Entries by admin admin

Презентирана е дигиталната платформа за плаќање сметки за вода и отпад Јавното општинско претпријатие „Комуналец“ објави видео упатство за дигиталната платформа за плаќање вода и отпад. Плаќањето се врши на едноставен и безбеден начин, додека со плаќањето на овие сметки граѓаните придонесуваат за непречено функционирање на водоводната инфраструктура и управувањето со отпадот во Гостивар. Со […]

Градоначалникот Арбен Таравари се сретна со новиот состав на Советот на млади на општина Гостивар

  Градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари денеска во својот кабинет го прими новиот состав на Советот на млади на општина Гостивар. Овој Младински Совет беше избран во транспарентен и демократски процес, а за претседател беше именуван Леутрим Билали, а за потпретседател Викторија Филиповска, кои заедно со други претставници се заложиа за вклучување на младите […]

Општина Гостивар формира Центар за згрижување и заштита на жртви на насилство

Општина Гостивар објавува Јавен Повик за прибирање предлози за Проектни иницијативи од граѓански организации со цел формирање Центар за грижа и заштита на жртвите на насилство. Општина Гостивар за оваа намена од буџетот на општината издвои 1.200.000 денари, додека на овој повик можат да се пријават сите здруженија со седиште во општина Гостивар, а за […]

Општина Гостивар отвора Канцеларија за иселеници

  Поради големиот флукс на иселеници, од денеска (10.07.2023) започна со работа Канцеларијата за иселеници во општина Гостивар. Оваа канцеларија се наоѓа во просториите на Центарот за општински услуги на приземје во зградата на општина Гостивар и ќе работи од 08:00 до 18:00 часот, секој работен ден, додека во сабота од 10:00 часот до 14:00 […]

Советот на општина Гостивар го продолжуи работното време за угостителските објекти

  Со предлог на претседавачот на Советот на општина Гостивар, Валбон Лимани, денеска на седница на Советот на општината беше изгласано да се продолжи работното време за угостителските објекти во текот на летната сезона. Одлуката ја поддржаа сите советници од сите политички партии. Според одлуката, работното време за хотелски капацитети се продолжува за два часа […]

Се промовира туристичкиот водич со убавините и културните обележја во Гостивар

Се промовира туристичкиот водич со убавините и културните обележја на Гостивар. На промоцијата на овој туристички водич присуствуваше и претседавачот на Советот на општината и воедно претставник на општината Валбон Лимани. Овој проект е резултат на платформата за културни односи „Културата и традициите на Гостивар“ во рамките на Програмата RELOAD2, финансирана од Европската Унија и […]

,

Започнаа работите на фасадата на училиштето „Форина“.

  Општина Гостивар во соработка со Канцеларијата за капитални инвестиции при Министерството за образование и наука ги започна работите за новата фасада во ОУ „Форина“. Проектот опфаќа нова енергетско ефикасна фасада која освен заштеда на електрична енергија, училишната зграда ја прави да изгледа естетски современо. Инвестициите во образованието се нашата иднина, затоа за општина Гостивар […]

,

Втора година по ред летна школа „Гостивар 2023“

  Општина Гостивар втора година по ред ја организира Летната школа „Гостивар 2023“. Настанот има за цел да ги ангажира децата на возраст од 7-14 години со различни активности во текот на летната сезона со инструктори од различни професии. Летната школа започнува на 1 јули и завршува на 30 јули, а пријавувањето за учество во […]

,

Продолжуваат инвестициите во гостиварските училишта

  Општина Гостивар во соработка со Министерството за образование и наука, техничкото училиште го реализира капиталниот проект обезбеден од Светска банка, а кој изнесува повеќе од 23 милиони денари. Проектот опфаќа целосна реконструкција на старата училишна зграда, почнувајќи од покривот, електрична инсталација, вода и парно греење, внатрешно и надворешно бојадисување и подови. Исто така, овој […]

Продолжува работата за обезбедување инфраструктура за секое домаќинство и бизнис

  Општина Гостивар деновиве во селото Равен поставува водоводна линија во должина од 1.200 метри. Оваа инвестиција е кофинансирана од општина Гостивар и локалната самоуправа на село Равен. Обезбедувањето водна инфраструктура за секое домаќинство е еден од приоритетите на општина Гостивар.