Таравари: Образованието во минатиот мандат – наставниците се плаќале и за Фејсбук

25.01.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, денеска во рамки на кампањата “Вистината за ДУИ” одржа прес-конференција, при што ги изложи неуспесите и злоупотребите направени во минатиот мандат во областа на образованието во општина Гостивар. Тој појасни дека за денес ја одбрал областа на образованието, поттикнат од вчерашната изјава за медиумите на некои поранешни просветни работници, партиски војници, за нивна наводна замена со несоодветен кадар.

“Во 2013 година, партиски војници од тоа време, во истиот период од годината отстранија 166 работници со решенија и договори, кои ги имаме по име и презиме. А сега, од вкупно 147 вработени со договор, 117 останале на работа, додека само 30 се заменети со нови. Ова значи дека 80% останале исти, додека само 20% се заменети, и тоа главно поради тоа што не биле компетентни за предметите што ги предавале”, објасни Таравари.

Тој, на денешната прес-конференција, исто така наведе повеќе случаи на нецелосно спроведување на Законот за сметководство и буџетски корисници, што се потврдува со внатрешните ревизии во јавните училишта во Гостивар.

“Во ОУ Лирија од с. Вруток, биле платени сметки со вртоглав износ за службени мобилни телефони, кои ви ги ставам на располагање. Врз основа на Ревизорскиот извештај за периодот 06.11.2016 – 16.11.2017 од страна на инспекторатот, едно училиште било оценето со оценка 2.25. Во средното техничко училиште внатрешната ревизија извршена од поранешниот градоначалник, за периодот од 03.03.-29.03.2017, покажала нецелосно спроведување на законот за сметководство. Исплати за договорна дело во износ од 397 илјади денари, за што нема извештаи за лицата кои се ангажирани со работа”, подвлече градоначалникот Таравари доставувајќи им на новинарите докази за тоа.

Потоа тој наведе и еден еклатантен случај во средното техничко училиште, каде што било вработено несоодветно лице за предметот информатика, кој имал завршено за бизнис.

“Ова лице било ангажирано 4 часа за ИТ поддршка, 4 часа за екстерно тестирање, 3 часа за фотокопирање и замислете 2 часа за Фејсбук. Нормално ова лице не може да се држи на работа. Еден друг случај, инструкторот за практична работа бил со училиште за биохемија. Додека во ОУ Чајле, за нафта за косилката биле потрошени, замислете, 600 евра “, истакна Таравари.

Градоначалникот на Гостивар, исто така, наведе случаи на непотизам, истакнувајќи го случајот во ОУ Ѓон Бузуку во село Србиново, каде што едно семејство го контролира целото училиште. Поранешниот директор ја вработил како секретарка неговата снаа, а во истото училиште биле вработени неговиот брат и други членови од неговото семејство.

Служба за информирање

Гостиварските општински училишта, подготвени за второто полугодие

19.01.2018

Сите општински основни и средни училишта, почетокот на второто полугодие го чекаат подготвени. Во сите училиште направено е генерално чистење, а во некои училишта извршени се и неопходни интервенции.

“Училиштата се исчистени и интервенирано е зависно од потребите, а исто така снабдени се и со гориво . Значи можеме да кажеме дека подготвено го очекуваме почетокот на второто полугодие. Од друга страна, направен е изборот на наставници според објавените конкурси, при што сме се обиделе да задржиме континуитет на наставниот кадар и да го деполитизираме образованието до што повисок степен. Изборот на кадри го направија самите колективи и училишните одбори, а ние како општина се залагавме да помогнеме во тој процес. Евидентно е дека има и некои пропусти, но се надеваме дека тие ќе бидат што помалубројни во иднина”, вели раководителката на Скетрот за образование при Општина Гостивар, Аслиан Снопче.

Инаку, денеска се одржа средба со директорите и помдиректорите на општинските основни и средни училишта, при што ги добија неопходните упатства за работа и ги изложија потребите за што подобар напредок во образовниот процес.

