Единствениот “успех“ на министертот за образование е одземањето на надлежностите на гостиварскиот градоначалник

05.04.2019

Одговорната за образование во Општина Гостивар, г-ѓа Аслиан Снопче, на прес-конференцијата што се одржа денес, истакна дека одземањењто на надлежностите на градоначалникот Аребн Таравари во обчаста на образованието, покажува дека на министерот за образование во текот на неговото рабоење, ова му  е единствен “резултат” и дека нема да биде изненадување доколку тоа го стори и по третпат после седум месеци, но сепак ќе ја нема таа прилика, бидејќи дотогаш многу работи ќе се променат во Гостивар.

Нејзиниот говор на прес-конференцијата, ви го проследуваме интегрално.

“Почитувани претставници на медиумите,

Најпрвин ви благодарам за вашето присуство на оваа конференција.

Преку овaa прес конференција сакаме да ве информираме дека по второто последователно одземање на надлежностите од страна на министерот за образование, во делот на именување и разрешување на директори, деновиве следеше продолжувањето на оваа политичка одлука. Замислете, среде предизборна кампања, министерот си дозволува луксуз да разреши директори именувани од страна на градоначалникот и наместо нив ги именува старите партиски директори.

Значи, уште еден скандал во низата скандали чиј извор е токму Министерството за образование. Затоа, пресудата мум ја оставаме на самите граѓани. Соодветната документација ќе биде доставена до антикорупциската комисија за утврдување на оваа неправилност.

Министерот, наместо да се осврне на многубројните проблеми кои го зафатија образованието, наместо да се занимава со обезбедување на настава на албански јазик која е загарантирана со закон, наместо да се занимава со исправка на учебниците во кои Албанците фигурираат како народ кој се спушти од планините, каде што во учебниците по музичко сите песни се на македонски јазик, наместо да се занимава со прекинување на тендери во четири очи што се прават во неговото министерство, наместо да се занимава со подобрување на квалитетот во албанските универзитети, наместо да се занимава со откривање на скандали во универзитетските дипломи, наместо да се занимава со зголемување на инвестициските фондови во истражувачките области каде што Македонија го зазема последното место во регионот … тој продолжува да се занимава само со Гостивар.

 

Би било добро да се занимава со Гостивар, но за уредување на кровот на училиштето Гоце Делчев, на пример, каде што децата треба да носат чадори во училниците. Но, овој министер отако ја презеде функцијата, главна преокупација му бил само Гостивар, но во други аспекти. Тој стана познат по одземање на надлежностите во единствениот урбан град во оваа држава која не е под раководство на актуелната власт.

Во извештај за неговата работа ќе има информации само за две капитални одлуки од негова страна. Првата е одземањето на надлежностите на демократски избраниот градоначалник, а втората, одземањето на надлежностите на градоначалникот во областа на образованието по вторпат.

Тој е многу креативен со овие негови две одлуки. Секаде каде што оди се фали токму со овие одлуки за одземање на надлежностите.

Сега ќе следи период на летаргија од страна на министерството кое тој го води. Но, ние сме убедени дека по седум месеци, повторно ќе има капитална инвестиција од страна на неговото министерство. Таа капитална инвестиција ќе биде одземање по третпат на надлежностите на градоначалникот на Гостивар.

Впрочем, тој не знае нешто друго да направи. Сепак, ќе ја нема таа прилика, бидејќи наскоро ситуацијата ќе се промени, и во Гостивар ќе дојдат нови времиња.“

Служба за информирање

Градоначланикот Таравари не направил пропусти, одлуката на министерот Адеми е чисто политичка

20.02.2019

Во врска со неправедното одземање на надлежностите во областа на образованието на гостиварскиот градоначалник Арбен Таравари, прес конференција денес одржа раководителката на Секторорт за јавни дејности при Општина Гостивар, Аслиан Снопче. Пред медиумите, преку соодветна документација, таа аргументираше дека при последното разрешување и именување на директори од страна на градоначлалникот Таравари, немало поврда на процедурите, и одлуката на министерот за образоивание ја окваликува како чисто политичка одлука.

