ИЗВЕСТУВАЊЕ

17.5.2019

Почитувани граѓани,

Ве известуваме дека утре (сабота) во 8:00 часот ќе започнат градежните работи за реконструкција на улица “Слободан Пепоски”, која ја поврзува улицата кон градската болницата со улица “ЈНА“.

Реконструкцијата вклучува гребење и ископ на постоечкиот асфалт и поставување на нов асфалтен слој.

Додека ќе траат работите, сообраќајот на возила и пешаци ќе се одвива во потежнати услови, а во одредени временски периоди ќе биде и во прекин.

Општина Гостивар ви се заблагодарува за разбирањето.

Служба за информирање

Општина Гостивар се опреми со возило за собирање кучиња скитници

13.05.2019

Како општина која предводи во справувањето со кучиња скитници во полошкиот регион, Општина Гостивар денеска се снабде со специјално возило за оваа намена. Возилото доаѓа како донација во рамките на проект финансиран од ЕУ и имплементирана од УНДП во соработка со Центарот за развој на полошкиот плански регион за долгорочно решевање на проблемот со кучиња бездомници.

Возилото, градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, му го предаде директорот Центарот за развој на полошкиот плански регион – Фатмир Саити, кој што откако ќе се регистрира, Општината ќе му го предаде на Јавното претпријатие “Комуналец”.

По примо-предавањето на возилото, градоначалникот Таравари и директорот Саити, одржаа прес-конференција.

“Во насока на долгорочно решение на проблемот со бездомни кучиња, Општина Гостивар има направено неколку значајни чекори со отворање на стационар и со вакцинирње и стерилизација на 240 кучиња скитници досега. Благодарение на еден проект со УНДП наскоро ќе биде отворен стациона со трипати поголем капацитет од постоечкиот и се надеваме дека тоа ќе не доведе во поволна ситуација. Птри оваа прилика, му благодарам на директорот на Центарот за развој на полошкиот плански регион г. Фатмир Саити што ја вреднуваше нашата досегашна работа и ја избра Општина Гостивар за предавање на оваа донација “, истакна Таравари.

Директорот Фатмир Саит информираше дека специјалното возило има капацитет за превезување на 10 кучиња скитници и дека возилото всушност е наменето за Полошкиот регион, но додека не се отврои Регионален центар за справување со кучињата скитници, возилото му се доделува на Гостивар како пштина која до сега превдои во справувањето со овој проблем.

Градоначалникот Таравари и директорот Саити, на прес-конференцијата и одговорија на бројни прашања на новинарите, при што најавија дека наскоро ќе почне асафлтирањето на патот до депонијата Русино и дека проблемите во врска со експропријацијата на тој пат се при крај. А во иднина ќе се изгради и пат од кај депонијата до магистралата Гостивар-Кичево, за да камионите со отпадоци кои доаѓаат од други општини, не поминуваат низ градот.

Служба за информирање

 

Се санираат главните градски улици во Гостивар

10.05.2019

Општина Гостивар започна со санирање на главните градски улици на градот.

Првично ќе се закрпат ударните дупки на улица Илинденска и дел од улицата “Живко Брајкоски”, а потоа ќе се интервенира и на улиците каде што интервенцијата е неопходна.

– Од увидот на терен констатиравме дека од главните градски улици, улицата Илинденска од кај поранешен Млин до зилезот од градот, како и на кракот до железничкиот премин, асфалтот е многу оштетен и има многу удартни дупки. Така што започнавме со работите токму во овие делови. По санација на овие улици, ќе продолжиме со санација и на другите градски улици каде што ќе оцениме дека интервенцијата е неопходна “, вели Бесим Догани – одговорен во Канцеларита за локален економски развој и имплементација на проекти при Општина Гостивар.

Од ЛЕР канцеларијата информираат дека во тек се градежните работи за асфалтирање на една улица во населбата Карагач, во должина од 365 метри и широчина од 5 метри. Во периодот што следува, ќе се реализираат и други инфраструктурни проекти во рамките на Развојантаа програма на Општина Гостивар за 2019 година, чија реализација беше во застој поради неможноста на отворање тендери во изборен период.

Служба за информирање

Младите Гостивар ќе го красат паркот и шеталиштето на реката Вардар

09.05.2019

Во рамките на проектот “Интеграција на младите во образованието” учениците од две средни училишта и едно основно училиште во градот Гостивар, ќе спроведат серија активности за дополнително одредување и одржување на градскиот парк и шеталиштето на реката Вардар.

