Entries by admin admin

Градоначалникот Арбен Таравари промовираше инвестиции во подрачното основно училиште „Единство“

  градоначалникот на општина Гостивар заедно со својот тим денеска ги промовираше инвестициите во основното училиште “Единство” во населба Циглана. “Денеска ги промовиравме инвестициите во Подрачното основно училиште „Единство“ во населба Циглана. Инвестицијата опфаќа замена на прозорци, енергетски ефикасна фасада и внатрешно реновирање на училниците”, изјави градоначалникот Арбен Таравари. Градоначалникот Арбен Таравари истакна дека оваа […]

Општина Гостивар отвора „Центар за дијаспора“

Градоначалникот на општина Гостивар Арбен Таравари денеска потпиша договор со министерот за дијаспора Џемал Чупи за отворање Канцеларија за соработка со дијаспората која ќе се вика „Центар на дијаспора“. Овие канцеларии се наменети да имаат посредничка улога и би служеле како центри каде нашата дијаспора ќе добие пристап до потребните информации и дополнителни инструкции врз […]

Градоначалникот Арбен Таравари се сретна со амбасадорот на Република Словениа во РСМ, Милан Предан

  Градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари, оствари средба со амбасадорот на Република Словенија во Република Северна Македонија, неговата екселенција, Милан Предан. На средбата се разговараше за локалниот развој но и за развојот на билатералните односи меѓу двете земји. „Разговаравме за развој на локално ниво, продлабочување на соработката и пријателството меѓу нашата општина и Република […]

,

Општина Гостивар месец ноември го посветува на заштита на здравјето на учениците

  Одделението за социјална заштита, здравје и детска заштита при општина Гостивар организираше трибина за сензибилизација и подигање на свеста кај младите на тема: „Негативни ефекти врз менталното и физичкото здравје од прекумерната употреба на технолошките алатки и социјалните мрежи“. Панелот го отвори Афердита Хамза, раководителка на Секторот за социјална заштита, здравје и детска заштита […]

Градоначалникот Арбен Таравари го пречека на средба амбасадорот на ЕУ, Дејвид Гир

Градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари, во рамките на проектот „ЕУ за тебе“, денеска во просториите на општината го пречека амбасадорот на Европската Унија, неговата екселенција, Дејвид Гир. На средбата се разговараше за важни прашања како што се децентрализацијата на локалната власт, континуираното зајакнување на младите и младинските центри во Гостивар, прекуграничната соработка, миграцијата и […]

Општина Гостивар со тага ја прифати веста за денешната трагедија во Истанбул

  Со жалење и тага ја прифатифме веста за трагедијата што се случи денеска во Истанбул, Турција. Општина Гостивар изразува сочувство до семејствата на загинатите и турскиот народ. Ние се солидаризираме со вас на овој ден на трагедија и ги осудуваме ваквите инциденти во кои животот го губат невини луѓе.

Општина Гостивар со шаховскиот клуб „Гостивар“ го организираше шаховскиот турнир меѓу основците

  40 ученици од сите основни училишта од градот Гостивар, денеска учествуваа на меѓуучилишниот шаховски турнир што го организираше локалната самоуправа во соработка со шаховскиот клуб „Гостивар“. Турнирот го отвори градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари. Во оваа прилика тој истакна дека шахот е многу важна активност за здрав раст на децата и овие натпревари […]

Општина Гостивар почнува со асфалтирање на yлица во Горна Бањица

  Општина Гостивар почнува со асфалтирање на yлица во Горна Бањица Општина Гостивар започна со асфалтирање на улица во селото Горна Бањица. Патот е во должина од 600 метри, додека сите подземни инсталации се однапред завршени. „Гостивар работи, 600 метри асфалтирање во Горна Бањица. По завршувањето на подземната инфраструктура, како нов водовод и канализација, деновиве […]

Во големиот парк на Гостивар се формира инклузивен социјален парк

Во склоп на големиот градски парк, интензивно се работи на изградба на инклузивен парк од 675 метри квадратни, каде децата, вклучително и оние со посебни потреби, ќе се дружат и ќе играат заедно. Деновиве за безбедност на посетителите беше поставена подлогата со тартан и почна да се поставуваат безбедни реквизити. Ова доаѓа како резултат на […]

,

Јавен повик до граѓански организации да поднесат предлог проекти (ReLOaD2)

ОПШТИНА ГОСТИВАР ВО ПАРТНЕРСТВО СО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВОЈ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ (УНДП) ОБЈАВУВА: ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ ВО РАМКИ НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН2 (ReLOaD2) Проектот Регионална програма за локална демократија во Западен Балкан2 (ReLOaD2) е финансиран од Европската унија и го спроведува Програмата за развој […]