“Одлуката за oдземање на надлежностите по вторпат не се базира врз законот, туку е само политичка одлука. Државниот инспекторат за образование, по увидот во основните училишта, утврди дека конкурсите за избор на директори во времето на добивање на надлежностите од општина Гостивар не се објавени врз основа на законот, значи на три дневни весници, туку само на два весника“, истакна на почетокот од прес конферемнцијата г-ѓа Снопче.

Таа извести дека поради таа причина градоначалникот Арбен Таравари донесе решение со кое се поргласува неважечко решението за избор на директори, Поради тие причини градоначалникот Арбен Таравари донесе решение со кое се прогласуваат за ништовни решенијата за избор на директори, на ист начин како што постапи и министерот кој сега донесува одлука за одземање на ингеренциите. Како конкретен случај, таа го наведе случајот со ООУ “Перпарими“ – Чегране.

„Исто така, и од страна на Државниот управен инспекторат беше констатирано дека при поништувањето на решенијата, градоначалникот на Гостивар секогаш постапил според законот и не констатирале прекршок“, рече во продолжение одговорната за образование Аслиан Снопче.

Таа информираше дека Општина Гостивар, знаејќи ги целите на министерот за образование, навремено го информирала премиерот Заев и амбасадите на седум највлијателни држави во земјава.

“Ова се доволни аргументи, за кои на увид ви доставуваме и документација, дека одлуката е чисто политичка“, подвлече на крајот од прес конференцијата г-ѓа Снопче.

Министерот за образование и наука, Арбер Адеми, му ги одзеде надлежностите на градоначалникот Таравари во делот на разрешување и именување на директори во период од девет месеци.

Служба за информирање

Градоначалникот Таравари го промовираше реновирањето на јавните детски градинки во Гостивар

28.12.2018

Децата од јавните градинки во Гостивар, со кратка програма, ја прославија Новата година. Во нивното славење им се придружи и градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и раководителката на Секторот за јавни дејности, Аслиан Снопче.

Денешната прослава во централната детска градинка на ЈУДГ “Детска радост“ се совпадна со промовирањето на неодамнешните инвестиции во оваа и во другите јавни детски градинки во градот Гостивар, со што сега сите ги исполнуваат неопходните услови за дневен престој на децата.

Градоначалникот Арбен Таравари им ја честиташе Новата година на децата со желби за здравје и среќа и им подели симболични подароци.

Служба за информирање

Реновирани двата најголеми објекти на ЈУДГ “Детска радост“ во Гостивар

17.12.2018

Со сопствени средства и со помош на Општина Гостивар, денес завршија работите за реконструкција на двете најголеми градинки кои функционираат во рамките на ЈУ Детска градинка “Детска радост” – Гостивар.

Во главната градинка “Пролет” направена е речиси целосна реконструкција на објектот при што се реновираа санитарните јазли, се уредија занималните – кречење на ѕидовите, поставување на ламинат и паркет, реновирана сала – отстранување на лампериите и керамичките плочки, крешење на ѕидовите и поставување на линолеум. Целосна поправка на водоводната инсталација и осветлувањето на внатрешните простори. Исто така поставени се нови врати во санитарните јазли и занималните, апоставени се и нови завеси. Покрај тоа, се очекува наскоро да се постават нови детски гардероби и табли за цртање во занималните.

Интервенции се направени и во градинката “Цветови”, каде што се искречија внатрешните простории на објектот и дел од фасадата, а се уреди и салата и се реновираше постојниот паркет.

Заради изведување на работите, во последниве неколку недели градинките работеа со нецелосен капацитет. Од утре, тие ќе продолжат да работат под нормални услови. Од Општина Гостивар и ЈУДГ “Детска градинка” им се заблагодаруваат на родителите за разбирањето.

