СТОС донираше технолошка опрема за гостиварските училиштата

24.09.2018

Технолошка опрема, поточно 16 компјутери и 16 проектори, беа донирани од страна на Сојузот на турски општини во светот (СТОС), кои во петокот ги дистрибуираа низ неколку гостиварски училишта, градоначалникот Арбен Таравари и генералниот секретар на СТОС, Фахри Солак.

При примањето на донацијата, градоначалникот Таравари изрази задоволство што е домаќин на генералниот секретар на СТОС, Фахри Солак кому му се заблагодари за донацијата и подготвеноста во иднина ваквите донации не само да не отсуствуваат, туку во иднина соработката да се издигне на највисоко ниво за конкретни проекти во различни области.

“Им благодарам на Сојузот на турските општини во светот за донирањето на 16 лап-топи и 16 проектори за јавните училишта во општина Гостивар. Поделивме опрема во средното економско училиште. потоа во специјалната паралелка во ОУ Исмаил Ќемали, како и во други училишта каде што беше потребно. Со генералниот секретар, г. Солак имаме коректни односи и суштинска соработка. Мислам дека нашата соработка ќе продолжи и понатаму и тоа со спроведување на заеднички конкретни проекти во различни сфери “, рече градоначалникот Таравари.

“Гостивар е посебен град во Македонија, каде што ние поддржуваме разни активности. Во овој случај ние донираме технолошка опрема за гостиварските училишта, но поддршка во иднина ќе се зголеми со други проекти, со цел да се подобри квалитетот на услугите во општината “, изјави Солак.

Тој му се заблагодари на градоначалникот Арбен Таравари за неговата подготвеност да соработува во реализацијата на заеднички проекти што се очекува да се спроведат во иднина.

Служба за информирање

 

Градоначалникот Таравари учествуваше на “Штафета за еднаквоста”

24.09.2018

Општина Гостивар во соработка со невладините организации “Заедно можеме” од Гостивар, “Лето” од Струмица и Центарот на ресурси на родители на деца со посебни потреби, организираа активност насловена “Штафета на еднаквоста”.

Беше тоа четврта штафета на децата со посебни потреби, на која присуствуваа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, претседателот на Собранието Талат Џафери, активисти, волонтери, ученици, уметници и други граѓани.

Учесниците во овој настан, преку оваа активност ја дадоа својата поддршка и упатија порака до општеството во кое живееме дека децата со посебни потреби се дел од општеството, и дека сите се еднакви.

“Совеста е сеопфатна и целокупна. Јас лично и Општина Гостивар секогаш ќе бидеме на страната на децата со посебни потреби. Тие се составен дел на нашето општество и заслужуваат поголемо внимание за да бидат рамноправен дел од општеството и да го вкусат животот исто како нивните врсници “, изјави градоначалникот Таравари.

Служба за информирање

 

Аслиан Снопче: Последните дејствија на огранокот на ДУИ во Гостивар потврдуваат дека целта на одземањето на ингеренциите во образованието била чисто политичка

05.08.2018

Раководителката на Секторот за образование, Аслиан Снопче одржа прес конференција во всрка со последните дејствија на огрaнокот на ДУИ во Гостивар од каде бараат принудните директори на гостиварските основни и средни училишта од нивните редови, службената документација да ја достават до седиштето на партискиот огранок.

Содржината на прес конференцијата, ви ја пренесуваме интегрално.

Почитувани медиуми,

Денешната прес конференција има за цел јавноста во Гостивар и пошироко, да се запознае дека започна да се остварува застрашувачкиот план креиран од страна на Министерството за образование, за уништување на образованието во Гостивар.

Овој план првично започна да се остварува со преземање на надлежностите на Општина Гостивар за наводно непочитување на законските постапки. Дека планот е добро дизајниран, се потврдува со фактот дека наместо за 6 месеци колку што било пракса во минатото, на Општина Гостивар му се одзедоа надлежности за 9 месеци. Несомнено заклучокот е многу едноставен. Да се ​​спречи градоначалникот во стратешкото планирање во областа на образованието, оневозможувајќи му да влијае здрав тек во оваа област, бидејќи стратегиите и плановите се правата токму на почетокот на учебната година. Дејствата на огранокот на ДУИ во Гостивар сведочат за она што за што предупредивме неколку пати. Целта била чисто политичка.

