На иницијатива на ОБСЕ, началникот на СВР Тетово и командирот на ПС Гостивар се сретнаа со градоначалникот Таравари

29.05.2018

На иницијатива на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, денес се одржа средба помеѓу градоначалникот Арбен Таравари, началникот на Секторот за внатрешни работи – Тетово, Амир Далипи и командирот на ПС – Гостивар, Гази Абдурахими.

Средбата се одржа во кабинетот на градоначалникот Таравари и во присуство на претставници на Мисијата на ОБСЕ во Македонија.

На средбата беше разговарано за надминување на повремените досегашни недоразбирања и за воспоставување на нормална комуникација и соработка помеѓу двете институции. Двете страни се согласија дека со меѓусебна соработка може да се постигне многу во подобрувањето на безбедноста во општина Гостивар и ефективна реализација на разни работи и активности кои што Општина Гостивар ги спроведува во својата територија.

“За доесгашното несоработување и разни недоразбирања, можеби вината е обострана. Но, ние треба да гледаме напред и да ги надминеме овие проблеми и во интерес на граѓаните на општина Гостивар да воспоставиме ефективна комуникација и соработка која ќе ги даде очекуваните резултати”, изјави градоначалникот Таравари на заедничка прес-конференција по средбата.

На иста линија беше и изјавата на началникот на СВР – Тетово, Амир Далипи, кој, исто така, призна дека имало некои недорабирања, но дека денес дошле истите да се надминати и да не се повторуваат во иднина.

Служба за информирање