Информативна служба

Вистински празник љубителите на книгата, отворен Саемот на книгата “Гостивар 2018”

26.11.2018

Со прикодна церемонија, денес свечено беше отворен саемот на книгата “Гостивар 2108”.

Ко-организатори на саемот, кој во ваков формат по првpат се одржува во Гостивар, се Општина Гостивар и Здружението на албанските издавачи во Македонија.

Во присуство на стотици посетители во спортската сала “Младост”, пригоден говор одржа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари кој, меѓу другото, истакна дека најдобар начин за да се развиве имагинацијата е читањето, па затоа апелираше до секој посетител да си купи барем една книга.

“Ви сакал како лекар, невролог, да испратам порака. Најдобар начин за развој на имагинацијата е читањето книги. Се надевам дека граѓаните на Гостивар и поширокиот регион масовно ќе го посетат саемов и дека ќе си купат барем една книга. Да ги избегнуваме што повеќе мобилните телефони и таблетите и да посветиме повеќе време за читање, особено помладите генерации “, подвлече градоначалникот Таравари.

Саемот на книгата “Гостивар 2018” ќе биде отворен три дена, односно до среда. Ќе се претстават 14 издавачки куќи од Македонија и Албанија, со книги на албански и странски автори, современи и класични книжевни дела, стручна и научна литературата, белчетристика, училишни лектири, енциклопедии и дела од областа на културата и уметноста, наменети за сите возрасни групи.

Служба за информирање

Детските градинки, основните и средни училишта на општина Гостивар, подготвени за грејната сезона

21.10.2018

Сите основни и средни училишта, како и детските градинки на општина Гостивар, снабдени се со гориво и од утре ќе започнат со греење.

Некои училишта имаат резерви од минатата година, додека во оние каде што недостасуваше гориво, во петокот завршија испораките на нафта и огревно дрво.

“Во повеќето училишни објекти во општина Гостивар има централно греење со нафта, додека пак само во некои училишта во руралните средини за греење се користи огревно дрво. Повеќето училишта имаа резерви од минатата година, а каде што недостасуваше нафта или огревно дрво, снабдувањето заврши во петокот и слободно можеме да кажеме дека сме подготвени за почетокот на грејанта сезона во понеделникот, кога според најавите ќе се спуштат температурите”, вели Аслиан Снопче – раководител на Секторот за образование во општина Гостивар.

Вреди да се истакне дека пред неколку дена заврши инсталацијата на централно греење во подрачното училиште во село Здуње, а се планира централно греење да се инсталира и во оние неколку училишта каде што недостасува.

Меѓутоа, во пресрет на сезоната на врнежи од дожд и снег, проблемот останува кровот на ОУ “Гоце Делчев”, за што Општина Гостивар ги има завршено сите потребни процедури и се чека одобрување и финансирање од страна на Министерството за образование.

Служба за информирање

Градинките во Форинo и Равен подготвени, се очекува согласност од ресорното министерство

02.10.2018

Општина Гостивар ја исполни својата обврска за подготвување на два Центри за ран детски развој за возрасната гру од 3 до 5 години во село Форино и село Равен, како дел од грантот на УНИЦЕФ во висина од околу 18 илјади евра.

Согласно потпишаниот меморандум за соработка со УНИЦЕФ, Општина Гостивар се обврза за кофинансирање во вредност од 10 илјади евра, со што се исполнија сите неопходни услови за занималните кои ќе функционираат во рамките на постоечките училишни згради.

За овие градинки, во тек се постапките за добивање на согласност од Министерството за труд и социјална политика, по што истет ќе бидат ставени во функција.

Од Секторот за јавни дејности информираат дека Општина Гостивар ќе се ангажира да преку грантови и сопствени буџетски средства, да отвори што повеќе вакви центри, така да со згрижување и едукација бидат опфатени и децата од предучилишна возраст во другите села, вклучувајќи ги и брдско-планинските села.