Служба за информирање

Децата од ЈУДГ “Детска градинка“ на посета во Општина Гостивар

29.12.2017

Децата од Јавната установа детска градинка “Детска радост”, во придружба на нивните воспитувачки, денеска ја посетија општина Гостивар, а беа пречекани од страна на заменик-градоначалникот Бесим Мемеди и раководителката на Секторот за јавни дејности, г-ѓа Аслијан Снопче.

При посетата по повод одбележувањето на новогодишните празници а која е дел од едукативната програма на градинката, г. Мемеди и г-ѓа Снупче ги информираа децата за улогата на Општината и дека она што најмногу го посакува Општуната, е децата да бидат што посреќни и поуспешни.

На децата, новогодишни пакети на децата им подари г-ѓа. Аслиајн Снупче, која што им ја честита Новата Година и им посака здравје и многу љубов во 2018 година.

Служба за информирање

Презентација на учениците oд СЕOУ “Гостивар“ пред медиумите и раководството на училиштето

27.11.207

Учениците кои беа дел oд двoнеделнaтa размена вo детскoтo селo “Песталоци“ во Трoген, Швајцарија, ги претставија нивните активности и искуства кои ги стекнале на обуките вo детскoтo село.

“На настан кoј што вчера се oдржa вo училиштетo, учениците гo поставија штандот кoј беше дел oд претставувањето на нашата држава вo Швајцарија така штo одблиску ни гo дoлoвијa успешнoтo претставување вo Швајцарија. На штандот беа поставени репрезентативни материјали за грaдoт и за училиштето и традиционални елементи кaкo штo беа керaмички и брoнзени сaдoви, храна и традиционални народни носии oд oвoј дел на Мaкедoнијa“, вели в.д. директорката на училиштето, Јованка Огњаноска Учениците се пофалија дека наставата им се одвивала на доста креативен начин сo цел да им се привлече внимaниетo, а се oбрaбoтувaле теми oд областа на
дискриминацијатa, идентитетoт, тимската рaбoтa, доверба и рaдиo кoе имаа можност да гo слушаат сите.

“Слободнoтo време гo поминувавме вo Младинскиот клуб каде штo ја изразувавме нашaта креативност и во спортската сала опремена за сите спoртoви. За време на викендите ги посетивме најубавите места oд северниот дел на Швајцарија“, раскажуваат учениците.
Учениците од економското училиште кои учeствуваа на инеркултурнaтa размена вo
Швајцарија се чувствуваат гoрди штo стекнaле нoви знаења и искуства и најавија дека вo периoдoт меѓу јануари и април, ќе организираат работилници на темите кои ги oбрaвoтувaле сo цел да ги пренесат своите знaењa на соучениците.

Служба за информирање

Учениците од Чегране организираа “Годишен пазар”

28.12.2017

Учениците, родителите и наставниците од Основното училиште “Перпарими” ја реализира активноста наречена “Годишен пазар”, при што заеднички имаа подготвено традиционални јадења и творби, кои беа изложени за продажба на пазарот.

Директорот на училиштето, Блерим Амети вели дека целта на оваа активност е да се мотивираат учениците, во соработка со родителите и наставниците да се едуцираат за тимска работа и градење на вештини за претприемништво.

“Ние како управа, заедно со наставниот кадар на училиштето максимално се ангажираме да организираме што повеќе воннаставни активности, бидејќи сметаме дека ваквите активности се можеби и поважни од редовната настава, затоа што на овој начин учениците се социјализираат и се оспособуваат за живот. Со дополнителни активности, учениците ја избегнуваат можноста да станат жртви на девијантните појави кои се јавуваат во општеството. Со конкретната активност, имаме за цел да ги мотивираме учениците, да во соработка со родителите и наставниците, се едуцираат за заедничка работа и градење на нивните вештини за претприемништво”, вели директорот Блерим Амети.

Од учичиштето велат дека имаат за цел оваа активност да стане традиционална и да се одржува еднаш годишно.

