Известување

18.04.2018

Се известуваат жителите од улиците “Борис Кидрич“ (од Црквата до Маркетот “Монтенегро”), “Димитар Влахов” и “Младен Груевски”, дека денес од 12 до 15 часот, ќе имаат намален притисок на водоводот.

Ова се должи на работите што се изведуваат за санација на дефектот во главниот цевковод Ф 100.

Од ЈП “Комуналец“ бараат разбирање од граѓаните.

Служба за информирање

Уредувањето на градскиот парк кон финализација

14.04.2018

По нивелизацијатана земјиштето и вградувањето на подземниот систем за наводнување во големиот градски парк на десната страна на реката Вардар, работите полека одат кон финализација. Во моментот се работи на уредување на пешачката патека, односно поплочување со бекатонки.

“Пролетта би ја нарекол како годишно време на нашето  претпријатие. Ги уредуваме сите зелени површини, засадуваме декоративни дрвја, се поставуваат нови клупи со што ќе им се овозможи на граѓаните на Гостивар да уживаат во пролетната сезона”, вели Музафер Зулебари, директор на ЈП “Паркинзи и зеленило”, претпријатие кое што ги изведува работите.

Покрај уредувањето на градскиот парк, редовно се работи и за подобрување на состојбата на зеленилото во сите други јавни површини, како што се дворовите на колективните згради, зелениот појас на булевардите, малите паркови низ градот и други јавни површини, а се отстранува и непожелната вегетација по должината на реката Вардар и покрај локалните и регионални патишта на подрачјето на општина Гостивар.

Служба за информирање

Редовно одржување на јавнитe зелени површини

10.04.2018

Јавно претпријатие “Јавни паркиралишта и зеленило” – Гостивар, континуирано се грижи за одржување на јавните зелени површини на подрачјето на општина Гостивар.

Деновиве активностите се концентрирани во населбата Малеарди и во близина на индустриската кланица “Горни Полог”. На овие локации се коси тревата и се чистат отпадоците од зелените површини, особено во колективните згради и по должината на зелениот појас на булеварот “Браќа Ѓиноски”.

Од ЈП “Јавни паркиралишта и зеленило” – Гостивар, велат дека ваквите активности ќе продолжат и на други локации, како во градот, така и во руралните средини.

Служба за информирање

Се поставуваат нови корпи за отпадоци низ градските улици

30.03.2018

Започна денес распределбата на нови корпи за отпадоци кои се поставуваат низ главните градски улици во градот Гостивар.

Станува збор за проект на Јавното претпријатие “Комуналец” – Гостивар, чија цел е да се подигне нивото на јавна чистота во градот.

“Претпријатието за оваа фаза, е снабдено со 30 нови корпи за отпадоци, бидејќи постојните корпи беа оштетени и нефункционални. Со овој проект имаме за цел да ја подобриме јавната хигиена во градот”, велат од компанијата.

Од ЈП “Комуналец” исто така апелираат до граѓаните, корпите за отпадоци да ги користат во согласност со нивната намена, и во истите да не се фрла и комуианлен отпад од домаќинствата и бизнисите.

Служба за информирање

Започна акцијата за санација на улиците

30.03.2018

Јавното претпријатие “Комуналец”, со поддршка на Општина Гостивар, започна широка акција за саанција на ударните дупки низ градските улици.

“По лоштото време пропратено со поројни дождови и снего што го зафати подрачјето на општина Гостивар, улиците и патиштата имаат претрпено големи оштетувања, односно се појавиле ударни дупки на сфалтот. Сега кога времето се подобрило и има поволни услови за градежни работи, започнавме со широка акција за пополнување на дупки низ сите оштетени улици, давајќи им приоритет на главните и попрометните улици”, вели директорот на ЈП Комуналец”, Исак Лазами.

Од Општина Гостивар известуваат во текот на годината ќе се санираат и реконструираат повеќе градски улици и локални патишта, кои се најоштетени.

Служба за информирање

Таравари најави започнување на шест инфраструктурни проекти

16.03.2018

Започнале работите за целосна реконструкција на големиот градски парк во Гостивар.

За да ги проследи одблизу работите, на самото место излезе градоначалникот Арбен Таравари, кој при оваа прилика најави дека наскоро ќе започне и асфалтирањето на пет улици на подрачјето во општина Гостивар.

“Како што гледате, веќе започнале работите за целосна реконструкцијата на големиот градски парк, што подразбира израмнување на земјиштето, уредување на патеките со бекатонски плочки, сечење на дрва во фаза на распаѓање и нивна замена со нови садници, садење на зеленило и слично, и тоа од двете страни на реката Вардар”, изјави за медиумите градоначалникот Таравари.

Работите за реконструкција на паркот ги врши јавното претпријатие “Јавни паркиралишта и зеленило”. Директор на претпријатието, Музафер Зулбехари информираше дека работите ќе завршат за околу еден месец, а вредноста на проектот е околу 30 илјади евра, средства обезбедени од самото претптирјатие.

