ […]

Општина Гостивар издвоји 10.000 денари за првото бебе родено во 2021 година

06.01.2021 Претставници на општина Гостивар, денеска ја посетија во својот дом брачната двојка Албина и Веби Салиу, односно родителите на првото бебе родено во 2021 година во Гостивар. Во оваа пригода, за нивната ќерка, која е и прво дете во семејството Салиу, им беа доделени 10.000 денари, како и други подароци. “Женско беше бебето кое […]

Општина Гостивар подели новогодишни пакетчиња за децата со посебни потреби

29.12.2020 Истоа како и во изминатите две години, и оваа година Општина Гостивар подели 300 новогодишни пакетчиња за децата и лицата со посебни потреби на територијата на Гостивар. Новогодишни пакетчиња им беа поделени на Специјализираната паралалека од ООУ “Мустафа Кемал Ататурк“, Специјализирана паралелка од ООУ “Имсаил Ќемали“, Здружението на лица со посебни потреби “Заедно можеме“, […]