Служба за информирање

Учениците Cegrane студентите беа известени за штетите предизвикани од пушењето

28.12.2017

Во просториите на ОУ “Перпарими” село Черане, се одржа предавање на тема: “Пушењето – негативни страни“, при што учениците од ова училиште се информираа за негативните последици од пушењето.

Активноста ја реализираа Еко-групата на училиштето во соработка со Општинската организација на Црвен крст – Гостивар, а говорот предавање одржа психологот Емрие Зеќири.

“Преку ова предавање, имаме за цел превентивно да се бориме против пушењето преку информирање на учениците за фаталните последици по здравјето, особено ако со пушење се започне од млада возраст. Со предавањето беа опфатени учениците од шесто, седмо, осмо и деветто одделение, а нивниот интерес беше задоволителен”, вели психологот Зеќири.

Од ОУ “Перпарими” најавуваат дека предавања од областа на здравствена едукација ќе се одржат и на други теми.

Служба за информирање

Ученици од гимназијатa и економското училиште, на посета во Општина Гостивар

27.12.2017

Во пресрет на Новата година, учениците од СЕОУ “Гостивар“ и СОУ “Гостивар” во рамките на проектот “Мировно образование” кој во двете училишта се спроведува во соработка со Првата детска амбасада “Меѓаши”, денес го посетија кабинетот на градоначалникот Арбен Таравари.

Тие имаа за цел на градоначалникот Таравари да му ги врачат Новогодишните честитки, донација од Детската амбасада “Меѓаши“, каде што покрај убавите желби од него во новата година, побараа мерна станица за квалитетот на воздухот, повеќе културни манифестации, спортско рекреативен центар и други активности, а пред сé, учениците од гимназијата и економското училиште, посакаа мир за сите граѓани.

Во отсуство на градоначалникот поради работни обврски, учениците ги прими Сеадин Ејупи – шеф на кабинетот на градоначалникот и Јасин Демири – шеф за протокол и ПР, кои пријатно ги изненадија учениците со обиколка на целиот кабинет и презентација на работата на општинските службеници.

Откако учениците им ги врачија честитките, добија подароци од кабинетот на градоначалникот, при што изразија голема благодарност до сите вработени и до градоначалникот.

Служба за информирање

Празнична програма за децата со посебни потреби од Гостивар

22.12.2017

На иницијатива на градоначалникот на Гостивар, со поддршка на ресторанот “Вита Аби” и во соработка со Дневниот центар, специјалните паралелки, пејачи и спортисти од Гостивар, денеска се организираше заеднички ручек придружен со свечена програма за децата со пречки во развојот .

“Го организиравме овој скромен но мошне значаен настан, за да се дружиме со овие деца, да разговараме со нивните воспитувачи, да разбере кои се потребите за нивно воспитание и образование, и да видиме што можеме ние како Општина да помогнеме за создавање на подобри услови. Воедно дојдовме да им ги честитаме новогодишните празници и како Општина да им поделиме мали подароци на децата”, рече градоначалникот на Гостивар, д-р Арбен Таравари.

Аслијан Снопче – раководителка на Секторот за јавни дејности при Општина Гостивар, објасни дека на настанот присуствуваат ученици и воспитувачи од Дневниот центар за деца со посебни потреби и од специјалните паралелки на основните училиште “Исмаил Ќемали” и “M.K. Ататурк”.

“По иницијатива на градоначалникот одлучивме да ја организираме оваа активност со цел што повеќе да ги социјализираме овие деца, бидејќи соодветниот третман и социјализацијата, многу им помага во животот. Би сакала да изразам благодарност до ресторанот “Вита Аби”, чиј сопственик секогаш им помага на луѓето кои имаат потреба и поддржува голем број активности со социјален карактер”, истакна г-ѓа Снопче.

Децата имаа прилика да го проследат настапот на гостиварските млади каратисти подготвени од европскиот шампион во карате Берат Јакупи, ги насмеа маскотата “Kученце”, а за нивно добро расположение се погрижи Хајдар Хајдари – Дали и Бетиме Јакупи.

Од дневниот центар и специјалните паралелки им се заблагодарија на сите оние кои придонесоа за одржување на активноста и изразија надеж за поголема соработка во иднина.