Градоначалникот Таравари, исто така, најави дека со почетокот на пролетта ќе се работи интензивно за реализирање на разни инфраструктурни проекти, со посебен акцент, асфалтирање на пет улици во подрачјето на општина Гостивар.

Служба за информирање

Во Гостивар и околината, се отстранува ниската вегетација и се чистат отпадоците

13.02.2018

Јавното претпријатие “Јавни паркиралишта и зеленило” продолжува со сеопфатни акции за уредување на зелените јавни површини на целото подрачје на општина Гостивар, како и за уредување на површини покрај локалните и регионалните патишта.

“Покрај секојдневните активности за одржување на зелените површини и јавните паркиралишта, повремено се преземат активности кои ги надминуваат нашите обврски, како што е одржувањето на појасот на регионалните патишта, со единствена цел да се овозможи слободен проток и безбедност во патниот сообраќај. Денови се работи на неколку локации, како што е влезот на село Дебреше влезот на село Лакавица, големиот градски парк и детското игралиште”, информира директорот на ова претпријатие, Музафер Зулбехари.

На влезот во село Дебреше, се отстранува грмушките долж регионалниот пат, а се чистат и отпадоците. На влезот во село Лакавица несаканата вегетација која го зафатила дури и патот, се отстранува истата и се создаваат услови за слободен проток и поголема видливост.

На големиот градски парк се работи на десната страна на реката Вардар, каде што се отстрануваат паднатите гранки како последица од врнежите и силниот ветер, додека детското игралиште се прочистува и се реновира, за да истото може да се користи.

Од ЈП ”Јавни паркиралишта и зеленило“ најавуваат дека вакви акции ќе се спроведуваат во континуитет.

Служба за информирање

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН (ReLOaD)

ОПШТИНА ГОСТИВАР ВО ПАРТНЕРСТВО СО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВОЈ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ (УНДП) ОБЈАВУВА:

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН (ReLOaD)

Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан (ReLOaD) е финансирана од Европската унија и ја спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во шест земји/територии од Западен Балкан. Проектот ќе трае до јануари 2020 година и ќе има за цел јакнење на партиципативната демократија и процесите за интеграција на земјте од Западен Балкан во Европската Унија преку јакнење на граѓанското општество за негово активно учество во процесот на денесување одлуки.

Со проектот ReLOaD е предвидено да бидат вклучени 5 општини во земјава: Струмица, Ресен, Кавадарци, Гостивар и Куманово.

Општина Гостивар и проектот ReLOaD ги повикуваат сите граѓански организации во земјава да поднесуваат предлог проекти кои се доследни на развојните цели на општина Гостивар и со кои се опфатени следните приоритетни области:

  1. Образование
  2. 2. Животна средина
  3. Човекови права и слободи, недискиминација и социјална инклузија
  4. Локален економски развој
  5. Култура и уметност, млади и спорт

Износот на средства за одобрени проекти ќе се движи од 307.000,00 МКД до 1.845.000,00 МКД .

На граѓанските организации им е дозволено да поднесат повеќе од еден предлог проект, доколку вкупниот доделен износ не надминува 3.690.000,00 МКД за целото времетраење на проектот ReLOaD  (до јануари 2020). 


Општина Гостивар и УНДП го задржуваат правото да не ги доделат расположливите средства доколку предлог проектите не ги исполнуваат зададените критериуми. Проектите може да бидат со времетраење од 6 до 8 месеци. Избраните проекти мора да се спроведат во периодот од мај 2018 до декември 2018.

ПОДОБНОСТ:

Учеството на овој јавен повик е отворено, на еднаква основа, за сите формално регистрирани граѓански организации (асоцијации / организации или фондации) согласно со применливите закони и регулативи. Сите заинтересирани граѓански организации може да најдат детални информации за условите за пријавување и за критериумите за финансирање на проекти во Упатствата за подносителите, кои се составен дел од документацијата за јавниот повик.

ДОКУМЕНТАЦИЈА:

Документацијата за пријавување на јавниот повик на општина Гостивар ќе биде достапна од 13.03.2018, преку испраќање барање на следната адреса: Булевар Браќа Ѓиноски бр.61, Гостивар и/или на е-меил: info@gostivari.gov.mk, на кое е наведено името на заинтересираната организација, или лично во општина Гостивар, улица: Булевар Браќа Ѓиноски бр.61. Сите неопходни информации и електронската верзија од целиот пакет апликација може исто така да се преземат од официјалната општинска веб страница (www.gostivari.gov.mk) како и на веб страницата на УНДП (www.mk.undp.org).

Информативната сесија (отворен ден) за повикот со заинтересираните подносители граѓански организации ќе се одржи во општина Гостивар на ден 20.03.2018 година, со почеток во 11:00ч во општинските простории.