Активностите започнаа денес, при што организаторите поделија маички и опрема за работа за учениците од средното економско и средното техничко училиште, како и учениците од ОУ “Единство”. Во рамките на проектот, учениците ќе ги офарбаат клупите кај шеталиштето, ќе се означи велосипедската и пешачката патека, ќе се постават рамки за паркирање на велосипеди долж шеталиштето и други слични активности во поглед на уредување и одржување на овој дел кој е доста фреквентиран од страна на граѓаните во слободно време, особено од помладите генерации.

Почетокот на активности го проследе и градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, кој поздравувајќи ја активноста, искористи прилика да им го честита на присутните на 9 мај – Денот на Европа.

“Почетокот на активностите во рамките на овој проект се совпаѓа со Денот на Европа, ден од големо значење, особено за нас кои стремиме да стананеме дел од големото семејство на ЕУ. Посакувам што поскоро да го славиме овој ден како рамноправна членка на големото европското семејство”, истакна Таравари.

Проектот “Интеграција на младите во образованието” е финансиран од УСАИД, а го поддржува Општина Гостивар и ЈП “Паркиралишта и зеленило”.

Служба за информирање

Поправки во Средното техничко училиште во Гостивар

08.05.2019

Во Техничкото средно училиште “Гостивар” во тек се низа работи за подобрување на условите.

Со средства обезбедени од Министерството за образование и наука се врши поправка на дотраениот кров на спортската сала, а се прават и други интервенции со сопствени средства на училиштето.

Во тек е реконструкција на системот за централно греење, односно вградување на два котли за ложење на дрво и пелети.

Исто така се поставуваат безбедносни камери во и вон од училишните објекти.

Служба за информирање

ИЗВЕСТУВАЊЕ

08.05.2019

Ги информираме граѓаните дека утре (четврток) ќе започнат градежните работи за асфалтирање кракот на улица Боге Вељаноски во населба Карагач, со должина 365 м и ширина од 5 м.

Додека траат работите, сообраќајот на возила и пешаци ќе се одвива во отежнати услови, па затоа ги молиме граѓаните за разбирање.

Со почит,

Служба за информирање – Општина Гостивар

Започна активности за уредување на дворовите во некои училишта

07.05.2019

Денoвиве, Општина Гостивар во соработка со Јавното претпријатие “Јавни паркиралипта и зеленило” ги уреди дворовите на некои основни и средни училишта во градот и во селото Дебреше.

Со активноста беа опфатени ООУ “Исмаил Ќемали”, ООУ “Единство”, ООУ “Фаик Коница” – с. Дебреше, Средно еконосмко и Средното техничко училиште.

Со вакви активности ќе се продолжи и во другите општински училишта и детските градинки во Гостивар.

Центар за информирање

СООПШТЕНИЕ

28.02.2019

Поради дефект во главниот цевковод Ф 500 во близина на село Равен, во четврток (2 мај) од 9:00 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода
Од ЈП „Комуналец„ – Гостивар, информираат дека прекинот ќе трае до целосно отстранување на дефектот, а додека ќе траат работите, без вода за пиење ќе остане цел град и слата кои со вода се снабдуваат од градскиот водовод.
Општина Гостивар бара разбирање од граѓаните.
Служба за информирање

ЈАВЕН ПОВИК

Регионална програма за локална демократија во Западен Балкан – ReLOaD

ЈАВЕН ПОВИК

за изразување интерес за учество на претставник од граѓанските организации како набљудувач во Комисијата за евалуација на предлог проекти во рамките на ReLOaD проектот во општина Гостивар

Главната цел на проектот ReLOaD, кој е финансиран од Европската унија, а имплементиран од Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП), е јакнење на партиципативната демократија и процесот на интеграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ, а преку оспособување на граѓанските организации активно да учествуваат во процесот на донесување одлуки. Проектот ReLOaD работи со пет партнерски општини:

Куманово, Ресен, Гостивар, Кавадарци и Струмица, на усвојување на транспарентен пристап за финансирање на проекти на граѓанските организации, со кој ќе се поттикне поголема граѓанска вклученост во процесот на донесување одлуки и ќе се подобрат услугите што се обезбедуваат на локално ниво.

Општина Гостивар објави јавен повик во рамките на ReLOaD проектот за предлог проекти од граѓанските организации. Повикот беше објавен на 15-ти Април 2019 и ќе трае до 27- ми Мај 2019, при што евалуацијата на пристигнатите предлог проекти е планирана да се одржи после 5-ти Јуни 2019 година. Евалуацијата се очекува да трае не повеќе од 2-3 дена и ќе зависи од бројот на добиени предлог проекти.