Ова се потврди вчера. Сите гостиварци видоа како директорите назначени од министерот за образование добиваат партиски наредби, принудувајќи ги документациите на училиштата да ги доставата во седиштето на ДУИ. Дали има поголема мизерија од ова? Дали има поголемо понижување за образованието, па и за партиските директори? Нормално ова се прави во координација и со министерот за образование. Министерот вели да не шириме невистини за скандалот од 5,3 милиони евра за договорот во четири очи вон редовните процедури. Го прашуваме министерот како ќе го прикрие овој нов скандал на назначените директори од него?

Затоа, време е да се откажеме од добро координираната стратегија од страна на владата, каде што реализатор е министер за образование – Албанец, кој за жал има за цел да го уништи образованието во Гостивар.

Наместо да има инвестиции, наместо да надвладеат вредностите, во време кога младите во голема мера се иселуваат од земјава, ДУИ ја деградира и таа трунка надеж на општеството, а тоа е здравото образование на младите генерации.

Општина Гостивар, предводена од градоначалникот Таравари, најдобро покажа како да се управува без политизација на образованието. Ве потсетуваме сите дека вработувањата се извршија со редовни конкурси, а од 150 работни места со договор на дело, се интервенираше само во 30 случаи кои во најголем дел се однесуваа на некомпетентен кадар. Последната форма со која дејствуваат назначените директори покажува јасна тенденција на политизација во оваа област. Ја повикуваме владата, сега кога наголемо се трумбетира за евроинтеграции, да не се чепка со образованието во Гостивар. Во Европа постојат сосема други принципи. Не можеме да зборуваме со полна уста за Европа, а од друга страна да дејствуваме како што вчера се случи со партиските директори на ДУИ. Не можеш да бидеш за Европа а 6 месеци да не одговориш на барањата на општината за трансфер на работните места.

Ние како општина, не направивме партиска селекција избори како што правеа и продолжуваат да прават тие од ДУИ. Ние поднесовме барање за над 40 работници. Не одговарањето, држењето во фиока на документацијата со валидно барање од страна на општината, ја одразува целта и интеракцијата на Министерството во овие скандали. Го повикуваме јавниот обвинител и просветните инспектори да спроведат соодветна истрага во врска со прикривањето на одговорот со цел да се деградира и да се направи чистка на наставниот кадар во Гостивар. Според информациите со кои располагаме, одговори од оваа природа се добивале во рок од 3 недели. Во овој период, Комисијата за трансформација на работине места три пати поднело барање за трансформација и сé уште не сме добиле никаков одговор.

Ги покануваме граѓаните да бидат трпеливи. Нашата стратегија за деполитизација секако ќе се спроведе. Ни ги одзедоа ингеренциите, но по два месеци ќе ни вратат. Заедно со некршливата волја на граѓаните на Гостивар, ќе успееме. Дозволете ми да ги запознаам сите гостиварци, сите просветни работници, учители, наставници и професори,м да се грижат. Во Гостивар, образованието, од 22 ноември, еднаш и засекогаш ќе се стави на здрави шини. Ќе нема повластувања, ќе нема диференцијации. Еднаш засекогаш, ќе се отстрани партизацијата во образовните институции. Нашиот проект “Гостивар прв”, како што се ефектуира од инфраструктурен аспект во општината, исто ќе се ефектуира и во образованието. Тоа наскоро и ќе се потврди.

Во наредните денови ќе излеземе и со конкретни бројки за направената чистка од страна на партиските директори на ДУИ по наредба на нивните локални челници (за што ги изнесовме горенаведените докази) и со директна согласност на министерот за образование.

Служба за информирање

Фондацијата “Иселениците од Швајцарија за Гостивар” донираше ранци и училишен прибор – акцијата ја поддржа Општина Гостивар и Менувачницата “Алпина”

04.09.2018

Фондацијата “Иселениците од Швајцарија за Гостивар” донираше ранци и училишен прибор за 100 ученици со социјално загрозен статус. Нивната акција наиде на поддршка од Гостивар, при што Менувачницата “Алпина” обезбеди ранци а Општината обезбеди училишен прибор за уште 100 други ученици. Донацијата е наменета за ученици од нижите одделенија, односно за ученици од прво до петто одделение во основните училишта, кои потекнуваат од социјално загрозени семејства, како и за учениците со посебни потреби.

