Entries by Artan cst

ОПШТИНА ГОСТИВАР Единствената Општина во Полошки регион која учествува во втората фаза на RELOAD2

Општините Гостивар, Куманово, Битола, Охрид, Гевгелија, Кочани, Велес и Крива Паланка се избрани да учествуваат во втората фаза од Регионалната програма за локална демократија на Западен Балкан 2 (ReLOaD2) во рамките на директни и отворени јавни повици до локалните власти од седумте плански региони: Источен, Северо-источен, Пелагониски, Полошки, Југоисточен, Југозападен и Вардарски регион. Проектот ReLOaD2 […]

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Водата од гпостиварската водоводна мрежа е загадена – да не се корсити за пиење

11.01.2021 Поради облините врнежи од дожд деновиве, дошло до заматување на водата во изворот на реката Вардар и следствено на тоа, водата од гостиварската водоводна мрежа е загадена и не смее да се користи за пиење – известуваат од ЈКП „Комуналец“ Гостивар. Забраната за корситење на водата за пиење, ќе важи до наредното известување. Општина […]

Градоначалникот Арбен Таравари го прими докторантот по плазматска физика, Мухамет Алија

05.01.2021 Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари го пречека денес во својот кабинет Мухамет Алија, млад гостиварец, кој е на докторски студии во Институтот за технологија на висок напон и електроенергетски системи на Техничкиот универзитет во Брауншвајг. “Грантот на Еразмус + Плејсмент му даде можност каква не му даде нашата држава, за да развие свој истражувачки […]

Училиштата ги отвораат портите на паркинзите додека иселениците пресотјуваат во родниот крај

24.12.2020 Бидејќи капацитетот на јавни паркиралишта во градот Гостивар не ги исполнува потребите за време на престојот на иселениците во родниот крај, исто како и во изминтатите две години, општинските основни и средни училишта, и годинава ќе ги отворат портите и ќе овозможат нивните паркинзи да служат како бесплатен јавен паркинг. Ова се прави со […]

Повторно отворена канцеларијата за иселениците

24.12.2020 По повод престојот на иселениците во родниот град, Општина Гостивар повторно ја става во функција Канцеларијата за иселениците. Канцеларијата за иселениците, која е сместена во Центарот за општински услуги што се наоѓа на приземјето на општинската зграда, ќе работи со продолжено работно време, односно до 18:00 часот. Општина Гостивар, на иселениците им посакува пријатен […]

Се дистрибуираат спортски реквизити до сите основни училишта во Гостивар.

Како дел од проектот за спречување на насилен екстремизам, денес организацијата „Центар за заедничка основа“, во соработка со општина Гостивар, се дистрибуираше спортски реквизити до сите основни училишта во Гостивар. Активностите се одржа во основното училиште „Мустафа Кемал Ататурк“ на која присуствуваа и претставници на холандската амбасада во нашата земја. Овој проект започна пред две […]

Инвестициите во основното училиште ”Исмаил Ќемали“ продолжуваат

Добивме донација од 9️компјутери и 1️печатач, од ЈИЕУ, што ќе служи за потребите на учениците и администрацијата. Завршени се и реновирањата во помошниот дел во рамките на училиштето. 5️Училници комплетно реновирани и со инвентар. 1️Нова канцеларија за наставници. 1️Училница реновирана со придонес на родителите Центар за информирање

Во Гостивар, низа активности во рамките на Европската недела на движење

16.09.020 Со денешната активност со која се промовираа новоизградените велосипедски патеки, денес во Гостивар започна одбележувањето “Европската недела на движење“ која ќе трае до 22 септември. – “Европската недела на движење е настан што се организира во над 2.400 европски градови од 16 – 22 септември, каде што се организираат разни активности и се третираат […]

Депонија “Русино“, шефот на кабинетот на градоначалникот на Гостивар – Валбон Лимани, се сретна со претставници на АРСМ

29.07.2020 Шефот на кабинетот на градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, Валбон Лимани прими делегација од Командата за распоредување во Армијата на Република Северна Македонија, предводена од полковник Агрон Незири и консултантот на тимот за управување со цврст отпад од Швајцарскиот секретарија за економски прашања (СЕЦО), Алекса Томовски. За време на оваа средба, која дојде на […]

,

Уредување на улица и изградба на канализација во населбата Балиндолска

29.07.2020 Општина Гостивар во рамки на Програмата РОМАКТЕД (финансиран од Европската унија и Советот на Европа) спроведува проект за целосна реконструкција на улица, односно изградба на канализација и поплочување со бекатон во нас. Балиндолска. Станува збор за населба населена главно од припадници на ромската заедница, маргинализирана со децении. Во рамките на истата програма, предвидено е […]