Прашања во врска со јавниот повик може да се поставуваат преку адресата registry.mk@undp.org, со назнака за јавниот повик. Прашањата може да се поднесуваат до 28.03.2018, а одговорите ќе се обезбедат во писмена форма во рок од 3 работни дена од датумот на прием на прашањата. За да се обезбеди транспарентност, прашањата ќе се објавуваат на веб страницата на УНДП.

ПОДНЕСУВАЊЕ АПЛИКАЦИИ:

Пополнетите апликации (со целосна документација) мора да се поднесат во три  (3) печатени копии и една електронска верзија (на CD или USB), во запечатен плик со назнака за јавниот повик, по препорачана пошта или лично, во работни денови (понеделник-петок), од 09:00 до 15:00 часот на следната адреса:

Општина Гостивар

Улица: Булевар Браќа Ѓиноски бр.61

Поштенски број: 1230 Гостивар

Крајниот рок за поднесување апликации е 09.04.2018, до 15:00 часот.  Апликациите кои ќе бидат поднесени по овој краен рок ќе бидат разгледани само доколку на поштенската марка стои датум и време на испраќање пред официјалниот краен рок. На надворешната страна на пликот мора да стои името на повикот за поднесување предлог проекти, целосното име и адреса на подносителот, целосниот назив на проектот и назнаката „Да не се отвора пред официјалното отворање.” Општинскиот службеник ќе издаде потврда за прием на поднесените документи. Сите подносители на предлог проекти, независно дали истите се прифатени или одбиени, ќе бидат известени во писмена форма за одлуката во врска со нивниот предлог проект во рок од 30 работни дена од затворањето на јавниот повик. Резултатите ќе бидат објавени на општинската веб страница (www.gostivari.gov.mk) или/и на општинската огласна табла, и на веб страницата на УНДП (www.mk.undp.org)

Анекс 9- Насоки за подносителите_Гостивар
Анекс 8 – Листа за проверка-Гостивар
Анекс 7 – Изјава за подобност-Гостивар
Анекс 6 – Формулар со финансиски податоци-Гостивар
Анекс 5 – Формулар со административни податоци_Гостивар
Анекс 4 – План на активности и видливост_Гостивар
Анекс 3 – Логичка рамка-Гостивар
Анекс 2 – Преглед на буџетот_Гостивар
Анекс 1 – Предлог проект-Гостивар

Општина Гостивар ги оттранува последиците и спречува поплави во повеќе населени места

03.04.2018
Брзото топење на снегот поради високите температури, придружено и со врнежи од дожд, резултираше со последици во некои делови од градот и во селата. Но, интервенцијата на Општина Гостивар беше брза и ситуацијата се става под контрола.
Екипи од Јавното претпријатие “Комуналец” интервенираа во сите населени места каде што постојната канализациона мрежа нема капацитет да го прифати сиот прилив на атмосферските води што ги зафатија улиците, а како превентивна се чистат многу канали и потоци за да се спречи прелевање од коритата и да се спречи поплавувањето на куќите.
Населбите Бањешница и Грудајца, како и селата Форино, БВалиндол и Мало Турчане беа најзагрозени, па затоа овие два дена се интервенираше токму во овие населени места.
Општина Гостивар има формирано кризен штаб, кој што во континуитет ја следи состојбата на теренот.
Слуќба за информирање

“Вистината за ДУИ – срамнети со земја објектите изградени со странски донации

01.03.2018

Во рамките на прес конференциите организирани во склоп на  кампањата“Вистината за ДУИ“, портпаролот на ЈП Комуанлец, Миртезан Селими, презентираше денес податоци во врска со злоупотребите направени во времето кога со општината раководеакадри од партиската структура, а се однесува на ова претпријатие.

Ви ја пренесуваме интегрално:

Почитувани граѓани покрај другите злоупотреби што се направени во претпријатието, ние денеска ќе ве информираме за злоупотреби кои се направени врз една странска донација, поконкретно се работи за донација од страна на Финска која во соработка со општина Гостивар во изворот на реката Вардар во село Вруток, изградија една куќичка каде според донаторот и општината, а и според проектотсе предвидуваше да се изгради Инфо-центар во изворот на реката Вардар, кој ќе служеше за информирање на туристите за биолошката разновидност на општина Гостивар, со целпривлекување туристи и развој на руралниот туризам.

После преземањето на локалната  власт од страна на ДУИ, овој објект е срушен не земајќи ја предвид целта за која беше изграден, т.е. развивање на руралниот туризам, исто така и немање на потребен респект кон странските донации кои и така едвај стигнуваат до општина Гостивар.

Вредноста на ова донација според проектот е 25 илјади американски долари, а е срушен без да го добие потребното внимание за целта за која што беше изграден, развивање на руралниот туризам во општина Гостивар. Целта на проектантот била да со овој објект управува јавното претпријатие Комуналец кое ќе вработеше и еден водич кој ќе ги информираше туристите и со изворот на реката Вардар и со биолошката разновидност на овој регион, при што и придобивките од посетите на туристите ќе одеа во контото на претпријатието. Ова е класичен пример на лошо менаџирање со институциите во општината.“