Состанок на Кризниот штаб – во гостиварскиот регион само пет активни случаи со Ковид 19

Во гостиварскиот регион, односно во општините Гостивар, Врапчиште и Маврово-Ростуша, од 260 тестирани, има 5 активни случаи со Ковид-19. Од активните случаи, 1 лице е од општина Гостивар и по 2 лица од општините Врапчиште и Маврово-Ростуша.

Овие податоци, на денешниот 16-та редовен состанок на Меѓуопштинскиот кризен штаб, ги објави градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари оценувајќи ја состојбата со Ковид 19 како стабилна.

Во својство на претседател на Меѓуопштинскиот штаб, Таравари рече дека ќе му предложи на Централниот штаб да ги олесни рестриктивните мерки, така да полицискиот час започне од 23 часот, и да почнат со работа терастите на кафетериите и рестораните.

– Имаме стабилна состојба со само пет активни случаи, но сепак граѓаните мора да продолжат да ги почитуваат препораките на надлежните институции. До Централниот кризен штаб, ќе предложиме намалување на полицискиот час, односно тој да почнува во 23 часот и да трае до 5 часот наутро, а исто така да се дозволи отворање на терасите на кафетериите и рестораните – истакна градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари.

Градоначалникот Таравари појасни дека од денес ќе започне скринингот во градинките, посакувајќи ниту еден вработен од оваа установа да не резултира позитивно со „Ковид 19“, а воедно побара да започне тестирањето или скринингот и во здфравствените институции.

Претставниците на сите институции известија дека состојбата е стабилна и дека сè успешно се управува, додека вообичаеното откритие било дека исто како што ќе се олеснат рестриктивните мерки, така треба и грижата и свеста на граѓаните да не ја вратат пандемијата.

Седиштето за итни случаи одлучи да ги одржи следните состаноци по потреба, не како претходно секоја недела.

Служба за информирање