Entries by admin admin

Општина Гостивар организираше јавна дебата за финансирањето на локалните невладини организации

  Општина Гостивар организираше јавна дебата за утврдување приоритети за предлог-проекти за невладини организации во рамките на Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан (ReLOaD1), врз чија осбова ќе биде отворен вториот повик за предлог-проекти, што ќе се реализира и финансира од оваа програма. – Општина Гостивар јасно ја дефинира својата заложба за зајакнување […]

Се организираат три работилници за креирање на локалната стратегија за младите на општина Гостивар

Коалицијата на младински организации СЕГА, во партнерство со СОС Детко Село РСМ, Волонтерскиот центар Скопје и Форумот на жени во Тетово го спроведуваат проектот „Младинско учество за силен и одржлив развој на заедницата“, финансиран од Европската Унија. Целта на проектот е да се подобри квалитетот на спроведувањето на младинските политики засновани на соработка, вмрежување и […]

,

Општина Гостивар со по 10.000 денари ќе им помага на згрижувачките семејства

  Сите семејства кои ќе одлучат да станат згрижувачки семејства, односно ќе згрижат деца во своите домови, ќе добиваат парична помош од општина Гостивар во износ од 10 илјади денари месечно. Ова го вети градоначалникот Арбен Таравари при презентацијата на кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач“ чија цел е да го промовира […]

Градоначалникот Арбен Таравари ја потпиша Декларацијата за подобрување и унапредување на позицијата на женското претприемништво

Во текот на вчерашниот ден 21.10.2022 година во општина Гостивар беше потпишана Декларација за подобрување и унапредување на позицијата на женското претприемништво во рамките на Националната платформа за женско претприемништво, чија цел е поддршка и унапредување на женското претприемништво на национално и меѓународно ниво. Декларацијата ја потпишаа градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари и претставници […]

Валбон Лимани учествува на традиционалната конференција „Зајакнување на советите на општините“

Претседавачот на Советот на општина Гостивар, Валбон Лимани, во изминатите три дена учествуваше на традиционалната годишна конференција што се организира во рамки на проектот „Зајакнување на советите на општините – фаза 2“. На оваа конференција се разговараше за подобрување на функционирањето на советите во единиците на локалната самоуправа, особено имајќи ги предвид предизвиците со кои […]

,

Средното општинско медицинско училиште Гостивар со нова фасада

Во средното општинско медицинско училиште денеска беше промовирана новоизвршената надворешна фасада. На промоцијата присуствуваше и градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари, кој рече дека општината и во услови на криза издвоила средства за образовната инфраструктура. „Оваа инвестиција со средства од општина Гостивар и самото училиште, во ова време на енергетска криза, беше повеќе од потребна. […]

Кампањата “Подај рака и промени живот, стани згрижувач” – утре во Гостивар

  Кампањата „Подај рака и промени живот, стани згрижувач“ чија цел е да го промовира згрижувањето и да го зголеми бројот на згрижувачки семејства во земјава, утре во 11:00 часот во младинскиот центар iCan ќе бидат презентирани придобивките од грижата и како да станете згризувач. Националната кампања се спроведува од страна на СОС Детско село, […]

,

Општина Гостивар ја промовираше паралелката за ученици со посебни потреби

Во ОУ „Единство“ во Гостивар денеска беше промовирана новозавршената посебна паралелка за ученици со посебни потреби. Во оваа паралелка седум редовни ученици од ова училиште посетуваат настава кај специјалисти од областа во индивидуални часови од 45 минути. На промоцијата учествуваше и градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари. „Како општина Гостивар се обврзавме дека ќе се […]

Општина Гостивар наскоро ќе ги дигитализира своите услуги

Општина Гостивари наскоро ќе стане дел од #mЗаедница – интерактивна дигитална платформа составена од мобилна апликација која на веб-страницата им овозможува на корисниците преку мобилен телефон, таблет или компјутер директно да комуницираат со вработените во секторите на општината, да ги остварат нивните права и да влијаат на активностите што ги презема општината. Според меморандумот за […]

,

Известување

Од 17.10.2022 година, информиравме дека започна да се чисти атмосферската канализација во Гостивар. Оваа активност се спроведува во рамките на прокетот „Подобрување на отпорноста кон поплавите во Полошки регион“ финансиран од Владата на Швајцарија, а се спроведува од Програмата за развој од Обединетите Нации (УНДП) и Министерството за животна средина и просторно планирање во Р. […]