Општина Гостивар со по 10.000 денари ќе им помага на згрижувачките семејства

,

 

Сите семејства кои ќе одлучат да станат згрижувачки семејства, односно ќе згрижат деца во своите домови, ќе добиваат парична помош од општина Гостивар во износ од 10 илјади денари месечно.

Ова го вети градоначалникот Арбен Таравари при презентацијата на кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач“ чија цел е да го промовира згржувањето и да го зголеми бројот на згрижувачки семејства.

Во Гостивар во моментов има 5 деца кои чекаат да бидат сместени во згрижувачки семејства.

„Продолжуваме да бидеме подготвени да им помогнеме на оние семејства кои ќе покажат подготвеност за згрижување. Денеска пред присутните истакнав дека за мотивирање на тие семејства општина Гостивар секој месец ќе субвенционира по десет илјади денари. Вакви активности и поддршка покажавме и во изминатиот период за спортистите, најдобрите студенти, социјанлно загрозените семејствата, и верувам дека ќе продолжиме со ваква помош и мотивација и во иднина“, изјави градоначалникот Арбен Таравари.

Оваа национална кампања ја спроведува „С.О.С. Детско село“ во соработка со Центрите за поддршка на згрижувачки семејства „11 Октомври“, Министерството за труд и социјална политика и локалната самоуправа, а се овозможува од страна на германското Министерство за економија. развој и соработка.

Парична помош згрижувачките семејства добиваат и од државата. Инаку, за сите оние кои се заинтересирани да станат згрижувачи, а немаа можност да учествуваат на овој настан, повеќе информации ќе можат да добијат секој работен ден во Центарот за труд и социјална политика во Гостивар.