Komuna e Gostivarit përkujton Dëshmorët e Flamurit

Komuna e Gostivarit përkujtoi sot Dëshmorët e Flamurit, të cilët më 9 korrik të vitit 1997 dhanë jetën e tyre në lule të rinisë, për avancimin e të drejtave shqiptare dhe për flamurin kombëtar, Nazmi Saliu nga fshati Turçan i Vogël, dr.Shpend Iseini nga fshati Forinë dhe Milaim Dauti nga fshati Dobërdoll.
Në mungesë për shkaqe objektive të kryetarit të komunës së Gostivarit, Arben Taravari, homazhe mbi varret dhe përmendoret e dëshmorëve, bëri një delegacion nga Komuna e Gostivarit në përbërje: Besim Dogani – shef i kabinetit, Nazmi Jusufi – sekretar i komunës, Seadin Ejupi – shef i administratës komunale, Jasin Demiri – shefi i protokollit dhe PR-it, Aslian Snopçe – udhëheqëse e Sektorit për veprimtari publike, Muzafer Zulbehari – drejtor i NP “Parkingje dhe gjelbërime” dhe Afërdita Hamzai – anëtare e kabinetit të kryetarit Taravari.
Në homazhet te përmendorja e dëshmorit Milaim Dauti, delegacionit të Gostiavrit iu bashkëngjit edhe kryetari i Këshillit të Komunës së Vrapçishtit, Emir Durmishi dhe bashkëpunëtorët e kryetarit të komunës Isen Shabani.

Rikujtojmë se 9 Korriku i vitit 1997, ishte një nga ndodhitë më domethënëse në mbrojte të kauzës kombëtare që tronditi botën shqiptare dhe që u parapriu shumë kthesave dramatike në Maqedoni dhe më gjerë në hapësirën shqiptare.
Konstelacioni i vitit 1997 ishte jashtëzakonisht i pafavorshëm për bartësit e fenomenit “flamuri kombëtar” ne Gostivar , duke pasur parasysh kolapsin politik dhe ekonomik  në Shqipëri dhe Kosove dhe vasalitetin e skajshëm të faktorit politike shqiptarë në Maqedoni.
Me 9 korrik 1997 kur ndodhi intervenimit brutal,qeveria e Maqedonisë shpalli devalvimin e denarit për 17%, devalvim ky që u synua te mbulohet me intervenimin brutal policor mbi mijëra qytetarë dhe protestues paqësor të Gostivarit.

Fakti që politikisht ngjarjet e vitit 1997 u mbyllën me raportin skandaloz të komisionit parlamentar se “policia përdori dhunën në pajtim me ligjin” përkundër pasojave të përgjakshme, argumenton faktin se tragjedia e flamurit e Gostivarit ishte bere nga koalicioni politik maqedono-shqiptar.
Fakti që natën kur ndodhi intervenimi brutal policor, Kuvendi miratoi ligjin të cilin Komuna e Gostivarit e kërkonte në mënyrë demokratike nëpërmjet institucioneve komunale demaskon në tërësi komplotin politikë me sakrifica të mëdha njerëzore.
Gjykata Themelore e Gostivarit, e ndikuar nga politika ditore, u shqiptoi dënime drakonike krerëve komunalë të asaj kohe,kryetari Rufi Osmani u dënua me 13,8 vite burg dhe kryesuesi i këshillit  Refik Dauti, me 7 vite burg.
Përpjekjet institucionale për te realizuar një te drejte te trashëguar kombëtare kishte një sakrificë të madhe që u ekuilibrua me jetën e tre dëshmoreve të flamurit Nazmi Saliut, Shpend Iseinit  dhe Milaim Dautit.
Meritat për valëvitjen zyrtare të flamurit kombëtar shqiptarë para komunës së Gostivarit sot si edhe në vitin 1997 u takojnë dëshmorëve të flamurit kombëtar.
Le te jetë kujtesa historike dhe institucional e përjetshme për dëshmorët e flamurit dhe përgjegjësia për nderimin e tyre dhe të flamurit kombëtar je të jetë detyrim i institucioneve komunale dhe qendrore.

Shërbimi për informim