Служба за информирање

“Стоп за говорот на омраза” – наградени најдобрите дела

Во средното техничко училиште во Гостивар денес беше отворена изложбата на слики од средношколци, на тема „ Живеј во хармонија со другите“.

Активноста е дел од превентивно-едукативниот проект „Кажи НЕ на говорот на омраза“, чии носители се Отсекот за превенција на СВР Тетово и ОБСЕ, во соработка со гостиварската локална самоуправа.

На изложбатa се најдоа дваесетина слики од ученици од сите гостиварски јавни средни училишта.

Толеранцијата меѓу различните етнички групи е многу деликатна тема. Ние како гостиварци ја негуваме, а треба и пред младите да покажеме колку е таа важна. Токму тоа е и целта на оваа изложба“, рече Аслијан Снопче, од Секторот за образование на општина Гостивар.

На отворањето на изложбата се обрати директорот на техничкото училиште, Гајур Изаири, кој нагласи: „Некогаш и несвесно може да кажеме некоја реченица или збор со кои ќе навредиме некого. Сликите на учениците носат силна порака за тоа што е говор на омраза, а што разбирање и толеранција“.

Авторите на најуспешните дела, по избор на посебна комисија добија пригодни награди и признанија од организаторите.

Претходно, во рамките училиштата беа организирани работилници и предавања.

На Денот на турската настава, се промовираше целосната реконструкција на ОУ “М.К. Ататурк “- Гостивар

21.12.2017

По повод Денот на турската настава во Македонија, со величенствена церемонија во присуство на високи државни функционери од Турција и Македонија, се промовираше денес промоција на целосна реконструкција на основното училиште “Мустафа Кемал Ататурк” во Гостивар.

Со симболична сечење на лента, реконструкцијата ја инаугурираа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и првиот вицепремиер на Турција, Хакан Чавушоглу.

Во фоајето на училиштето, пред учениците и родителите поздравен говор одржаа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, првиот вицепремиер на Турција Хакан Чавушоглу, претседателот на ТИКА Сердар Чам, министерот во Владата на Република Македонија Аднан Ќахил и директорот на ОУ “М.К. Ататурк” Октај Нуредин, а присуствуваа и многу други високи личности од политичкиот и општествениот живот на Турција и Македонија.

Градоначалникот Арбен Таравари, во поздравниот говор, им се заблагодари на турската влада и на Агенцијата ТИКА, за целосната поддршка за реконструкција на училиштето и други проекти во општина Гостивар. Тој, исто така, на говорот повеќе се фокусира на соживотот во општина Гостивар, особено во блискоста на албанскиот и турскиот народ, истакнувајќи историски личности кои придонесоа за двата народи.

“Една од етничките заедници која живее и секојдневно го гради Гостивар е турската заедница, па затоа сеќавањето и славењето на овој датум е привилегија и задоволство за нас. Судбината пресудила овде во Гостивар да бидеме под околности на соживот, затоа во името на сите граѓани на Гостивар, во името на Општина Гостивар и во мое име ви го честитам Денот на турската настава, oдносно турската азбукаурција е добар пријател за нас! Нека е Турција добар пријател за нас! Нека се секогаш буквите од оваа азбука, знаци кои формираат зборови на мир и почит!”, подвлече Таравари.

Во духот на добрите меѓуетнички односи, соработка и толеранција, дискусии и други говорници на церемонијата, како и уметничка програма на трите националности на ученици кои учат во ова училиште на турски, албански и македонски јазик.

Во знак на почит за соработка помеѓу општината и училиштето, градоначалникот Таравари и директорот Нуредин, разменија плакати со симболот на институциите со кои управуваат.

По церемонијата, присутните направија обиколка низ реновираните простории на училиштето, кое по реконструкцијата се смета за едно од најдобрите училишта на национално ниво.

Целосната реконструкција на ова училиште беше направена благодарение на финансирањето од страна на Турската агенција за соработка и координација ТИКА, во вредност од 700 илјади евра.

Служба за информирање