Служба за информирање

СТОС донираше технолошка опрема за гостиварските училиштата

24.09.2018

Технолошка опрема, поточно 16 компјутери и 16 проектори, беа донирани од страна на Сојузот на турски општини во светот (СТОС), кои во петокот ги дистрибуираа низ неколку гостиварски училишта, градоначалникот Арбен Таравари и генералниот секретар на СТОС, Фахри Солак.

При примањето на донацијата, градоначалникот Таравари изрази задоволство што е домаќин на генералниот секретар на СТОС, Фахри Солак кому му се заблагодари за донацијата и подготвеноста во иднина ваквите донации не само да не отсуствуваат, туку во иднина соработката да се издигне на највисоко ниво за конкретни проекти во различни области.

“Им благодарам на Сојузот на турските општини во светот за донирањето на 16 лап-топи и 16 проектори за јавните училишта во општина Гостивар. Поделивме опрема во средното економско училиште. потоа во специјалната паралелка во ОУ Исмаил Ќемали, како и во други училишта каде што беше потребно. Со генералниот секретар, г. Солак имаме коректни односи и суштинска соработка. Мислам дека нашата соработка ќе продолжи и понатаму и тоа со спроведување на заеднички конкретни проекти во различни сфери “, рече градоначалникот Таравари.

“Гостивар е посебен град во Македонија, каде што ние поддржуваме разни активности. Во овој случај ние донираме технолошка опрема за гостиварските училишта, но поддршка во иднина ќе се зголеми со други проекти, со цел да се подобри квалитетот на услугите во општината “, изјави Солак.

Тој му се заблагодари на градоначалникот Арбен Таравари за неговата подготвеност да соработува во реализацијата на заеднички проекти што се очекува да се спроведат во иднина.

Служба за информирање

 

Градоначалникот Таравари учествуваше на “Штафета за еднаквоста”

24.09.2018

Општина Гостивар во соработка со невладините организации “Заедно можеме” од Гостивар, “Лето” од Струмица и Центарот на ресурси на родители на деца со посебни потреби, организираа активност насловена “Штафета на еднаквоста”.

Беше тоа четврта штафета на децата со посебни потреби, на која присуствуваа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, претседателот на Собранието Талат Џафери, активисти, волонтери, ученици, уметници и други граѓани.

Учесниците во овој настан, преку оваа активност ја дадоа својата поддршка и упатија порака до општеството во кое живееме дека децата со посебни потреби се дел од општеството, и дека сите се еднакви.

“Совеста е сеопфатна и целокупна. Јас лично и Општина Гостивар секогаш ќе бидеме на страната на децата со посебни потреби. Тие се составен дел на нашето општество и заслужуваат поголемо внимание за да бидат рамноправен дел од општеството и да го вкусат животот исто како нивните врсници “, изјави градоначалникот Таравари.

Служба за информирање

 

Аслиан Снопче: Последните дејствија на огранокот на ДУИ во Гостивар потврдуваат дека целта на одземањето на ингеренциите во образованието била чисто политичка

05.08.2018

Раководителката на Секторот за образование, Аслиан Снопче одржа прес конференција во всрка со последните дејствија на огрaнокот на ДУИ во Гостивар од каде бараат принудните директори на гостиварските основни и средни училишта од нивните редови, службената документација да ја достават до седиштето на партискиот огранок.

Содржината на прес конференцијата, ви ја пренесуваме интегрално.

Почитувани медиуми,

Денешната прес конференција има за цел јавноста во Гостивар и пошироко, да се запознае дека започна да се остварува застрашувачкиот план креиран од страна на Министерството за образование, за уништување на образованието во Гостивар.

Овој план првично започна да се остварува со преземање на надлежностите на Општина Гостивар за наводно непочитување на законските постапки. Дека планот е добро дизајниран, се потврдува со фактот дека наместо за 6 месеци колку што било пракса во минатото, на Општина Гостивар му се одзедоа надлежности за 9 месеци. Несомнено заклучокот е многу едноставен. Да се ​​спречи градоначалникот во стратешкото планирање во областа на образованието, оневозможувајќи му да влијае здрав тек во оваа област, бидејќи стратегиите и плановите се правата токму на почетокот на учебната година. Дејствата на огранокот на ДУИ во Гостивар сведочат за она што за што предупредивме неколку пати. Целта била чисто политичка.

