Одбележан Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби

03.12.2018

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, присуствуваше на настанот за одбележување на Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби, каде што учествуваа децата од Дневниот центар и специајлните паралелки во основните училишта “Исмаил Ќемали” и “М.К. Ататурк “.

“Тие секој ден заслужуваат грижа и посветеност, но јас ја користам приликава бидејќи денешниот ден е прогласен како Ден на децата со посебни потреби, да за ги сензибилизирам институциите, општеството и целата јавност дека треба што повеќе да се грижиме за овие деца. Сите во текот на животот имаме потреба да бидеме опкружени од луѓе кои ни помагаат. Наша обврска е да бидеме покрај друг. Да се ​​грижиме и да им подариме љубов на овие деца кои љубовта ја возвраќаат безусловно”, истакна градоначланикот Таравари.

На настанот беа изложени делата на децата со посебни потреби изработени со помош на волонтерите од Општинската организација на Црвен Крст – Гостивар,  финансирано од страна на Комерцијална банка. За нивното расположение се погрижија пејачите Хајдар Хајдари и Бетиме Зулали Јакупи.

Заедничкиот ручек во ресторанот Вита Аби го финансираше Општина Гостивар, а симболични подароци на децата им додели градоначалникот Арбен Таравари.

Служба за информирање