“Иселениците се оние кои никогаш не престануваат да праќаат копнеж, љубов и грижа за сите нас кои живееме тука. Тоа го докажуваат на многу благороден начин преку помошта со училиштен прибор за сите деца кои немаат соодветни услови за почетокот на новата учебна година. Нивниот гест е хуман и патриотски чин. На нивната иницијатива се приклучи и сопственикот на менувачницата “Алпина”, г. Илфет Идризи кому исто така му се заблагодарувам”, вели градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари.

Општина Гостивар ги охрабрува и ги поддржува сите оние кои на разни начини на дело ја покажуваат нивната хуманост, особено кога нивната помош и придонес е наменета за децата.

Служба за информирање

Добитничката на мансион награда на олимпијадата на средни училишта во Њујорк, Гентиана Јашари на посета кај градоначалникот Таравари   

26.06.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари ја прими во неговиот кабинет ученичката Гентиана Јашари, добитнчика на мансион награда на олимпијадата Genius – International High School Environmental Project во Њујорк.

“Секогаш велам дека луѓето од културата и спортот се најдобрите амбасадори во светот на еден народ и нација Гентиана покажа успех на еден меѓународен натпревар од културен и образовен карактер. Тоа нè прави горди затоа што таму таа го претставуваше нашиот град и нашата општина. Во овие седум-осум месеци, општината согласно можностите помагала на културата и спортот во Гостивар и ќе продолжи тоа да го прави и во иднина”, изјави градоначалникот Таравари.

“Му благодарам на градоначалникот Арбен Таравари, Советот на општината, општинската администрација и иселениците од село Чајле за материјалната поддршка. Исто така им се заблагодарувам на Ебрар Мазар и Бастри Ристеми за снимањето на песната, како и мојот ментор професорката Беса Џафери Садики. Јас во Њујорк не претставив само себе си или моето училиште, туку го претставив цел Гостивар и ја пренесов мојата порака за заштита на животната средина. Среќна сум што целиот тој ангажман на крајот беше крунисан со успех”, рече Гентиана Јашари.

На олимпијадата во Њујорк учествуваа ученици од 72 разни земји од светот, кои се натпреваруваа со 729 проекти. Колеџот Јахја Кемал – Македонија се натпреваруваше со 62 проекти при што освои еден златен, три сребрени и четири бронзени медали.

Гентиана Јашари, која е ученичка од втора година во колеџот Јахја Кемал во Гостивар, освои мансион награда во категорија уметност, каде што настапи со хитот Њѕ Рулс на светски познатата албанска пејачка Дуа Липа и есеј за подигање на свеста кај населението за заштита на животната средина и изградба на фабрика за рециклирање на отпад во Гостивар.

Служба за информирање

Градоначалникот Арбен Таравари ги промовираше новите детски игротеки

04.06.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, денес излезе на терен за да го проследи текот на работата за изградба на нови детски игротеки.

Најпрвин тој застана кај детската игротека спроти судот во Гостивар, каде што новата игротека веќе е ставена во функција, а потоа го посети основното училиште во село Дебреше каде што во тек е поставувањето на реквизитите кај новата игротека во училишниот двор.

Четири од вкупно шест локации каде што ќе бидат поставени реквизити, се нови игротеки, а само две од нив постоеле од порано и сега стари реквизити ќе бидат заменети со нови.

“Планиравме изградба на четири детски игротеки како и замена на старите реквизити во две постоечки игротеки. Се надевам дека во рок од две недели ќе завршиме со четири игротеки. Мислам дека децата заслужуваат ваква рекреација и и дека овие игротеки треба да се прошират. Ќе се залагаме во идниот период да изградиме уште неколку нови”, изјави градоначалникот Таравари.

Жителите на село Дебреше изразија задоволство од посветеноста на градоначалникот Таравари за инвестиции и во руралните области.

