Празнична програма за децата со посебни потреби од Гостивар

22.12.2017

На иницијатива на градоначалникот на Гостивар, со поддршка на ресторанот “Вита Аби” и во соработка со Дневниот центар, специјалните паралелки, пејачи и спортисти од Гостивар, денеска се организираше заеднички ручек придружен со свечена програма за децата со пречки во развојот .

“Го организиравме овој скромен но мошне значаен настан, за да се дружиме со овие деца, да разговараме со нивните воспитувачи, да разбере кои се потребите за нивно воспитание и образование, и да видиме што можеме ние како Општина да помогнеме за создавање на подобри услови. Воедно дојдовме да им ги честитаме новогодишните празници и како Општина да им поделиме мали подароци на децата”, рече градоначалникот на Гостивар, д-р Арбен Таравари.

Аслијан Снопче – раководителка на Секторот за јавни дејности при Општина Гостивар, објасни дека на настанот присуствуваат ученици и воспитувачи од Дневниот центар за деца со посебни потреби и од специјалните паралелки на основните училиште “Исмаил Ќемали” и “M.K. Ататурк”.

“По иницијатива на градоначалникот одлучивме да ја организираме оваа активност со цел што повеќе да ги социјализираме овие деца, бидејќи соодветниот третман и социјализацијата, многу им помага во животот. Би сакала да изразам благодарност до ресторанот “Вита Аби”, чиј сопственик секогаш им помага на луѓето кои имаат потреба и поддржува голем број активности со социјален карактер”, истакна г-ѓа Снопче.

Децата имаа прилика да го проследат настапот на гостиварските млади каратисти подготвени од европскиот шампион во карате Берат Јакупи, ги насмеа маскотата “Kученце”, а за нивно добро расположение се погрижи Хајдар Хајдари – Дали и Бетиме Јакупи.

Од дневниот центар и специјалните паралелки им се заблагодарија на сите оние кои придонесоа за одржување на активноста и изразија надеж за поголема соработка во иднина.

Служба за информирање

“Стоп за говорот на омраза” – наградени најдобрите дела

Во средното техничко училиште во Гостивар денес беше отворена изложбата на слики од средношколци, на тема „ Живеј во хармонија со другите“.

Активноста е дел од превентивно-едукативниот проект „Кажи НЕ на говорот на омраза“, чии носители се Отсекот за превенција на СВР Тетово и ОБСЕ, во соработка со гостиварската локална самоуправа.

На изложбатa се најдоа дваесетина слики од ученици од сите гостиварски јавни средни училишта.

Толеранцијата меѓу различните етнички групи е многу деликатна тема. Ние како гостиварци ја негуваме, а треба и пред младите да покажеме колку е таа важна. Токму тоа е и целта на оваа изложба“, рече Аслијан Снопче, од Секторот за образование на општина Гостивар.

На отворањето на изложбата се обрати директорот на техничкото училиште, Гајур Изаири, кој нагласи: „Некогаш и несвесно може да кажеме некоја реченица или збор со кои ќе навредиме некого. Сликите на учениците носат силна порака за тоа што е говор на омраза, а што разбирање и толеранција“.

Авторите на најуспешните дела, по избор на посебна комисија добија пригодни награди и признанија од организаторите.

Претходно, во рамките училиштата беа организирани работилници и предавања.

На Денот на турската настава, се промовираше целосната реконструкција на ОУ “М.К. Ататурк “- Гостивар

21.12.2017

По повод Денот на турската настава во Македонија, со величенствена церемонија во присуство на високи државни функционери од Турција и Македонија, се промовираше денес промоција на целосна реконструкција на основното училиште “Мустафа Кемал Ататурк” во Гостивар.

Со симболична сечење на лента, реконструкцијата ја инаугурираа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и првиот вицепремиер на Турција, Хакан Чавушоглу.

Во фоајето на училиштето, пред учениците и родителите поздравен говор одржаа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, првиот вицепремиер на Турција Хакан Чавушоглу, претседателот на ТИКА Сердар Чам, министерот во Владата на Република Македонија Аднан Ќахил и директорот на ОУ “М.К. Ататурк” Октај Нуредин, а присуствуваа и многу други високи личности од политичкиот и општествениот живот на Турција и Македонија.