За да се обезбеди транспарентен и отворен процес на селекција на предлог проектите од граѓанските организации за доделување на грант во рамките на ReLOaD проектот, општина Куманово во соработка со УНДП објавува Јавен повик за изразување интерес за учество на претставник од граѓанските организации како набљудувач во Комисијата за евалуација на предлог проектите поднесени од граѓанските организации во рамките јавниот повик кој е објавен во општина Гостивар.

Претставникот на граѓанските организации во Комисијата за евалуација ќе ги има следниве должности и обврски:
 ќе биде набљудувач во Комисијата за евалуација без право на глас;
 ќе потпише изјава за доверливост и непристрасност и нема да споделува никакви информации околу процесот на евалуација;
 ќе биде присутен за целото времетраење на евалуацијата од почеток до крај;
 во случај на неможност да присуствува, на местото на претставникот на граѓанските организации ќе дојде заменик, при што заменикот ќе ја преземе улогата на набљудувач – претставник на граѓанските организации;
 ќе го потпише извештајот на Комисијата за евалуација, кој ќе ги резимира наодите
од евалуацијата на предлог проектите.

Кандидатот за набљудувач во Комисијата за евалуација мора да биде член и/или постојано вработено лице во граѓанска организација што е законски основана согласно со Законот за асоцијации и фондации. Пожелно е кандидатот да има:

 претходно искуство и вештини за спроведување на евалуација на предлог проекти од граѓански организации. Искуство со грантови доделени од ЕУ ќе се смета за предност;
 искуство во подготвување и/или имплементација на проекти финансирани од јавни средства;
Кандидатите мора да ги достават следниве документи по електронски пат на info@gostivari.gov.mk :
 писмо за искажување интерес со куса биографија – со кое ќе се искаже интерес за учество во Комисијата за евалуација како набљудувач (писмото не треба да е подолго од една страница)
 Изјава на овластеното лице на граѓанската организација, со која се овластува кандидатот да ја претставува таа граѓанска организација во Комисијата за евалуација.
Претставникот на граѓанските организации ќе работи на доброволна основа / без финансиски надомест. Проектот ќе ги надомести основните трошоци, како што се патните трошоци и лесен оброк.
Граѓанската организација во која избраниот кандидат е член и/или постојано вработен НЕ МОЖЕ да аплицира (ниту како носител ниту како партнер на носителот) на јавниот повик за поднесување на предлог проекти во рамките на ReLOaD проектот во општинa Гостивар.
Крајниот рок за поднесување на апликациите е 27 Мај 2019 до 17:00 часот.
Доколку Ви се потребни дополнителни информации, Ве молиме обратете се кај Дашмир Османи (dashmir.osmani@gostivari.gov.mk).

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН (ReLOaD)

ОПШТИНА ГОСТИВАР ВО ПАРТНЕРСТВО СО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВОЈ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ (УНДП) ОБЈАВУВА:

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН (ReLOaD)

Проектот Регионална програма за локална демократија во Западен Балкан (ReLOaD) е финансиран од Европската унија и го спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во шест земји/територии од Западен Балкан. Проектот ќе трае до јули 2020 година и има за цел јакнење на партиципативната демократија и процесите за интеграција на земјите од Западен Балкан во Европската Унија преку јакнење на граѓанското општество за негово активно учество во процесот на денесување одлуки.

Во проектот ReLOaD се вклучени 5 општини во земјава: Струмица, Ресен, Гостивар, Кавадарци и Куманово.

Општина Гостивар и проектот ReLOaD ги повикуваат сите граѓански организации да поднесуваат предлог проекти кои се доследни на развојните цели на општина Гостивар и со кои се опфатени следните приоритетни области:
1. Образование
2. Животна средина
3. Човекови права и слободи, недискриминација и социјална инклузија
4. Вработување и локален економски развој
5. Култура и уметност, млади и спорт
Износот на средства за одобрени проекти ќе се движи од 307.000,00 МКД до 1.845.000,00 МКД.
На граѓанските организации им е дозволено да поднесат повеќе од еден предлог проект, доколку вкупниот доделен износ не надминува 3.690.000,00 МКД за целото времетраење на проектот ReLOaD (до јули 2020).
Општина Гостивар и УНДП го задржуваат правото да не ги доделат расположливите средства доколку предлог проектите не ги исполнуваат зададените критериуми. Проектите може да бидат со времетраење од 6 до 8 месеци. Избраните проекти мора да се спроведат во периодот од август 2019 до и заклучно со март 2020.