“Му благодариме на градоначалникот за оваа многу добра инвестиција овде во нашето село. Оваа инвестиција ќе ја користат децата од селото во ова училиште. Во село Дебреше досега немало игротека. Воедно му благодариме на градоначалникот Таравари и за другите инвестиции што планира да ги спроведе во нашето село”, вели Сенад Хасани – жител на село Дебреше.

За уредување на детските игротеки Општина Гостивар одвои од својот буџет 2,3 милиони денари, а се очекува работите да завршат во текот на овој месец.

Служба за информирање

Координативен состанок за безбедни училишта

18.05.2018

Во рамки на проектот “Безбедни училишта” финансиран од ОБСЕ, кој   што се спроведува во шест општини во Македонија, во Гостивар се одржа координативен состанок на кој се  дискутираше за едногодишниот план на  задачи и активности.

На состанокот учествуваа претставници на ОБСЕ во Македонија, стручните служби на општинските средни училишта, наставници и претставници од Секторот за образование при Општина Гостивар.

Темите за кои се дискутираше беа борбата против насилството, екстремизмот и другите злоупотреби во училиштата, а се определи и агендата на активности за едногодишен период, односно обуки со професори и ученици, работилници и други активности.

Служба за информирање

ООУ “Гоце Делчев” – Гостивар го одбележа патрониот празник

04.05.2018

Со богата културно-уметничка програма, со реферат, рецитали, песни и други точки подготвени од учениците и нивните наставници, ООУ “Гоце Делчев” – Гостивар го одбележа својот патронен празник.

На настанот присуствуваа учениците и нивните родители, просветни ветерани, претставници на Општина Гостивар и други локални институции, како и други гости.

На присутните им се обрати директорот на училиштето Сашо Шарески, при што го увелича ликотна македонскиот национален херој, Гоце Делчев, како личност кој се залагал за цивилизациски напредок.

Во основното училиште “Гоце Делчев“, наставата ја следат околу 1000 ученици на албански и на македонски наставен јазик.

Служба за информирање

Аслиан Снoпче: Ученичките екскурзии ќе се реализираат според планот

30.04.2018

Раководителката на Секторот за образование при Општина Гостивар, Аслан Снопче, ги информираше денеска новинарите дека сите училишни екскурзии ќе се реализираат според предвидениот план и дека учениците и родителите не треба воопшто да се грижат. за тоа.

„Би сакала да ја запознаам јавноста, а особено учениците и нивните родители дека ученичките екскурзии ќе се реализираат согласно предвидениот план на МОН и дека ние како општина ниту сакаме ниту можеме да интервенираме тука, во ситуација кога ни се одземени надлежности во образованието”, информираше г-ѓа Снопче.

Таа објасни дека шпекулациите за наводно неспроведување на екскурзиите се појавиле по поднесување на жалба од страна на една туристичка агенција за во гостиварската гимназија и дека постапката ќе продолжи преку судски пат и дека нема да биде поврзана со реализацијата на екскурзии.

“Кога станува збор за интересот на учениците, Општина Гостивар никогаш нема да прави проблеми и ниедено наше дејствие нема и ќе нема политичка заднина.

Служба за информирање

Ученици од ОУ “Гоце Делчев“ на посета во Општина Гостивар

26.04.2018

Учениците од четврто одделение, паралелки на македонски јазик, при Основното општинско училиште “Гоце Делчев“- Гостивар, во придружба на нивните учителки, денеска беа во посета на Општина Гостивар, за да се запознаат како функционира локалната власт.

При посетата тие се сретнаа со градоначалникот Арбен Таравари и неговите соработници, а ги посетија и просториите каде што општинската администрација ги извршува своите задачи.
Градоначалникот Арбен Таравари и членовите на неговиот кабинет, ги запознаа учениците со функционирањето на локалната самоуправа со јазик разбирлив за нивната возраст, посакувајќи им кога ќе пораснат да станат дел од општинската администрација, да преземат раководни позиции, а некој од нив да стане и градоначалник.

Учениците од ООУ “Гоце Делчев”, разговараа со градоначалникот Таравари и му поставија многубројни прашања.

Служба за информирање