Ова се потврди вчера. Сите гостиварци видоа како директорите назначени од министерот за образование добиваат партиски наредби, принудувајќи ги документациите на училиштата да ги доставата во седиштето на ДУИ. Дали има поголема мизерија од ова? Дали има поголемо понижување за образованието, па и за партиските директори? Нормално ова се прави во координација и со министерот за образование. Министерот вели да не шириме невистини за скандалот од 5,3 милиони евра за договорот во четири очи вон редовните процедури. Го прашуваме министерот како ќе го прикрие овој нов скандал на назначените директори од него?

Затоа, време е да се откажеме од добро координираната стратегија од страна на владата, каде што реализатор е министер за образование – Албанец, кој за жал има за цел да го уништи образованието во Гостивар.

Наместо да има инвестиции, наместо да надвладеат вредностите, во време кога младите во голема мера се иселуваат од земјава, ДУИ ја деградира и таа трунка надеж на општеството, а тоа е здравото образование на младите генерации.

Општина Гостивар, предводена од градоначалникот Таравари, најдобро покажа како да се управува без политизација на образованието. Ве потсетуваме сите дека вработувањата се извршија со редовни конкурси, а од 150 работни места со договор на дело, се интервенираше само во 30 случаи кои во најголем дел се однесуваа на некомпетентен кадар. Последната форма со која дејствуваат назначените директори покажува јасна тенденција на политизација во оваа област. Ја повикуваме владата, сега кога наголемо се трумбетира за евроинтеграции, да не се чепка со образованието во Гостивар. Во Европа постојат сосема други принципи. Не можеме да зборуваме со полна уста за Европа, а од друга страна да дејствуваме како што вчера се случи со партиските директори на ДУИ. Не можеш да бидеш за Европа а 6 месеци да не одговориш на барањата на општината за трансфер на работните места.

Ние како општина, не направивме партиска селекција избори како што правеа и продолжуваат да прават тие од ДУИ. Ние поднесовме барање за над 40 работници. Не одговарањето, држењето во фиока на документацијата со валидно барање од страна на општината, ја одразува целта и интеракцијата на Министерството во овие скандали. Го повикуваме јавниот обвинител и просветните инспектори да спроведат соодветна истрага во врска со прикривањето на одговорот со цел да се деградира и да се направи чистка на наставниот кадар во Гостивар. Според информациите со кои располагаме, одговори од оваа природа се добивале во рок од 3 недели. Во овој период, Комисијата за трансформација на работине места три пати поднело барање за трансформација и сé уште не сме добиле никаков одговор.

Ги покануваме граѓаните да бидат трпеливи. Нашата стратегија за деполитизација секако ќе се спроведе. Ни ги одзедоа ингеренциите, но по два месеци ќе ни вратат. Заедно со некршливата волја на граѓаните на Гостивар, ќе успееме. Дозволете ми да ги запознаам сите гостиварци, сите просветни работници, учители, наставници и професори,м да се грижат. Во Гостивар, образованието, од 22 ноември, еднаш и засекогаш ќе се стави на здрави шини. Ќе нема повластувања, ќе нема диференцијации. Еднаш засекогаш, ќе се отстрани партизацијата во образовните институции. Нашиот проект “Гостивар прв”, како што се ефектуира од инфраструктурен аспект во општината, исто ќе се ефектуира и во образованието. Тоа наскоро и ќе се потврди.

Во наредните денови ќе излеземе и со конкретни бројки за направената чистка од страна на партиските директори на ДУИ по наредба на нивните локални челници (за што ги изнесовме горенаведените докази) и со директна согласност на министерот за образование.

Служба за информирање