ПОДОБНОСТ:
Учеството на овој јавен повик е отворено за сите формално регистрирани граѓански организации (асоцијации / организации или фондации) согласно со Законот за здруженија и фондации. Сите заинтересирани граѓански организации може да најдат детални информации за условите за пријавување и за критериумите за финансирање на проекти во Насоките за подносителите, кои се составен дел од документацијата за јавниот повик (Анекс 10).
ДОКУМЕНТАЦИЈА:
Јавниот повик ќе трае од 15.04.2019 (од 9:00 часот) до 27.05.2019 (до 15:00 часот). Документацијата за пријавување на јавниот повик на општина Гостивар може да се обезбеди преку испраќање барање на следната адреса: Булевар Браќа Ѓиноски бр.61 и/или на е-меил: info@gostivari.gov.mk, dashmir.osmani@gostivari.gov.mk на кое е наведено името на заинтересираната организација, или лично во општина Гостивар, улица: Булевар Браќа Ѓиноски бр.61. Сите неопходни информации и електронската верзија од целиот пакет апликација може исто така да се преземат од официјалната општинска веб страница (www.gostivari.gov.mk).
Информативната сесија (отворен ден) за повикот со заинтересираните подносители граѓански организации ќе се одржи во општина Гостивар на ден 17.04.2019 година, со почеток во 10:00ч во општинските простории. Првите два дена од обуката ќе се одржат на 17.04. и 18.04.2019 во општинските простории.
Прашања во врска со јавниот повик може да се поставуваат преку адресата registry.mk@undp.org, со назнака за јавниот повик. Прашањата може да се поднесуваат до 20.05.2019, а одговорите ќе се обезбедат во писмена форма во рок од 3 работни дена од датумот на прием на прашањата. За да се обезбеди транспарентност, прашањата ќе се објавуваат на веб страницата на УНДП.
ПОДНЕСУВАЊЕ АПЛИКАЦИИ:
Пополнетите апликации (со целосна документација) мора да се поднесат во три (3) печатени копии и една електронска верзија (на CD или USB), во запечатен плик со назнака за јавниот повик, по препорачана пошта или лично, во работни денови (понеделник-петок), од 09:00 до 15:00 часот на следната адреса:

Општина Гостивар
Улица: Булевар Браќа Ѓиноски бр.61
Поштенски број: 1230 Гостивар

Апликациите кои ќе бидат поднесени по овој краен рок ќе бидат разгледани само доколку на поштенската марка стои датум и време на испраќање пред официјалниот краен рок. На надворешната страна на пликот мора да стои името на повикот за поднесување предлог проекти, целосното име и адреса на подносителот, целосниот назив на проектот и назнаката „Да не се отвора пред официјалното отворање”. Општинскиот службеник ќе издаде потврда за прием на поднесените документи. Сите подносители на предлог проекти, независно дали истите се прифатени или одбиени, ќе бидат известени во писмена форма за одлуката во врска со нивниот предлог проект во рок од 30 работни дена од затворањето на јавниот повик. Резултатите ќе бидат објавени на општинската веб страница (www.gostivari.gov.mk) и/или на општинската огласна табла.

ДОКУМЕНТАЦИИ:

Aнекс 1 – Предлог проект
Анекс 2 – Предлог буџет
Анекс 3 – Логичка рамка
Анекс 4 – План на активности и видливост
Анекс 5 – Формулар со административни податоци
Анекс 6 – Формулар со финансиски податоци
Анекс 7 – Изјава за подобност
Анекс 8 – Изјава за двојно финансирање
Анекс 9 – Листа за проверка
Анекс 10 – Насоки за подносители (1)
Анекс 11 – Најчести грешки од претходниот повик_2018

Aneksi 1 – Propozim proekti
Aneksi 2 – PASQYRË E BUXHETIT
Aneksi 3 – Korniza logjike
Aneksi 4 – PLANI I AKTIVITETEVE DHE DUKSHMËRIPROMOVIM I PROJEKTIT
Aneksi 5 – FORMULAR ME TË DHËNA ADMINISTRATIVE PËR PARASHTRUESIN
Aneksi 6 – FORMULAR ME TË DHËNA FINANCIARE PËR PARASHTRUESIN
Aneksi 7 – DEKLARATË PËR PËRSHTATSHMËRI
Aneksi 8 – DEKLARATË PËR FINANCIM TË DYFISHTË
Анекс 9 – Листа за проверка
Aneksi 10 – Насоки за подносители (1)
Aneksi 11 – Најчести грешки од претходниот повик_2018