Градоначалникот Арбен Таравари, во поздравниот говор, им се заблагодари на турската влада и на Агенцијата ТИКА, за целосната поддршка за реконструкција на училиштето и други проекти во општина Гостивар. Тој, исто така, на говорот повеќе се фокусира на соживотот во општина Гостивар, особено во блискоста на албанскиот и турскиот народ, истакнувајќи историски личности кои придонесоа за двата народи.

“Една од етничките заедници која живее и секојдневно го гради Гостивар е турската заедница, па затоа сеќавањето и славењето на овој датум е привилегија и задоволство за нас. Судбината пресудила овде во Гостивар да бидеме под околности на соживот, затоа во името на сите граѓани на Гостивар, во името на Општина Гостивар и во мое име ви го честитам Денот на турската настава, oдносно турската азбукаурција е добар пријател за нас! Нека е Турција добар пријател за нас! Нека се секогаш буквите од оваа азбука, знаци кои формираат зборови на мир и почит!”, подвлече Таравари.

Во духот на добрите меѓуетнички односи, соработка и толеранција, дискусии и други говорници на церемонијата, како и уметничка програма на трите националности на ученици кои учат во ова училиште на турски, албански и македонски јазик.

Во знак на почит за соработка помеѓу општината и училиштето, градоначалникот Таравари и директорот Нуредин, разменија плакати со симболот на институциите со кои управуваат.

По церемонијата, присутните направија обиколка низ реновираните простории на училиштето, кое по реконструкцијата се смета за едно од најдобрите училишта на национално ниво.

Целосната реконструкција на ова училиште беше направена благодарение на финансирањето од страна на Турската агенција за соработка и координација ТИКА, во вредност од 700 илјади евра.

Служба за информирање

Истакнатите средношколци останаа десет дена во Бурса, Турција

15.12.2017

Во рамките на Програмата Еразмус. шест најистакнати и нај заслужни ученици од гостиварската гимназија, предводени од професорката Аребан Солејмани, од 02 до12 декември престојуваа во Бурса, Турција. Учерниците албанци, македонци и турци од Гостивар, учествувале во организираната активност на тема “All start with Music” (Сè започнува со музика) каде што учествуваа и млади луѓе од Турција и Италија, од кои дел со потекло од Пакистан.

“Музиката беше таа која што имаше за цел да ги доближи луѓето едни со други. Нашите активности беа најразлични, како на пример пеење на градскиот плоштад и во еден голем трговски центар со инструменти, интервју на посетителите во врска со музиката која ја слушаа, пеење со кореографија од страна на самите учесници, презентација на специјалитети од земјите од кои доаѓаат учесниците, креирање на детски игри со користење ма музика при играњее и друго”, објаснува професорката Арбена Солејмани.

Директорот на СОУ “Гостивар”, Дритан Имери информира дека покрај работилницата и креативноста што ја прикажале учениците, тие го посетиле и градот Бурса и пошироко, контактирале со граѓаните од Бурса, меѓу кои повеќето биле по потекло од нашите краишта.

Служба за информирање

Младите економисти од Гостивар нa двонеделна обука во Швајцарија

04.12.2017
Група од шеснаесет ученици и двајца супервизори од Средното Економско училиште “Гостивар“ се наоѓаат на двонеделна обука во Швајцарија. Престојот се реализира во рамки на проектот Имплементација на Конвенцијата на правата на детето во организација на Коалицијата на младински организации СЕГА, во кој училиштето е вклучено од 2012 година .

Во рамките на овој проект во училиште успешно функционира училишната заедница и дете правобранител кои
работат на заштита на правата на децата, анти-дискриминација и мултикултура како и подобрување на условите за непречено спроведување на наставата во училиштето.

Интеркултурната размена се одржува во детското село Песталоци, Троген, а групата од 16 ученици на СЕОУ “Гостивар“ е избрана како резултат на досегашната активна работа. Целта на интеркултурната размена е учениците да се здобијат со знаења и вештини за правата на децата, со принципите на меѓукултурниот дијалог и комуникација, анти дискриминација и меѓусебно разбирање, почитување и толеранција на вредностите помеѓу различните култури.

