14.02.2019

Во чест на жртвите од трагичниот настан жариште што се случи вчера, како последица на сообраќајната несреќа на автопатот Скопје-Гостивар, во салата на Советот на општина Гостивар, се одржа комеморативна седница на која присуствуваа градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари премиерот Зоран Заев, претседателот Ѓорѓи Иванов, министри, пратеници и други личности од општествено-политичкиот живот.

На почетокот на комеморативна седница, градоначланикот Таравари побара од присутните да оддадат едноминутно молчење, а на крајот, претседателот на Советот на општината, Насир Муслиу прогласи тридневна жалост на општинско ниво, и тоа 14, 15 и 16 февруари. По комеморативна седница, присутините се запишаа во книгата на жалост која беше отворена специјално за оваа трагедија.

Со утешни говори, на присутните им се обратија градоначалникот Арбен Таравари премиерот Зоран Заев и претседателот Ѓорге Иванов

Говорот на градоначалникот Таравари ви го пренесуваме интегрално:

Пред да го започнам мојот говор, ве молам за едноминутно молчење во чест на вчерашните жртви.

Нека им е вечна слава!

Гостиварци! Вчера, смртта за само еден час зеде 14-тина од нас! 14 човечки животи, 14 прекинати приказни во мрачното попладне на 13 февруари 2019! Тие патуваа за во своите домови, се враќаа во Гостивар, но не било пишано тоа биде уште еден ден од нивниот живот!

Умирачките никогаш не биле лесни, како што е и денес, кога нивната тежина едвај ми дозволува да ги артикулирам зборовите! Но, сепак, тоа е Божјата волја и со трпение треба да се покориме на сето она што Бог го напишал … и покрај тоа што болката на овие 14 семејства, кои се и мое семејство, семејство на цел Гостивар денес е толку големо што ова е едно од најстрашните искушенија во историјата на нашиот град.

Како лекар по професија, во мојата работа сум видел многу болка, но ништо не може да се спореди со оваа трагедија која е седната со вкрстени нозе во нашиот град! Никој не знае кои биле нивните последни мисли, но никој од нив не знаел дека ќе го загуби животот во еден ден како вчерашниот кога се враќаа дома. Болката им останува на оние кои преживееја, болката останува наша! Многу е тешко да ја контролираме нашата болка, особено мајките, децата, татковците, сестрите, браќата, оние кои се директно погодени од несреќата! Тешко ми е да го држам овој говор денес, знаејќи дека мои луѓе го загубиле животот, но тие му се предале на Бога и, се разбира, тие се во најдобри раце!

 

 

Велат дека катастрофите ги зближуваат повеќе оние кои остануваат, нека биде и оваа таква! Од овој немил ден нека разбереме сите колку е важно да се сакаме и почитуваме меѓусебно, како што се живи, дека животот е краток за да се одложи плановите за човештвото, почит и посветеност! Уште еднаш се свртев на 14 жртви! Го молам Господ да прости и да го прифатам што е можно поблиску, се молам за да ги зајакнам членовите на нивните семејства, молете се за нас за Гостивар!

Во оваа сообрачќајна трагедија, повеќето преживеале, 30-тина од нив се лекуваат во болница, и не се во животна опасност! Му се молам на Бога да им дадам целосно опоравување на сите нив, и ја повикувам државата да им помогне што е можно повеќе на семејствата погодени од оваа несреќа! Им благодарам на сите државни институции и приватни субјекти кои искажаа подготвеност да ни помогнат, им благодарам на сите граѓани кои помогнаа херојски спасувајќи голем број патници.

Денес Македонија зваена е во црно, знамињата се спуштија на половина копје, денес и младо и старо носи болка на трајна загуба, денеска им велиме Збогум на 14 добри, чесни гостиварци, на кои ќе се сеќаваме како 14 несреќни патниците кои не успеаја да се вратат дома, но најмудрата работа е да се молиме тие да се прифатат во Вистинската дом, во Божјиот Дом!

Им искажувам искрено сочувство на семејствата на починатите и брзо оздравување на повредените! Ова беше мојот најтежок говор … Бог да ни ја ублажи болката!

Служба за информирање