Се најде привремено решение за покривот на ОУ “Гоце Делчев”

10.12.2017

Денес почнаа работите за покривање на покривот на Основното училиште “Гоце Делчев” како привремено решение.

Јужната страна на училишната зграда ќе биде покриена со најлон кој се користи за оранжерии, материјал кој штити од снег, дожд и ветер за период од три години.

Проектот ќе го реализираат без надоместок претпријатијата “Професионал Бау” и “Леарт Проект” кое и во минатото им помогнало на локалните и централните јавни институции.

Покрај јужната страна, која зафаќа површина од околу 1000 квадратни метри, ќе се санираат и оштетените делови на покривот во другите страни од зградата. Воедно ќе се интервенира и во сомнителните точки, од кои се претпоставува дека може да протекува вода, како што се местата каде што поминуваат жиците од громобранот.

Со реализација на овој проект кој се очекува да биде завршен неделава, се гарантира дека оваа учебна година учениците од ова училиште ќе ја завршат без проблеми, а за трајно решение, наредната пролет ќе се извршат сите тендерски постапки и за време на летниот одмор ќе се изведат работите за изградба на нов покрив. Тоа значи дека од новата учебна година, во ОУ “Гоце Делчев” ќе биде решен клучниот проблем со кој училиптето се соочува последниве години.

Служба за информирање