Entries by admin admin

Изввестување

Почитувани граѓани, ве известуваме дека поради изведување на работите за целосно асфалтирање, на 01.11.2023 година (петок) од 10:00-17:00 часот и на 02.112023 година (сабота) од 08:00-18:00 часот, ќе биде затворена за сообраќај улица „Илинденска“, и тоа од раскрсницата кај магацинот на ЈП „Комуналец“ до приклучокот за магистрален кон Тетово. Посочените временски интервали на затворање на […]

Во Гостивар се обечежа 100 години од раѓањето на Чеде Филиповски

Во центарот на Гостивар, каде што стои неговиот споменик, општина Гостивар ја одбележа 100-годишнината од Чеде Филиповски кој се бореше за време на Втората светска војна. Во оваа прилика пред присутните говореше секретарот на општина Гостивар, Зоран Крајовски, кој меѓу другото истакна дека во Гостивар опстојува соживотот и мирот. “Споменик кој му пркоси на времето […]

Започна реализацијата на еден од најважните проекти за градот Гостивар

Денеска започна реализацијата на еден од најважните проекти за градот Гостивар, како што е реконструкцијата на улицата „Илинденска“. Целосно се реконструира улица „Илинденска“, од поранешниот Млин до магистралниот пат Гостивар – Тетово, во должина од 1500 метри. Една од најфреквентните улици во градот, улицата позната како „Тетовски пат“ ќе се трансформира во улица со современи […]

Советот на општина Гостивар ја изгласа Развојната програма за 2024 година

Советот на општина Гостивар денеска ја изгласа Развојната програма на Секторот за локален економски развој при општина Гостивар. Вкупната вредност на развојната програма изнесува 539.376.578,00 денари, а опфаќа инвестиции во повеќе различни области, со посебен акцент на инвестициите во градските патишта. Сообраќајниците кои се очекува да се реконструираат во 2024 година се улицата Беличица, реконструкцијата […]

,

Завршиа работите во ООУ „Форинo“, Лимани им се заблагодарува на жителите за придонесот

Општина Гостивар во соработка со Канцеларијата за капитални инвестиции при Министерството за образование и наука ги заврши работите што се изведуваат во ООУ „Форино“. Инвестициите во предучилишното и училишното образование остануваат приоритет на општина Гостивар бидејќи инвестициите во образованието се инвестиции во иднината. Завршените работи на овој проект се фасадата на училиштето, нови прозорци и […]

Општина Гостивар потпиша Меморандум за соработка за обезбедување лични асистенти за учениците со посебни потреби

  Општина Гостивар и Хуманитарното здружение „Д-р Трајче Нешковски“ потпишаа Меморандум за соработка каде заедно ќе работат на обезбедување лични асистенти за децата со посебни потреби во општинските средни училишта. Според меморандумот, предвидено е да се организираат консултации со експерти, трибини и средби, а за ангажман на идните асистенти здружението ќе финансира 30% од сумата […]

Во општина Гостивар се обележа Светската недела на децата

Во Светската недела на детето, во организација на градските градинки, денеска општина Гостивар ја посетија најмалите деца. На овој посебен настан децата ги изразија своите желби и барања преку подготвени пораки како што се правото на мир, образование, безбедност, среќа и право на чиста животна средина и недискриминација. Во оваа прилика градоначалникот на општина Гостивар […]

,

Се промовираа инвестициите во средното техничко училиште „Гостивар“.

Во рамките на Меморандумот за соработка меѓу општина Госивар и средното општинско техничко училиште „Гостивар“, денеска градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари ги промовираше најновите инвестиции во ова училиште. Станува збор за реновирањето на покривот на училиштето со површина од 3000 метри квадратни, како и бојадисување на внатрешните и надворешните делови со површина од 2000 […]

Започна асфалтирањето на патот Дебреш – Здуње

По завршувањето на 1300 метри канализација и по тампонирањето на патот, започна целосното асфалтирање на патот Дебреше – Здуња, кое денеска започна од село Дебреше. Проектот за подобрување на патот Дебреше – Здуње опфаќа целосна реконструкција на патот во должина од 1.300 метри. Паралелно со изградбата на патот Дебреше – Здуње, во Здуње се гради […]

ГОСТИВАР ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ

Општина Гостовар по повод Светскиот ден без возила оргснизираше дефиле на централните градски улици. Дефолето почна од Домот на култура и заврши пред општинската зграда из централните улици на градот. Дефилето започна од Домот на култура и заврши пред општинската зграда, додека учесници на оваа еколошка активност беа учениците од основните и средните училишта, членови […]