Служба за информирање

Информативен состанок со директорите и пом/директорите на јавните училишта

01.12.2017

Во просториите на Општина Гостивар, претставници од општинската администрација одржаа информативен состанок со директорите и пом/директорите на основните и средните училишта.

На состанокот, управниците на училиштата беа информирани за начинот на финансирање на училиштата, раководењето и конкретните чекори што треба да се преземат за што поуспешен напредок во образовниот процес и во воннаставните активности.

Одговорната за образование при Општина Гостивар, г-ѓа Аслијан Снупче ги информираше присутните дека општината ќе им даде максимална поддршка на образовните институции, но исто така ќе ја зголеми контролата и ќе бара успех во менаџментот.

Новите директори ќе имаат целосна поддршка, но ќе треба да соработуваат и со старите директори за да го искористат нивното искуство. Вашата работа ќе биде постојано следена и ќе се бараат конкретни резултати. Со посветеност на управите на училиштата, образовниот кадар и другите вработени, ќе се зголеми и интересирањето на родителите и на заедницата, за да им се помогне на училиштата за создавањее на подобри услови. Важно е да не се прават беспотребни трошоци и заштедените средства зда се искористат за инвестиции или корисни активности”, рече г-ѓа. Снопче.

За начинот на финансирање на училиштата, како и за буџетот од 2017 година и буџетот од 2018 година, присутните ги запозна одговорниот за финансии при општина Гостивар, Садри Елези, кој изрази подготвеност за соработка и помош на училиштата за сите информации поврзани со финансиите, каде што наскоро ќе се вработи економсит во општината, кој ќе се занимава исклучиво со финансиско прашање на основните и средни училишта.

Позитивни искуства од успешно управување со образовните институции во развиените земји, на раководителите на училиштата им пренесе Јасин Демири.

Општината Гостивар ќе му посвети посебно значење на образованието, поради таа причина отвори и посебно катче на официјалната веб-страница, односно катчето “Одделение за образование”.

Во ова посебно катче од веб-страницата ќе се даваат сите потребни информации за гостиварските училишта, затоа бараме од вас да не запознаете со сите активности во вашето училиште за да ги објавиме на веб-страницата”, рече Агон Фејза, администратор на веб-страницата.

На крајот од состанокот, директорите на училиштата и претставниците на општината развија плодна дебата воправец на надминување на проблемите.

Служба за информирање

Училишните директори назначени поради нивната професионалност, а не поради партиската припадност

29.11.2017

Му благодариме на огранокот на ДУИ во Гостивар што е загрижен за тоа како ги вршиме работите ние во Општината. Само што овие од ДУИ се заложници на минатото и со оглед на тоа дека во нивно време нивните одлуки ги носеше само еден човек, мислиме дека автократија продолжува! Не! Имаме добри вести и за ДУИ. Одлуките кај нас не се носат само од страна на градоначалникот, г. Арбен Таравари, туку од сите надлежни лица овластени со закон, заедно со градоначалникот. Заврши времето на диктаторите! Во овој контекст, ја информираме загрижената јавност на ДУИ, дека сите активности за вработување се преземени во согласност со професионалноста, а не како во изминатиот период кога на луѓето им се гледаше партиската припадност, а не професионалната квалификација.

Иако во Гостивар сите се знаеме едни со други, по се изгледа овие од ДУИ не знаат дека г-ѓа Шпреса Усеини не е претседател на Форумот на жени на Алијансата за Албанците, што би било чест и задоволство доколку беше, бидејќи оваа дама е учителка која работи повеќе години, со висока стручност во Основното училиште “Исмаил Ќемали” и беше колективот на ова училиште што предложи таа да биде на оваа функција оваа институција.

Претседател на Форумот на Жените на Алијансата за Албанците е г-ѓа. Афердита Мислими Хамза, за која сме горди што е во редовите на нашата група. Така што, огранокот на ДУИ во Гостивар, за секоја нејаснотија може да контактира со одговорните лица во Општината, за да наредниот пат не испаднат лажговци.

Ви благодариме,

Општина Гостивар – Служба за информирање